BDDK, ‘munzam karşılık’ sitemi gönderdi, Merkez ‘Biz uyarız’ yanıtı verdi

Güncelleme Tarihi:

BDDK, ‘munzam karşılık’ sitemi gönderdi, Merkez ‘Biz uyarız’ yanıtı verdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2010 00:00

Merkez Bankası’nın geçen hafta munzam karşılıkları artırmasına yönelik operasyonunu gazetelerden öğrenen BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, “Koordinasyon kurulsa bizim de söyleyecek şeylerimiz olabilirdi” diye sitem etti. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz da, bu sözler üzerine “Koordinasyon önemli, gelişmesi için üzerimize düşeni yaparız” dedi.

Haberin Devamı

MERKEZ Bankası’nın, geçen hafta Türk parası ve yabancı para zorunlu karşılık oranlarını artırmasına yönelik operasyonunun, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) için sürpriz olduğu ortaya çıktı. Global Ekonomik Sempozyum ve Finans Zirvesi etkinliklerinde konuşmacı oldukları için İstanbul’da bulunan BDDK Başkanı Tevfik Bilgin ve Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, gazeteciler aracılığıyla bu konuda birbirlerine mesaj verdi. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, Merkez Bankası’nın munzam karşılıklara ilişkin kararını gazetelerden öğrendiğini belirterek, kurumlar arası koordinasyona vurgu yaptı. Bilgin’in bu sitemine karşılık Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz da, “Üzerimize düşeni yaparız” yanıtı verdi.

Bankacılık benim sektörüm

Finans Zirvesi sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tevfik Bilgin, “Munzam karşılıklarla ilgili politika Merkez Bankası’nın kararıdır. Kendi stratejileri doğrultusunda aldıkları bir karardır” değerlendirmesinde bulunurken, “Bizimle zamanında koordinasyon kurulması durumunda, bizim de söyleyebileceğimiz bazı şeylerimiz olabilirdi” dedi. “Kurumlar arası koordinasyonun daha kuvvetli olması gerektiğini düşünüyorum” diyen Bilgin, “Burada benim açımdan ilginç olan; bu kararı benim basından öğrenmemdir. Çünkü munzam karşılığın uygulandığı sektör benim sektörüm” diye konuştu.

Bilgin’in sözleri olumlu

Global Ekonomik Sempozyum’da yaptığı konuşmanın ardından Reuters’ın sorularını yanıtlayan Durmuş Yılmaz ise, “Kredi piyasalarında da çok aşırı bir şey yok ancak ilerisi için kredilerde bir takım tedbirlerin alınması gerektiğini düşündük ve geçen haftaki düzenlemeleri yaptık. Kuru piyasa belirler, geçen haftaki adımların da kur seviyesine yönelik bir amacı yok. Çıkış stratejisinde kalan kısımları da 2010 içinde hatta sene sonuna varmadan yapacağız” dedi. Yılmaz, BDDK Başkanı’nın munzam karşılıkların artırılmasına yönelik sitemine ise şu yanıtı verdi: “BDDK ile koordinasyon hele de bu dönemde çok önemli. Bilgin’in bu sözlerini olumlu karşılıyoruz, koordinasyonun daha gelişmesi konusunda üzerimize düşeni yaparız.”

Haberin Devamı

Tahvil ihracı belki yarından da yakın olabilir

Haberin Devamı

KREDİLİ mevduat hesaplarına uygulanan faizlerin yüksek olduğu yünündeki tartışma ile ilgili de “O konuda çalışmamız devam ediyor” diyen Tevfik Bilgin, BDDK’nın ayrıca yurtiçi tahvil ihracıyla ilgili SPK’nın kararı sonrasında yoğun bir çalışma geçirdiğini söyledi. Bilgin iznin ne zaman çıkacağını ilişkin ise “Belki yarın belki yarından da yakın” demekle yetindi.

