BBVA, Türkiye’ye geldi, ‘BRIC’ yerine ‘Kartallar’ öne çıktı

Güncelleme Tarihi:

BBVA, Türkiye’ye geldi, ‘BRIC’ yerine ‘Kartallar’ öne çıktı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2010 00:00

İspanyol bankacılık devi BBVA’nın Garanti Bankası’nın yüzde 24.9 hissesini almasının uluslararası arenadaki yansımaları sürüyor.

Haberin Devamı

The New York Times gazetesi BBVA’nın global krizin ardından toparlanma sürecinde zor bir dönemden geçen İspanya’nın yerine büyümek için Türkiye’yi seçmesinin ardından yayınladığı haberde dünyanın en hızlı büyüyen ve en büyük potansiyele sahip ülkeleri olarak nitelenen BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) ülkelerinden çok artık içinde Türkiye’nin de yer aldığı yeni bir ülke grubu olarak nitelenen “Kartallar”ın daha çok potansiyel vaadettiğini yazdı.
Lider ekonomi
İngilizce Emerging And Growth-Leading Economies (Gelişen ve Büyüyen-Lider Ekonomiler) kelimelerinin baş harflerinin bir araya getirilmesi ile ortaya çıkan ve yine İngilizce “Kartal” anlamına gelen ‘EAGLE’ kelimesinden hareketle aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 6 ülke hızlı büyüyen ekonomiler arasında yerini aldı. New York Times haberine göre, hızlı büyüme oranları nedeni ile gelecek vaadeden ekonomilere G. Kore, Mısır, Endonezya, Meksika, Turkiye  ve Tayvan da eklendi.
Büyümek için iştahlı
BBVA’nın büyümek için iştahını BRIC ülkeleri yerine Türkiye’ye yönelttiğinin belirtildiği haberde şu ifadelere yer verildi: “Dünyadaki değişimle birlikte, ülkelerle ilgili gruplamaların da değişmesi gerekiyor. BRIC ve EAGLE ülkelerinden oluşan 10 ülke önümüzdeki 10 yıl boyunca  hızlı büyüme vaadediyor. Bu ülkeler şirketlerin büyümek için gözlediği alanlar haline geldi.”

Haberin Devamı

10 yılda 10 trilyon dolarlık büyüme olacak

THE New York Times’in haberinde 6 ülkeden oluşan EAGLE Grubu’nun 10 yılda 10 trilyon dolarlık büyüme yakalaycakları, bunun da dünyanın yüzde 10 büyümesine eşit olduğu belirtildi. Hesabı yapan BBVA’nın, Japonya, Almanya, İngiltere, Fransa, Kanada ve İtalya’nın 6 trilyon dolar büyüyeceğini tahmin ettiği kaydedildi. 11 ülkeden oluşan kartalların yuvasının global ekonomiye İtalya’dan daha fazla katkı yapacakları ifadesine yer verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!