BDDK'ya İmarzede davası

Güncelleme Tarihi:

BDDKya İmarzede davası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2003 01:45

İmar Bankası'nda kalan paralarını kolay kurtaramayacağını anlayan mudiler, çareye mahkemeye gitmekte buldular. Hazine Bonosu umuduyla İmar Bankası'na 2 trilyon lira kaptıran Bolu'daki 13 İmarzede, görevlerini ihmal ettiği gerekçesiyle BDDK, SPK ve TMSF aleyhine dava açtı.

El konulup, kapatılan İmar Bankası'ndan aldıkları Hazine Bonosu'nun parasını kurtaramayan 13 mudi, BDDK, SPK ve TMSF hakkında zararlarının tanzimi için Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Avukat Sinan Barut, açtıkları davanın tüm İmar Bankası mudileri için örnek olabileceğini belirterek, ‘‘Türkiye'de ilk defa böyle bir dava açılıyor. İnsanların mağdur edilmesinde İmar Bankası'nın yanısıra, BDDK ve SPK da kusurlu. Davayı kesin olarak kazanacağımıza inanıyorum’’ dedi.

Bolu'da, İmar Bankası'nda yaklaşık 2 trilyon lira Hazine bonosu alacağı bulunan 13 mudi adına, Bolu Barosu avukatlarından Sinan Barut ve eşi Melda Barut alacakların tahsil edilmesi amacıyla Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) aleyhine dava açtı. Avukat Sinan Barut, BDDK'nın 11 Eylül'de yaptığı açıklama ile İmar Bankası'ndan Hazine Bonosu ve devlet tahvili alan mudilerin, bono ve tahvillerinin kendi üzerleri yerine İmar Bankası üzerine kayıtlı olduğu, bu nedenle mudilerinin alacaklarını bankadan istemesi gerektiğini açıkladığını hatırlattı. Barut, bunun üzerine BDDK ve SPK'nın aylarca bankanın Hazine Bonosu satışına göz yumduğu gerekçesiyle görevlerini yerine getirmedikleri için Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi'nde, üç kurum hakkında hizmet kusurlarından dolayı tam yargı davası açtıklarını belirtti.

ÇİÇEK ÖRNEĞİ VERDİ

BDDK'nın bankayı kapatmasıyla mudilerin zarara uğradığını, bu nedenle de mudilerin zararlarının tanzimi için Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi'nde 13 mudi adına dava açtıklarını belirten Avukat Sinan Barut, ‘‘Davayı kazanacağımıza kesin gözüyle bakıyoruz. Adalet Bakanı Cemil Çiçek bile yaptığı açıklmasında BDDK'nın görevini yerine getirmediğini belirtti. Bankalar Kanunu'nun 10'uncu maddesindeki, ‘Karşılığında mevduat cüzdanı yerine katılma belgesi, senet ve bono belgelerinin verilmesi alınan paraların mevduat sayılmasına engel değildir' maddesinden hareket ederek, madem ki bankanın Hazine Bonosu satışıyla uygunsuz bir işlem yapılmış o halde toplanan paralar mevduat sayılmalı ve bu kapsamda ödenmelidir’’ dedi.

GÖREVİ İHMAL VAR

BDDK’nın İmar Bankası yöneticilerinin off shore adı altında hazine bonosu satarak mevduat toplamasına göz yummakla görevini dolaylı olarak ihmal ettiğini iddia eden avukat Sinan Barut, ‘‘Bu da bizim taleplerimizi haklı çıkarmaktadır. BDDK'nın ve SPK'nın olaya zamanında müdahale etmemesi ve yatırımcıları zamanında bilgilendirmemesi gibi hizmetin eksik yerine getirilmesi, idarenin tanzim yükümlülüğünü doğuracaktır. Bu dava; Bolu'nun yanısıra Türkiye'nin dört bir tarafındaki İmar Bankası hazine bonosu mudileri içinde bir örnek olacaktır’’ diye konuştu.

BDDK'nın kuruluş amacının ilkelerinde belirtildiğini söyleyen avukat Sinan Barut, ‘‘BDDK, tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerini korumak, mali piyasalarda güven ve istikrarı sağlamak, ekonomik kalkınmanın gereklerini de dikkate alarak kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışmasını temin etmek ve ekonomide önemli zararlar doğurabilecek işlem ve uygulamaları önlemek amacıyla her türlü tedbiri almak ve uygulamakla yükümlü ve yetkili olmak üzere, idare ve mali özerkliğe sahip olarak kurulmuştur. Bu da İmar Bankası mudileri için haklı bir gerekçedir’’ dedi.

