BDDK: Yeni banka lisansında her yönden sinyal alıyoruz

Güncelleme Tarihi:

BDDK: Yeni banka lisansında her yönden sinyal alıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2012 00:00

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, Türkiye’de bankacılık sektörüne yatırım yapmak için yurtdışından artan bir ilgi olduğunu belirterek, “Şu anda lisans başvurusu yapmaya hazırlananlar olduğu sinyallerini alıyoruz. Sinyaller her yönden geliyor” dedi.

Haberin Devamı

BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, geçen yıl Lübnanlı Bank Audi’ye 12 yıl aradan sonra ilk kez bankacılık lisansı vermelerinin ardından Türkiye pazarına yönelik ilginin arttığını söyledi. Bilgin, “Türkiye pazarına girmek isteyen yatırımcılardan bankacılık lisansı başvurusuna hazırlandıkları yönünde sinyaller alıyoruz. Sinyaller her yönden geliyor. Türkiye pazarına ilgi artarak devam ediyor” dedi.

1 milyar getirse olmaz

Türkiye’de bankacılık lisansı almanın ön koşulları arasında 300 milyon TL sermaye şartı bulunduğunu hatırlatan Bilgin. şöyle konuştu: “Ancak 300 milyon TL sermaye şartından önce BDDK’nın dikkate aldığı upuzun bir kriterler listesi var. Bir yatırımcı ya da banka isterse 1 milyar dolar getirsin, bizim aradığımız kriterlerden birinde en ufak bir şüphe yaratıyorsa, kendisine lisans verilmez.

Haberin Devamı

Bankacılık lisansı vermek çok önemli bir sorumluluk gerektiriyor. Çünkü halktan mevduat toplama yetkisi veriyorsunuz. Bu yetkiyi almak o kadar kolay değil. Lisans alacak olanların geçmişinden bugününe kadar her açıdan mevduat toplamaya uygun kriterleri taşıyor olması lazım. Bu konuda taviz vermemiz mümkün değil.”

Denetim önemli ve hassas
BDDK’nın denetim yönüne dikkat çeken Bilgin, şunları söyledi: “Denetim önemli ve hassas bir konu. Çocuğunuzun çekmecesine baktığınız zaman bundan çocuğunuz bile rahatsız olur. Biz bankalarımızın her şeyine, en ince detayına kadar bakıyoruz. Tabii, sıkıntılı bir konu. Ama kurallarınızı baştan koyarsanız, herkese eşit mesafede olursanız ve prensiplerinizden taviz vermeden yolunuza devam ederseniz, rahat edersiniz. Bizim yaptığımız bu. Ben koyduğumuz prensiplerle, yaptıklarımızla ve bu sefer çok farklı davranan bankalarımızla, bankacılarımızla gurur duyuyorum. Zamanında yerden yere vurulan kurum personelimizi de ayrıca tebrik ediyorum.”
50 aday ile görüştüm
BDDK’nın geçen yıldan bu yana bankaların genel müdür ve genel müdür yardımcısı adaylarıyla atanmalarından önce bir ön görüşme yaptığını kaydeden Bilgin, şunları anlattı: “Kurum olarak bir yıldır bankaların genel müdür ve genel müdür yardımcılarıyla göreve başlamalarından önce yaptığımız görüşmelerin çok yararını gördük. Bir bankanın en tepesine gelecek kişileri yakından tanımak, bakış açıları hakkında fikir sahibi olmak önemli. Bu hem bizim hem de görüştüğümüz kişiler için yararlı. İki taraf da hassas olunan noktaları görebiliyor. Bu uygulama başladığından bu yana ben kurumdan arkadaşlarla birlikte 50 adayla görüştüm. Bir o kadar da programım uymadığı için katılmadığım ama kurumdan başka arkadaşların yaptığı görüşmeler oldu.”
Çay ikram ediyor
Banka yöneticileriyle yaptıkları görüşmelerin içerği ile ilgili detay vermeyen Bilgin geçen yıl, Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) genel kurulu sonrası yaptığı açıklamada, banka genel müdürü ve yardımcılarının atamalarını onaylamadan önce bu adayları Ankara’da konuk etmek istediklerini, ‘çay’ ikram etmek istediklerini açıklamıştı. Mevzuat gereği bankaların genel müdür ve yardımcılarının atanmasında BDDK onayı gerekiyor.

Haberin Devamı

Bankaların satış süreci uzamamalı

MERKEZİ Avrupa’da bulunan ve ana bankanın yaşadığı sıkıntılardan dolayı Türkiye’deki iştirakinin satışa çıkarılması konusuna da değinen Tevfik Bilgin, “Bu bankaların satış süreçlerinin uzaması rahatsızlık verebilir. Satış olacak mı olmayacak mı bu netleşmeli. Denizbank’ta satış sürecinin artık tamamlanmasını istiyoruz. Bu sürecin uzaması çalışanların motivasyonu üzerinde olumsuz bir etki bırakabilir” dedi.