Yılmaz: Faiz otomatiğe bağlanacaksa bize gerek yok

FAİZ konusunu iyi yönetememekle ve özellikle 2008 yılında faizleri yükselterek, bugün kurda sıkıntıya neden olmakla eleştirilen Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, eldeki verilere bakarak karar aldıklarını vurguladı. Amerikan Merkez Bankası FED’in kendilerine örnek gösterilmesine ise Yılmaz, başkalarının yaptıklarını birebir takip edemeyeceklerini, böyle bir durumda kendilerine ihtiyaç olmayacağını söyledi.
İhtiyaca    göre politika
Küresel Ekonomi Sempozyumu sırasında CNBC-e’nin sorularını yanıtlayan Başkanı Durmuş Yılmaz, “FED indirirken, Merkez Bankası faiz yükseltti” eleştirilerine şu yanıtı verdi: “Ülkeler kendi ihtiyaçlarına göre politika oluşturuyor. Bizim otomatiğe bağlar gibi faiz indirip artırmamız söz konusu değil. Biz elimizdeki verilere bakarız, ona göre karar alırız. Birebir başkasının yaptıklarını takip etmek söz konusu değil. Öyle bir şey olsa zaten bize gerek yok.”
Para değerleniyor
Yılmaz, “İhracatçıların şikayetlerinin, bulgularının yanlış olduğunu tartışmıyoruz” derken sözlerine şöyle devam etti: “Ülkemize bir sermaye akışı var. Bunun da kur üzerinde bir etkisi var. Resmin büyüğünü kaybetmeden makro dengeleri bozmadan ne yapılabilir sorusunun cevabını arıyoruz. Başbakan’ın TL’nin değeriyle ilgili söylediği husus bir açıdan önemli. Biz ülke olarak ortaya koyduğumuz başarının kur açısından çelişkili durumunu yaşıyoruz. Başarıyoruz, başardıkça güven artıyor, para değerleniyor.”
Bütününe bakarız
Kurla ilgili tartışmaların süreceğini dile getiren Yılmaz, şunları söyledi: “Biz ekonominin bütününe bakarız, bunun içinde dengeyi bozmadan daha iyisini nasıl yaparız onu ararız. Finansal istikrar, fiyat istikrarı kadar önemli. Bizim son Para Politikası Kurulu da dahil olmak üzere o günden bu güne aldığımız tedbirler var. Onun ana ekseni finansal istikrar. Bundan sonra yapacaklarımız da var, üzerinde çalışıyoruz.”
Rezerv/milli gelir hedefi yok
Yılmaz, döviz rezervinin artırımına yönelik soruya da şu yanıtı verdi: “Kafamızda rezerv seviyesinin milli gelire oranı gibi bir hedef yok. Elimizdeki verilere bakarak ve fon akımlarını dikkate alarak burada hareket alanımız olduğunu düşünüyoruz. Günü geldiğinde kamuoyuyla paylaşacağız. Şu anda rezervlerin milli gelire oranı yüzde 11-12 civarında. Bizi Meksika’yla, Brezilya’yla karşılaştırınca onların rezervlerinin oranı bizden fazla.”

Haberin Devamı

Ödülümüz işsizlerin iş bulması olacak

İKİNCİ çeyrek itibariyle ekonominin kriz öncesi seviyelere geldiğini belirten Durmuş Yılmaz, şöyle konuştu: “Bundan sonra işsizlik oranlarının da kriz öncesi seviyelere dönmesi için çaba gösterilmesi gerekiyor. Bizim için ödül işsizlerin iş bulması. Bizim için önemli olan husus, biz elimizdeki verilere bakarak ortaya koyduğumuz makro dengeleri bozmadan buradan daha ileriye nasıl gidebiliriz.”

Eylül enflasyonu da yüksek çıkacak ekimden sonra düşüş başlayacak

MERKEZ Bankası Para Politikası Kurulu, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki aşırı oynaklığın kısa vadede yıllık enflasyon üzerinde belirleyici olmaya devam edeceğine dikkat çekerek, öncü göstergelerin, eylülde de yıllık enflasyonda belirgin bir artış olabileceğini belirtti. Para Politikası Kurulu’nun 16 Eylül’deki toplantı özetlerine ilişkin açıklamada, bu durumun geçici olacağı da vurgulanırken, ekim ayından itibaren yıllık enflasyonunu tekrar düşüş eğilimine gireceği belirtildi. Açıklamada ayrıca, piyasada daha az atıl likidite kalmasını sağlamak üzere önümüzdeki dönemde borçlanma faizlerinde yeni bir indirim söz konusu olabileceği belirtildi.

