BDDK'dan faiz şokuna yeni rasyo

Güncelleme Tarihi:

BDDKdan faiz şokuna yeni rasyo
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2011 13:11

Bankacılık hesaplarında yer alan bilanço içi ve bilanço dışı pozisyonlardan kaynaklanan faiz oranı riskinin standart şok yöntemiyle ölçülmesine ve değerlendirilmesine ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Buna göre, bankacılık hesaplarından kaynaklanan faiz oranı riski standart rasyosu yüzde yirmiyi aşamayacak.

Haberin Devamı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) konuya ilişkin yönetmeliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, bankacılık hesaplarından kaynaklanan faiz oranı riski standart rasyosu yüzde yirmiyi aşamayacak.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurul'u, bankacılık hesaplarından kaynaklanan faiz oranı riski standart rasyosunu banka ya da banka grubu bazında farklılaştırabilecek.

Bankacılık hesaplarından kaynaklanan faiz oranı riski standart rasyosu, her ayın son günü itibarıyla hesaplanacak. Hesaplamada, bankalarca Kuruma bildirilen son dönem özkaynak tutarı dikkate alınacak.

Bankalar, bankacılık hesaplarından kaynaklanan faiz oranı riski standart rasyosunun hesaplanmasında, alım satım ve bankacılık hesaplarını ayrıştırabilecek detayda vade ve para birimi bazında yeterli bilgileri, hesaplama dışında bıraktıkları bilanço içi ve bilanço dışı kalemleri, hesaplamaya dahil edilmesi belirli varsayımlar gerektiren borçlu cari hesap, kredili mevduat hesabı, kredi kartı alacakları ve diğer varlık ve yükümlülüklerin hesaplama kapsamında dikkate alınmasına ilişkin bilgiler ile indirime esas oranların belirlenmesinde kullanılan yönteme ilişkin bilgileri güncel şekilde denetime hazır bulunduracaklar.

Haberin Devamı

Kurul, ana ortaklık niteliğine sahip olan ve konsolide finansal tablo hazırlama yükümlülüğü bulunan bankalardan bankacılık hesaplarından kaynaklanan faiz oranı riski standart rasyosunun konsolide özkaynak hesaplama dönemleri itibarıyla konsolide olarak da hesaplanmasını isteyebilecek.

AŞIM TUTARI ÖZKAYNAKLARDAN İNDİRİLECEK

Yüzde 20'lik azami oranda aşım oluşması durumunda, son dönem aşım tutarı aynı döneme ilişkin sermaye yeterliliği standart oranının hesaplamasında özkaynaklardan indirilecek.

Özkaynaklarda meydana gelebilecek düşüşler nedeniyle azami oranda aşım oluşması ve şartların gerektirmesi halinde, bu aşımlar BDDK tarafından belirlenecek bir süre içinde giderilecek.

Denetimlerde, bankacılık hesaplarından kaynaklanan faiz oranı riski standart rasyosunun tutturulmasına yönelik fiktif işlem yapıldığının tespit edilmesi halinde, bu işlemlere karşılık gelen tutarlar geriye yönelik olarak varlık ve yükümlülüklerden düşülmek suretiyle ilgili döneme ilişkin rasyo yeniden hesaplanacak. İşlemin fiktif olup olmadığı, işlemin ekonomik mantığı ve işlemin tarafları göz önünde bulundurularak belirlenecek.

Haberin Devamı

Yönetmeliğin bankacılık hesaplarından kaynaklanan faiz oranı riski standart rasyosunun yüzde 20'yi aşamayacağına ilişkin maddesi ile azami oranda aşım olması durumunda aşım tutarının öz kaynaklardan indirilmesini düzenleyen maddesi 1 Temmuz 2012 tarihinde, diğer hükümleri ise 1 Eylül 2011 tarihinde yürürlüğe girecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!