BDDK: Bankalar sözünü tutuyor

Güncelleme Tarihi:

BDDK: Bankalar sözünü tutuyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2001 01:29

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), özel sektör bankalarının taahhüt ettiği toplam 1.4 milyar dolarlık sermaye artırımının 1.1 milyar dolarlık kısmının gerçekleştiğini açıkladı. BDDK'nın raporuna göre, iç borç takası ile Fon dışındaki bankaların döviz pozisyonu 143 milyon dolar fazlaya dönüştü.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) özel bankalar tarafından, 1.4 milyar dolar olarak taahhüt edilen sermaye artırımlarının 1.1 milyar dolarının Temmuz ayı sonu itibariyle gerçekleştiğini açıkladı. Kurul, özel bankalardan alınan taahhüt mektuplarındaki performans kriterlerini yerine getirmeyen bankalara, ‘‘her türlü yaptırımın zamanında ve kararlılıkla uygulanacağı’’ uyarısında bulundu.

BDDK, bankacılık alanında bugüne kadar yapılanları ve takvime bağlanmış Eylem Planı'nı, Bankacılık Gelişme Raporu adı altında yayımladı. Bankaların TMSF'ye devir tarihinde bin 243 olan personel sayısı 824'e, 26 bin 585 bin olan personel sayısı 15 bin 395'e düştü.

Kurul raporda off-shore bankaların sıkı denetlenmesi için diğer ülkelerin denetim birimleri ile yapılacak anlaşmaların da tamamlanmak üzere olduğunu duyurdu.

Raporda ayrıca Fon bankaları dışındaki bankaların dövizdeki genel pozisyonunun iç borç takasından sonra 143 milyon dolarlık fazlaya dönüştü belirtildi. Rapora göre mali bünyeleri zayıf özel bankalarla, sermaye yeterliliği rasyolarının 2001 yılı sonu itibariyle yüzde 8'e yükseltilmesine yönelik planları içeren takvime bağlı taahhüt mektupları üzerinde anlaşmaya varıldı.

Sermaye artırım planları kabul edilmemiş ya da edilmiş olsa bile işlerlik kazanamamış olan beş bankaya 10 Temmuz tarihinde müdahale edilerek Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredildi.

ÖNLEMLER TAKVİMİ

Bankacılık sektörüne yeniden yapılandırma programı kapsamında ‘‘mali ve operasyonel yeniden yapılandırma’’ için alınacak önlemler şunlar:

Geçiş bankaları 31 Aralık 2001'e kara satılamazsa, mevcut bankalardan biri ile birleştirilmek veya tüm yükümlülükleri ödenmek ve kalan aktifleri TMSF Tahsilat Dairesi'ne transfer edilerek tasfiye edilecek.

Özel bankalardan alınan taahhüt mektuplarında belirlenen performans kriterlerini yerine getirmeyen bankalara her türlü yaptırım zamanında ve kararlılıkla uygulanacak.

Bankaların İç Denetim ve Risk Yönetim Sistemi oluşturma sürecinin izlenmesine 1 Ocak 2002'de işlerlik kazandırılacak.

Bağımsız denetim kuruluşlarının kuruluş ve faaliyet esaslarının düzenlenmesi Eylül 2001 tarihine kadar gerçekleştirilecek.

Bankalar veya hakim ortakları tarafından kurulmuş olan off-shore bankaların sıkı denetim altına alınması için diğer ülkelerin denetim birimleri ile yapılacak anlaşmalar ile bankaların yurtdışı şubelerininde yerinde denetime tabi tutulması için diğer ülkelerin denetim birimleri ile yapılacak anlaşmalar tamamlanmak üzere.

Banka mali tablolarında saydamlığın sağlanması ve işlemlerin niteliğine uygun biçimde muhasebeleştirilmesini sağlamak için 1 Ocak 2002'de yürürlüğe girmek üzere Muhasebe Uygulama Yönetmeliği yayımlanacak. 1 Ocak 2002 olarak belirlenen repo işlemlerinin bilanço içine alınması Muhasebe Uygulama Yönetmeliğe çerçevesinde düzenlenecek.

Satış sırası İktisat'ta

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) Bankacılık Gelişme Raporu'nda, satış sırasının İktisat Bankası'na geldiği vurgulandı. Raporda, fon bankalarıyla ilgili işlemler şöyle sıralandı:

20 Eylül 2001 tarihine kadar Demirbank'ın hisse satış ve devir anlaşması görüşmeleri için HSBC'nin teklifi kabul edildi.

Egebank, Yurtbank, Yaşarbank, Bank Kapital, Ulusalbank, Sümerbank ile birleştirilerek ilk geçiş bankası oluşturuldu. Sümerbank hisselerinin Oyak Grubu'na devredilmesiyle ilgili görüşmelerin başlatılmasına 31 Temmuz 2001 tarihinde karar verildi. Görüşmeler 10 Ağustos'a kadar sonuçlandırılacak.

Etibank, Interbank, Esbank için herhangi bir teklif verilmediğinden, bu bankalar ikinci geçiş bankası olan Etibank çatısı altında birleştirildi.

İktisat Bankası'nın satış süreci Bankalar Yeminli Murakıplarının mali değerlendirmelerinin tamamlanmasından sonra başlatılacak.

10 Temmuz 2001 tarihinde TMSF'ye devredilen Tarişbank, Sitebank, Bayındırbank, Kentbank, EGS Bank çözüm stratejileri yıl sonuna kadar uygulamaya konulacak.

Fon, bankaların eski sahipleriyle borç ödeme planları yapılmasını destekliyor. TMSF, 27 temmuz'da Ceylan Grubu ve 24 Türk bankasıyla 520 milyon dolarlık borç geri ödeme anlaşmasını sonuçlandırmıştır. Bu bankalardan 8'i TMSF bankası, dörtü kamu bankası, 12'si de özel banka.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!