İngilizin telaffuzu kötü ama damak tatları yerinde

ALTINMARKA Yönetim Kurulu Başkanı Birol Altınkılıç Kahve Dünyası’nın İngiltere ile başladığı yurtdışına açılma deneyimiyle ilgili şunları anlattı: “Bundan iki yıl önce ‘İngiltere’de kendi adımızla bir şube açmak istiyoruz’ dediğimizde bize, ‘İngilizler ‘ı’yı ‘ü’yü söyleyemezler. Kendi adınızla açmayın, Kahve Dünyası yerine başka bir marka oluşturun, tutmaz’ dediler. Londra’daki şubemizi açalı 4 ay oldu. İngilizlerin telaffuzu hâlâ kötü ama çok şükür damak tadları yerinde, oradaki cafemiz dolup taşıyor. Özellikle çikolata satışlarımız çok iyi gidiyor. Yurtdışına açılmaya devam edeceğiz. Bundan sonra sırada Boston ve Viyana var. Önce kendimiz bu kentlere gireceğiz. Sonra talep olursa franchise verebiliriz.”

Haberin Devamı

Bankalar bu kez krizin önünde set gibi durdu

2008 krizinde Türk bankalarının farklı bir performans gösterdiğini belirten Tevfik Bilgin, şunları söyledi: “Türkiye’nin yaşadığı önceki krizlerde temel neden bankalardı. Bu krizde ise, bankacılık sektörü krizin önünde adeta bir set gibi durdu. Ve hâlâ da durmaya devam ediyor. Yunanistan ve Avrupa krizinde şeffa olmayan bilançolarla karşılaşıyoruz. Bizim sektörümüzün en önemli özelliklerinden biri, bankalarımızın şeffaf bilançosu. Kamuoyuna açıklanan bilançolarla bizim gördüğümüz bilonçolar arasında bir fark yok. Herşey son derece şeffaf.”

Milli gelire en yakın büyüklük bankaların

TÜRKİYE’de şu anda sistemde 48 bankanın bulunduğunu kaydeden Tevfik Bilgin, şu bilgileri verdi: “Sektörde 200 bin çalışanımız 10 bin 500 şubemiz var. Bankaların yaklaşık 750 milyar dolarlık bir aktif büyüklüğü var. Bu Türkiye için önemli bir büyüklük. Milli gelire en yakını bankaların büyüklüğü. Sermaye yeterlilik oranı yüzde 16’larda, özkaynak kârlılığımız da yüzde 15 seviyelerinde. 2023 yılına geldiğimizde 2 trilyon dolarlık aktifi aşmış, bölgesinde lider bir sektörümüz olmasını hedefliyoruz. Şu anda da bölgemizde lideriz, 31 ülkede şubelerimiz var. Bundan sonra bölgemizdeki faaliyetlerin daha da artmış şekilde devam edeceğini düşünüyorum.”

Haberin Devamı

Sabancı: Havada 6 yılda kamunun yarısına ulaştık

PEGASUS Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Pegasus’u alarak havayolu işletmeciliğine 6 yıl önce başladıklarını belirterek, “Şu anda iç hatlarda kamunun pazar payının yarısını almış durumdayız. Kamu bu işi 79 yıldır yapıyor, biz ise 6 yıldır. 3 yıl sonrasını hayal edemiyorum” dedi. Ekonomist dergisinin bu yıl 21’incisini düzenlediği ‘Yılın İş İnsanları’ araştırmasında, ikinci kez ‘Yılın İşadamı’ seçilen Ali Sabancı, “Benim arkamda yürüyen binlerce kişi yok. Yanımda ve önümde yürüyen arkadaşılarım var Pegasus Ailesi’nin fertleri var. Pegasus’da şu anda 1119 aile ferdine ulaştık” diye konuştu. Ali Sabancı’nın ödülünü Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan’ın eşi Sema Doğan’ın elinden aldığı törende Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner de, ikinci kez ‘Yılın Sivil Toplum Önderi’ ödülünü Hürriyet Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı’dan aldı.
Ödülü paylaştılar
Kahve Dünyası’nın da sahibi olan Altınmarka Yönetim Kurulu Başkanı Birol Altınkılıç ‘Yılın Erkek Girişimcisi’, House Cafe’nin ortaklarından Canan Özdemir ise, ‘Yılın Kadın Grişimcisi’ ödülünü aldı. Araştırmada bu yıl ‘Yılın Profesyoneli’ kategorisinde ödülü iki kişi paylaştı. Eşit oy olan Vodafone Türkiye CEO’su Serpil Timuray ve Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil ‘Yılın Profesyoneli’ ödülünü kazandılar. ‘Yılın Bürokratı’ ödülü ise, bu yıl Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin’e gitti.

Haberin Devamı

TÜSİAD: Ödül bize türbülanslı ortamda cesaret kaynağı oldu

SİVİL toplum kuruluşlarının vatandaşların yönetime katılması için önemli birer aracı olduklarını belirten TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, şunları söyledi: “Demokrasilerde vatandaşlarla devlet arasında adil bir sosyal kontrat olması gerekiyor. Bu kontratı yaratabilmek için de sivil toplum kuruluşları etkin birer iletkendir. 40 yıldır da TÜSİAD bir sivil toplum kuruluşu olarak evrildi. Dinamik ve kendisini sorgulayan yapısıyla, dünyadaki değişimleri erkenden anlamaya, içselleştirmeye ve anlatmaya çalıştı. Biz şeffaflığı, katılımcılığı, hukukun üstünlüğünü, hesap vermek zorunluluğunu bir düstur edinerek çalışıyoruz. bilimsel çalışmalar ve uzman görüşlerine dayanarak vizyon üretmeye çalışıyoruz. Tüm bunlar ışığında da görüşlerimizi, önerilerimizi toplumla paylaşıyoruz. Objektif bir biçimde çalışmaya, üretmeye ve paylaşmaya devam edeceğiz. Ben bu türbülanslı günlerde bu cesaret veren ödül için teşekkür ederim.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!