Bayraktar: BAE ile çok büyük ölçüde savunma sanayii iş birlikleri devam ediyor

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2023 14:20

SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, Birleşik Arap Emirlikleri ile Türkiye arasında sanayii iş birliğinin devam ettiğini belirterek, "Biz SAHA bünyesindeki üyelerimizle daha orta ve küçük ölçekli firmalarımızın da bu sürece katılarak, bu iş birliğinin daha etkin olmasını hedeflediğimiz iyi niyet mektupları imzaladık. Çok hızlı ilerleyen bir ilişki mevcut" dedi.

Haberin Devamı

Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul tarafından düzenlenen "SAHA-EDGE Savunma Sanayii Buluşması", Ankara Ticaret Odası (ATO) Congresium’da düzenlendi.

Açılış konuşmalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, ”İki ülke (Türkiye-Birleşik Arap Emirlikleri) arasında son dönemlerde gelişen ilişkileri sadece savunma alanı değil, enerji alanı, finans alanında da daha ileriye taşıma arzusuyla bu etkinliği gerçekleştirdik. Malumunuz SAHA İstanbul, Avrupa'nın en büyük sanayi kümelenmesi. Bünyemizde binden fazla üye firmamız var. Firmalarımızın çok büyük bir kısmı da orta ve küçük ölçekli firmalar. Biz istiyoruz ki sadece büyük ölçekli firmalarımız ülkeler arası ilişkilerde önde olmasın, orta ve küçük ölçekli güçlü bir ekosistemimiz var. Bu ekosistemle birlikte üye ile birlikte onların da savunma alanında büyük yatırımları var. Bir araya getirerek firmalarımızı daha iyi sinerji oluşturmak için bu etkinliği gerçekleştirdik. Malumunuz dünyanın en büyük 30'uncu savunma sanayi firması Birleşik Arap Emirlikleri'nde. Onlarda EDGE Group altında Malath isimli bir firma kuruldu. Malath firması, Türkiye'yle olan ilişkiler için kurulmuş bir firma ve bu firma halihazırda bir açık ofis konsepti ile bizim ortak iş yapılacak tüm saha üyesi firmalarımıza açık olacak şekilde. Görüşme, mühendislik veya iş geliştirme süreçlerini oradan yürütebilecekler. Malath’ın tek fonksiyonu Türk savunma sanayii ile olan ilişkileri yürütmek, ortak projeleri yürütmek. Doğrudan ticarette bunun kapsamı içerisinde, yatırım da bunun içerisinde ve aynı zamanda ortak geliştirilen projeleri de bunun içerisinde. Birleşik Arap Emirlikleri ile aslında çok büyük ölçüde savunma sanayii iş birlikleri zaten devam ediyor. Biz SAHA bünyesindeki üyelerimizle birlikte daha orta ve küçük ölçekli firmalarımızın da bu sürece katılarak, bu iş birliğinin daha etkin olmasını hedeflediğimiz iyi niyet mektupları imzaladık. Baktığınız zaman istatistiklere bunun çok hızlı büyüdüğünü, özellikle son dönemde liderlerimizin, Recep Tayyip Erdoğan ve Muhammed Nahyan'ın, çok yakın ilişki içinde olduğunu görüyoruz. Çok hızlı ilerleyen bir ilişki mevcut. Birleşik Arap Emirlikleri savunma sanayiine büyük yatırım var. Artık özyeterlilik, alternatif tedarik zincirleri kurmak her ülkenin konusu. Dolayısıyla biz güçlerimizi birleştirerek geleceğe yönelik problemleri nasıl aşarız, buradan nasıl bir sinerji çıkartırız peşindeyiz. Buna da sadece büyük ölçekli firmalar değil işte bin üyesiyle orta ve küçük ölçekli firmalarımızı da katarak bunu gerçekleştirmek istiyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!