Bayındırbank'a özel misyon

Güncelleme Tarihi:

Bayındırbanka özel misyon
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2002 11:53

Zor durumdaki şirketlerin kurtarılmasına yönelik hazırlanan ''Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması'' ile çözüm getirelemeyen firmalar için kurulması planlanan Bayındırbank tarafından yürütülen Aktif Yönetim Şirketi'nin çalışmalarına, Türkiye Bankalar Birliği de (TBB) katıldı.

Haberin Devamı

İstanbul Yaklaşımı Çerçeve Anlaşması'nı hazırlayan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Adnan Memiş başkanlığındaki TBB Yeniden Yapılandırma Çalışma Grubu, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kontrolü altında Bayındırbank tarafından yürütülen Aktif Yönetim Şirketi'nin kurulması çalışmalarına destek verecek.

Bankalar Birliği ekibinin İstanbul Yaklaşımı'nı hazırlarken edindiği deneyim ve bilgilerin Aktif Yönetim Şirketi'nin kurulmasına pozitif bir katkı sağlaması amacıyla her iki ekip, bu haftadan itibaren birlikte çalışmaya başlayacak.

Adnan Memiş, İstanbul Yaklaşımı'yla çözüm getirilemeyen, borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla bir noktaya ulaştırılamayan hatta kendisini de yapılandırma şansı kolay kolay olmayan şirketlerin fiziki birtakım değerleri bulunabileceğini söyledi.

Bunun bir fabrika, şirketin hisse senetleri ya da üretim dışı gayrimenkuller olabileceğini belirten Memiş, sistemin işleyişine ilişkin şu bilgiyi verdi:

''Bu fiziki unsurların Aktif Yönetim Şirketi'ne devri bir çözüm olabilir. Ya da bankaların kendilerince tahsil etmelerinden çok hepsinin bir şekilde bunu ilgili Aktif Yönetim Şirketi'ne temlik etmesi sonucu Aktif Yönetim Şirketi'nde tüm alacakların oluşmasıyla olayın çözülmesi kabiliyeti olabilir.

Bir firmanın farklı bankalara borcu olması ama bu bankaların ayrı ayrı hareket etmesi halinde bir şekilde çözüm üretemeyecekleri bir yapı varsa, o zaman bankaların alacaklarının bu üniteye devri söz konusu olabilir. Bunların hepsi bu model kapsamında yürütülebilecek çalışmalar.''

ÇERÇEVE ANLAŞMASINI TAMAMLAYICI BİR ÇALIŞMA

Adnan Memiş, Aktif Yönetim Şirketi'nin İstanbul Yaklaşımı'na konu Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması çalışmalarına uzak olmadığını belirterek, ''Birbirini tamamlayıcı fonksiyonu olan bir çalışmayı gerektirdiği için Bankalar Birliği Yönetim Kurulu bize böylebir görevi tebliğ etti. Yine aynı ekip. Hatta bir bankamızdan daha birkatılım olacak. Biraz daha genişletilmiş bir ekiple çalışacağız'' diye konuştu. 

Aktif Yönetim Şirketi kurulması çalışmalarının TMSF'nin kontrolü altında Bayındırbank tarafından yürütüldüğünü bildiren Memiş, şunları kaydetti:

''Orada bir grup bu konu üzerinde bir süredir çalışıyor. Bizimki daha çok bir fikir mahiyetinde. Çalışma grubunun birikimleri, bilgileri, bu çalışmaya pozitif bir katkı sağlayacak. Bu hafta içinde Bayındırbank tarafındaki çalışma grubuyla biraraya gelerek hem onlarıngeldiği noktayı anlamaya çalışacağız, hem de bizim kendilerine nasıl destek verebileceğimiz konusundaki çalışmalarımız devam edecek.''

ENDONEZYA ÖRNEĞİ

Memiş, Aktif Yönetim Şirketi konusunda örnek alınan bir model olupolmadığının sorulması üzerine, Bankalar Birliği'nin daha önce danışmanolarak seçtiği bir kuruluş tarafından yapılmış çalışmalar olduğunu ve söz konusu çalışmalarda özellikle Endonezya örneği üzerinde durulduğunu belirterek, ''Muhtemelen en fazla Endonezya örneğinden etkilenilecektir'' dedi.

Aktif Yönetim Şirketi'nin ortaklık yapısı konusunda fikri olmadığını belirten Memiş, ''Biz onların geldiği noktayı tespit edeceğiz. Ondan sonra bizim nasıl bir katkımız olabilir, nasıl bir işbölümü haline getirebiliriz olayı ona bakacağız'' diye konuştu. 

Adnan Memiş, özel bankaların Aktif Yönetim Şirketi'ne katılıp katılmayacağının sorulması üzerine de, ''Bu konuda hiç kimsenin önyargılı birşeyi yok zaten. Zaten biz gireriz, girmeyiz öyle bir tartışması bile hiçbir şekilde olmadı'' dedi. 

KORE ŞİRKETİ İLE İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Kore Aktif Yönetim Şirketi (KAMCO) arasında, 19 Ekim 2001 tarihinde İstanbul'da işbirliği anlaşması imzalanmıştı.

9 ayrı ülkede faaliyet gösteren KAMCO'nun deneyimlerinden faydalanmak için imzalanan anlaşma, karşılıklı teknik yardım ve eğitimfaaliyetlerini kapsıyor. 

KAMCO, zordaki kredileri bankalardan alarak bankaları rahatlatmak ve daha sonra da çeşitli şekillerde satarak sisteme yeniden taze para girmesi konusunda, dünyadaki en uzman aktif yönetim şirketi olarak biliniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!