İşçiye, memura değil banka soyana tavır alın

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Salih Kılıç, Gülben Ergen kasedi ve Türk Lirası'ndan sıfır atılmasının, dar ve sabit gelirlilerin sorunlarının unutturulması için gündeme getirildiğini savundu.

Liman-İş Sendikası'nın 15. Olağan Genel Kurulu'na katılarak bir konuşma yapan Salih Kılıç, Türkiye'de 1990'lı yılların başında üretime yönelik ekonomik politikaların terk edilerek borçlanmanın tercih edildiğini, bunun olumsuz sonuçlarının da bugün topluma yansıdığını kaydetti.

Çalışanların milli gelirden aldığı payın sürekli düştüğünü ve bunun sonucu olarak toplumda hırsızlık ve soygun olaylarının arttığınıanlatan Kılıç, ‘‘İşçiye ve memura değil, bankaları soyanlara karşı tavır alınmalıdır. Dar ve sabit gelirlilerin sorunlarını unutturmak için, Gülben Ergen kasedi ile Türk Lirası'ndan 6 sıfır atılması gündeme getirilmektedir’’ dedi.

İmarzede eyleme çıktı

İMAR Bankası'nın Mecidiyeköy'deki Genel Müdürlük binası önünde toplanan yaklaşık 100 kişilik İmarbankzede grup, yürüyerek önce Okmeydanı'ndaki AKP İl Başkanlığı, oradan da Taksim'deki CHP İl Başkanlığı'na giderek mağduriyetlerini dile getirdiler. Yaklaşık 5 saat boyunca 10 kilometreden fazla yürüyen İmarzedelerin maratonu sırasında ilginç görüntüler yaşandı.

Mecidiyeköy'deki İmar Bankası Genel Müdürlüğü binası önünde saat 11.30 sıralarında toplanmaya başlayan mudiler, burada bir süre 'Arı geldi soktu gitti, kırat geldi vurdu gitti, sen de mi Brütüs', 'Beraber yürüdük biz bu yollarda, sen kazık attın yarı yolda' şeklinde dövizler açıp, 'Hazine bonosu, devletin namusu' , 'Hükümet istifa', 'Hırsız BDDK' şeklinde slogan attılar.

Daha sonra buradan yürümeye başlayan İmarbankzede grup, yoldan geçmekte olan AKP Fatih İlçe Başkanlığı minibüsünü durdurdu. Minibüsün önüne yatarak hareket etmesini engelleyen ve yolu trafiğe kapatmak isteyen mudiler, polis müdahalesiyle yoldan kaldırıldılar. Yolun açılmasının ardından grup AKP'nin Okmeydanı'ndaki İl Başkanlığı binasına gitmek üzere tekrar yürümeye başladı. Yürüyüş boyunca az sayıda sivil polis önlem aldı ve gruba müdahale etmedi. Yaklaşık bir saat sonra AKP İl Başkanlığı binası önüne gelen mudiler arasından seçilen 3 kişilik temsilci grup yetkililerle görüşerek şikayetlerini iletti.

Temsilcilerin AKP İl Başkanlığı'ndan çıkmasının ardından İmarbankzedeler, çevredeki vatandaşlara sora sora Taksim'deki CHP İl Başkanlığı'na gitmek üzere tekrar yollara düştüler.

Mecidiyeköy'de yolunu kestikleri AKP minibüsüyle Kurtuluş Caddesi'nde bir kez daha karşılaşan İmarbankzedeler, minibüsü ve üzerindeki Recep Tayyip Erdoğan fotoğraflarını yumruklamaya başladılar. Yine polis müdahalesiyle sakinleştirilen grup, Feriköy, Kurtuluş ve Dolapdere'nin ara sokaklarını kullanarak yaklaşık 2 saat süren yolculuk sonunda Taksim'deki CHP İl Başkanlığı binası önünde eylemi bitirdi.

Borcu bitmeyen hortumcu hapisten de çıkmasın

SAHİBİ oldukları bankaların içlerini boşaltanların, borçlarını ödememeleri durumunda cezaevinden çıkmamalarını sağlamak amacıyla bir yasa önerisi hazırlandı.

AKP Trabzon Milletvekili Asım Aykan, TBMM Başkanlığı'na verdiği yasa önerisinde, Bankalar Yasası'na muhalefetten dolayı hükümlü olanların, hukuken kabul edilebilir imkansızlık veya engel bulunmadığı takdirde, mahkumiyete esas olan fiil sayesinde elde edilen haksız menfaati yasal faiziyle ilgilisine vermedikçe ve hükmedilen borcu veya para cezasını yasal faizi ve zamları ile birlikte tamamen ödemedikçe şartlı tahliyeden yararlandırılamayacakları öngörüldü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!