Bavulunu alan buraya koşamaz

Güncelleme Tarihi:

Bavulunu alan buraya koşamaz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2012 22:05

Lüksemburg’daki Avrupa Adalet Divanı’nda Leyla Ecem Demirkan’ın açtığı, Türklere vize mecburiyetinin görüşüldüğü dünkü tarihi duruşmaya katılan AB temsilcilerinin tamamı vizenin devam etmesini istedi. Demirkan’ın avukatı Rolf Gutmann ise, “Merak etmeyin vize kalkarsa bavulunu alan buraya koşmaz” dedi.

Haberin Devamı

AVRUPA Birliği (AB) ülkelerinin Türk vatandaşlarına yönelik uyguladığı vize dün Lüksemburg’daki Avrupa Adalet Divanı’nda (ABAD) 15 AB ülkesinin yargıçları tarafından masaya yatırıldı. 27 dile simultane çevirilen davaya, Avrupa Adalet Divanı Başkanı Yunan hakim Vassilios Skouris başkanlık yaptı.

Almanya’da yaşayan ailesini ziyaret etmek için vize talep eden, başvurusu reddedilen Leyla Ecem Demirkan adlı genç kızın açtığı dava, Türklerin vize sorunu ile sıkıntılarını aşmada bir dönüm noktası olarak görülüyor. Davada Türkiye ile AB arasındaki ortaklık anlaşması ve mevcut hakların kötüleştirilemeyeceğini garanti altına alan Katma Protokole göre Türklere turistik ve aile ziyareti için vize mecburiyeti olup olmadığı sorusu ele alındı.

AB hukukunu ilgilendiren konularda son sözü söyleyen en yüksek yargı organı konumundaki ABAD’daki duruşma için saat 08.00’de Lüksemburg’a geldim. Konuk kapısından girdiğimde beni Türkçe konuşan bir hanımefendi karşıladı. Türk heyetinden olduğunu sandığım görevli ABAD’da çalışan iki Türk kökenliden biri olduğunu söyledi. Bugün görevli olması ve karşılaşmamız ise tamamen tesadüf. Duruşma devasa binanın en büyük salonunda saat 9.30’da başladı. Salonda Köln’den bir otobüs dolusu gelen Türk gençleri yerini almıştı. Herkes vize konusunda Türk ve Alman taraflarının söyleyeceklerini merak ediyordu. Yargıçlar salona girdiğinde herkes ayağa kalktı. Ben de yerime oturdum.

Haberin Devamı

İNSAN HAKKI VURGUSU

İlk sözü Demirkan’ın avukatı Rolf Gutmann aldı. Gutmann 20 dakikalık konuşmasında üç konuya vurgu yaptı. Annesini ziyaret etmek isteyen bir genç kızın ziyaret hakkının engellenmesinin insan hakları açısından sakıncalı olduğunu söyledi. Yapılan anlaşmalar gereği Türklerin haklarının korunacağını, daha da kötüleştirilemeyeceğini belirtti. Asıl argümanını ise sona saklamıştı. Dedi ki, “Kimse Türklere vize kalkarsa bavulunu alan buraya koşar diye düşünmesin.”

ALMANYA: VİZE DEVAM ETMELİ

Alman hükümetinin avukatı Prof. Kai Heilbronner ise Türklere vize uygulanmasına son verilemeyeceğini, AB ile yapılan anlaşmaların ekonomik temelli olduğu ve vatandaşları kapsamadığını savundu. Serbest dolaşım hakkının pasif hizmet alımı kapsamında olmadığını ileri süren avukat, Avrupa vize politikasının değiştirilmesinin büyük sorunlara yol açağını ifade etti.

Haberin Devamı

Karar gelecek yıl alınacak

Duruşmada üye ülkelerin temsilcilerinin tamamı Türklere vize uygulamasına devam edilmesi yönünde görüş bildirdi. Temsilciler Türklere vize muafiyetinin “Herşeyi alt üst edeceğini, böyle bir karar çıkması halinde uygulanmasının mümkün olmayacağını” ileri sürdü. Hatta Yunanlı ve İngiliz temsilciler Türklerin vizeye tabi oldukları için memnun olmaları gerektiğini söyleyecek kadar ileri gitti. Yunanistan temsilcisi, “İyi ki vizeyle geliyorlar. Yoksa vizesiz sınırlarda daha büyük sorun yaşarlar. Uzun sorgulamalara maruz kalırlar. Belki de geri gönderilirler” dedi. Başsavcı İspanyol Cruz Villalon mütaalasını 28 Ocak 2013’te okuyacağını söyledi. Kararın mart ayında açıklanması bekleniyor.

Anne umutlu

Haberin Devamı

DURUŞMAYA eşi Jörg Huber ile gelen Ecem’in annesi Eylem Huber ile duruşmadan sonra konuştum. Eylem Huber, “Tüm Türkiye insanı için güzel şeyler olacak. Mahkemeden haklarımızı istiyoruz. Türkiye’de iki kızım, bir de torunum var. Hiç buraya gelemediler. Onların beni ziyaret etmesini istiyorum. İstediğimiz sadece bu” diyerek engellemelere tepki gösterdi.

Erdoğan: Vize için bizi terletiyorlar

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Hollanda Başbakanı ile düzenlediği ortak basın toplantısında, AB’nin Türkiye’ye uyguladığı vizeyle ilgili, “Öyle zannediyorum ki bu iş aşılacak ama bizi biraz yoruyorlar, terletiyorlar” siteminde bulundu. Erdoğan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile ikili ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakan Erdoğan Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşlarının çifte vatandaşlık hakkıyla ilgili Almanya’da sorun olduğunu söyledi, Fransa’da ise sorunun orada yaşayan gurbetçilerden kaynaklandığını belirtti. Erdoğan’ın mesajları şöyle:
“Şu anda AB ile yakından uzaktan alakası olmayan Latin Amerika ülkeleri dahi adeta Şengen vizesi kullanır gibi rahatlıkla girip çıkabiliyorlar. Türkiye müzakereci bir ülke olduğu halde şu anda hâlâ vize muafiyetinden istifade edemiyor. Bu konuyu Avrupalı bütün dostlarımıza anlattık, anlatıyoruz. Şu anda Hollanda olarak AB’de her zaman yanımızda oldular. Desteklediler. Bu konuda yine bizi destekleyeceklerini yanımızda olacaklarına inanıyorum.Çifte vatandaşlıkta Hollanda ile Türkiye arasında bir sıkıntı yok. Almanya ile çifte vatandaşlık konusunda geçmişte sıkıntı yoktu ve 700 bin soydaşımız Alman vatandaşı olabilirdi. Ama ondan sonra engel koydular. Maalesef 2.3 milyon insanımız şu anda bunun mücadelesi içinde. Fransa’da da aslında vatandaşlık noktasında sorun yok ama bizimkiler istemiyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!