BDDK: Bilançolar geç açıklanacak

Güncelleme Tarihi:

BDDK: Bilançolar geç açıklanacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2002 11:06

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı (BDDK) Engin Akçakoca, bankaların bilançolarının, ikinci denetimin ardından BDDK`nın yapacağı teyidden sonra açıklanabileceğini, genel kurulların yapılmasının da o zaman mümkün olacağını kaydetti.

Haberin Devamı

Akçakoca, bankacılara yeni yasanın uygulanmasının anlatıldığı toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bankacıların toplantıda tereddütlerinin daha çok hangi noktalarda olduğu sorulan Akçakoca, "Teknik, detay konuları. Yoksa ana fikir itibariyle herkesle hemfikiriz" dedi.

Bankacılık operasyonunun halka açık şirket, açık olmayan şirket konusunu bir ayrıma koymadığını belirten Akçakoca, "Bu son derece ciddi sermayelendirme, bir operasyon. Yani kamuoyu bakımından her yönüyle artı olan bir operasyon. Dolayısıyla farklı bir muamele söz konusu değil" diye konuştu.

Bankaların bireysel yatırımcılarının hisseleriyle ilgili hem SPK, hem İMKB, hem de Maliye Bakanlığı ile koordinasyon içinde çalıştıklarını bildiren Akçakoca, bir takım konularda bazı farklılıklar olabileceğini, bunların da böyle bir operasyonda son derece doğal olduğunu söyledi.

Bir basın mensubunun "Vatandaş, hangi bankaya ne kadar kredi aktarılacağını öğrenecek mi?" sorusu üzerine Akçakoca, "Neyi ne şekilde açıklayacağımız konusu, Mayıs'ta belli olacak" dedi.

Akçakoca, "Daha önce grup şirketlerine açılan kredilerle ilgili limit yasada vardı, bu konuda ek bir denetim düşünüyor musunuz?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Bu zaten yasada düzenlenmiş birşey. Müeyyidesi de ortada. Zaten var. Dolayısıyla son derece muhafazakar, aşırı olmayan, fakat muhafazakar ve gerçekçi kar-zarar hesaplaması yapılacak sektörde."

OPERASYONUN SONUNDA SEKTÖR GÜÇLENECEK

Bankacılık operasyonuyla bankaların düzlüğe çıkıp çıkmayacağının sorulması üzerine de Akçakoca, şöyle dedi:

"Bunun bütün amacı nedir? Başından beri söylüyorum. Bunun amacı, ana sermaye yeterlilik oranı yüzde 8, ana sermaye artı katkı sermaye yeterlilik oranı asgari yüzde 9 olan bir bankacılık sektörü ve bir bankalar dizisine sahip olmak istiyoruz.

Niye? Artık bankalarımızın rel sektörle gerçek bankacılık yapmasını istiyoruz. Niye? Artık bankalarımızın faaliyet geliri temin etmelerini istiyoruz."

Akçakoca, bir basın mensubunun "Bankaların reel sektöre kredi açmak için mevduat yapılarının çok uygun olmadığı görülüyor, genellikle döviz mevduatı ağırlıklı" değerlendirmesi üzerine, "Sermayelendirmenin bir sonucu da bu olacaktır. Sıfır maliyetle pasifin güçlendirilmesinin bir sonucu da bu olacak. Sizin söylediğinize çözüm getirmek olacak" dedi.

Akçakoca, bazı basın yayın organlarında bilançoların açıklanmamasından dolayı yatırımcıların zarar göreceği şeklinde haberlerin yeraldığının hatırlatılması üzerine de "Bütün bu operasyonun sonunda bu sektör güçlenecek. Bankalar da güçlenecek. Dolayısıyla zarar söz konusu değil. Güçlenecek" diye konuştu.

BDDK BANKACILARA YASAYI ANLATTI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yetkililerinin mali sektöre olan borçların yeniden yapılandırılması ve bazı kanunlarda değişiklik öngören yasanın uygulanmasına yönelik olarak bankacılarla yaklaşık 2 saat süren bir toplantı gerçekleştirdi.

Gayrettepe'deki BDDK Binası'nda saat 10.00 sıralarında basına kapalı olarak başlayan toplantıya İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, Yapı ve Kredi Bankası Genel Müdürü Naci Sığın, Pamukbank Genel Müdürü Orhan Emirdağ, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Finansbank Genel Müdürü Onur Umut, Alternatif Bank Genel Müdürü Alev Göçmez'in de aralarında bulunduğu bazı bankaların yetkilileri katıldı.

Görüşmede, Türkiye Bankalar Birliği Genel Sekreteri Ekrem Keskin de yer aldı.

ÖZİNCE: GÜNDEMDEKİ KONULAR ÜZERİNDE DEĞERLENDİRMELERDE BULUNDUK

Toplantının ardından İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Özince, toplantıda neler konuşulduğunun sorulması üzerine, en son kanunda yapılan değişiklikle ilgili yönetmeliğin detayları konusunda bankacıların BDDK yetkililerine soru yönelttiklerini belirterek, "Cevap alabildiklerimizi aldık, alamadıklarımızla ilgili BDDK'nın bazı bankalara açıklamaları oldu" dedi.

"Hangi konularda tereddütler vardı?" sorusu üzerine Özince, özellikle yıl sonu bilançolarının ilan edilip edilmeyeceği, genel kurulların beklenmesinin sakınca yaratıp yaratmayacağı gibi konular üzerinde değerlendirmede bulunduklarını kaydetti.

BİLANÇOLAR İLAN EDİLMEYECEK

Özince, BDDK'nın bireysel yatırımcı konusundaki görüşünü bilmediğini ifade ederken, "Yılsonu bilançoları ilan edilecek mi?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"`Hayır. Tüm denetim sonuçlanmadan yani BDDK'nın öngördüğü olağanüstü denetim sonuçlanmadan hiçbir bankanın kamuoyuna açıklama yapmasına izin verilmeyeceğini anladım. Benim bakışım da otorite ne diyorsa aynen ona riayet etmektir."

Yapı ve Kredi Bankası Genel Müdürü Naci Sığın da toplantıda yönetmeliği konuştuklarını ve bankacıların tereddütlerinin çoğunun giderildiğini belirterek, "Yönetmelikle ilgili detayları aldık, bir sıkıntı olacağını zannetmiyorum" diye konuştu.

Sığın, operasyonun maliyeti konusunda net bir beklenti oluşmadığını da bildirdi.

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş de toplantıyla ilgili olarak "Çok güzel bir görüşme oldu" yorumunda bulundu.

YENİ DÜZENLEMELER

Bankacılıkla ilgili düzenlemeleri içeren 4743 Sayılı "Mali Sektöre Olan Borçların Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunu" 1 Şubat tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yasa, reel sektörün borçlarının yeniden yapılandırılması ve bankalara kaynak aktarılmasını öngörüyor.

Yasaya göre, Türkiye'de faaliyette bulunan banka, özel finans kurumlarıyla, özel mevzuat uyarınca faaliyet gösteren mali kurumlardan kredi alarak finansal darboğazına düşen reel sektör kuruluşlarının kredi borçları yeniden yapılandırılabilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!