Haberin Devamı

Bilgin: Hiçbir kurum bağımsız  değildir, sadece özerktir

/images/100/0x0/55ea5ce0f018fbb8f87b0728

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, İstanbul Finans Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, kriz süreçlerinde ülkelerin çıkarlarının her şeyin üstünde olduğunu belirterek, “Dünyada hiçbir kurum, kendi devleti ve halkından bağımsız değildir, sadece özerktir” dedi. Bilgin, konuşmasında, şunları dile getirdi:
Ortak hareket etmek şart
Hiçbir kurumun kendi amacı, ülkenin çıkarlarından üst seviyede olamaz. Dolayısıyla krizlerde ülkelerin tüm ilgili kurumlarının ortak hareket etmesi zorunludur. Kriz dönemlerinde ortak bir senkronizasyon gerekmektedir.
Krizin neden merkez
Bana göre krizin sebebi merkez bankalarıdır, merkez bankalarına finansal istikrar konusunda daha fazla bilinç ve sorumluluk düşmektedir. Dünyada hiçbir kurum, kendi devleti ve halkından bağımsız değildir, sadece özerktir. Ülke çıkarları, kurumların bağımsızlığına feda edilemeyecek kadar değerlidir.
İyi gün-kötü gün ayrımı şart
Daha çok kriz göreceğiz. Ancak iyi günlerde kötü günler için yedek akçe biriktirmek zorundayız. Otoriteler de yapacakları düzenlemelere, iyi günler ve kötü günler ayırımını belli rasyolarla tespit etmeli.
Muğlak alan bırakılmasın
BDDK, SPK, Merkez Bankası, Maliye Bakanlığı gibi kurumlar olarak yapacağımız düzenlemelerin gri, muğlak alan bırakmaması gerekiyor.  Oyunun kurallarını baştan belirleyeceğiz ya da sonradan müdahale etmeyeceğiz.

Haberin Devamı

Bedava bankacılık olmaz ama müşteriyi üzmemek gerekiyor

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, son günlerde gündeme gelen bankacılık işlemleri için alınan yüksek komisyon ve ücretler konusunda “Bankalar mesajı aldı” derken, şu değerlendirmeleri yaptı.
Bankalar mesajı aldı
Bu uzun zamandır dile getirilen bir konu. Ancak son dönemde bu gibi şikayetler yoğunlaştı. Bankalara ‘Evet kâr marjları daraldı, ama bunun karşılığını buradan karşılamayın lütfen’ dedik. Bankalarımızın bu mesajları algıladığını biliyorum. Çünkü benim verdiğim mesajları kendileri gayet iyi algılarlar. Bu konuda bankalar da bir çalışma yapıyor. Bu çalışmaları dikkate alıp kendileriyle konuşuyor, yoluna koyuyoruz. Çünkü bankalar bu mesajdan sonra bile kendilerine çeki düzen vermeye başladı.
Bedava bankacılık yok
Biz şunu söylüyoruz; ey bankalar işlemlerde alacağınız komisyon ve ücretler hakkınızdır ama müşterinin haklarına da lütfen dikkat ediniz. Bana göre bedava bankacılık yoktur, bedava bankacılık bankacılığa aykırıdır. Ama lütfen mantıklı, makul, müşteriyi üzmeyecek, sizi de üzmeyecek tutarlar olsun. Burada da mantıklı gidin. İşlemlerinizi ona göre koordine edin ve prensiplerinizi belirleyin.
Fiks ücret olamaz
Tüm bankalar için aynı ücretlerin uygulanması gibi bir yolu tercih etmeyiz. İşlem ücretlerinin bütün bankalar için fiks olması yanlış. Ekonomi mantığına aykırı. Çünkü herkesin maliyeti ayrıdır. Önemli olan aynı mahiyetteki işlem için birinin X alırken birinin 6X alması.
Bunu bana kimse açıklayamaz. Hiçbir maliyet kavramıyla da bunun uzaktan yakından alakası yok.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!