Batık bankalar, 2 yıllık turizm gelirini yutuyor

Güncelleme Tarihi:

Batık bankalar, 2 yıllık turizm gelirini yutuyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

KÖTÜ yönetim ve suiistimaller sonucu zor duruma düşen 8 bankanın, Türk halkına faturası 10.6 milyar dolara ulaştı. Yani, Türkiye, 2 yıllık turizm gelirini, 8 bankanın kurtarılması için harcıyor.

SAHİPLERİNİN içini boşaltması nedeniyle, devletin el koymak zorunda kaldığı 8 bankayı kurtarma operasyonu, Türkiye'ye pahalıya patlıyor. 1 Eylül itibarıyla Zekeriya Temizel başkanlığındaki Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'na (BDDK) geçen İnterbank, Egebank, Esbank, Yaşarbank, Bankekspres, Yurtbank, Türkbank ve Sümerbank'ın toplam zararı 8 milyar dolara ulaştı.

Bu bankalara, daha önce Merkez Bankası Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından aktarılan 2.6 milyar dolarla birlikte, 8 bankadaki soygunun Türk halkına faturası 10.6 milyar dolara ulaştı. Bu rakam, neredeyse Türkiye'nin 2 yıllık turizm gelirlerine eşit. 1999 yılı turizm geliri 5.1 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Bu yıl ise, turizm gelirlerinin 7 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

HAZİNE'DEN BORÇ ALACAK

BDDK, elindeki 8 bankaya, eski sahiplerinin verdiği zararı kapatabilmek için yaklaşık Hazine'den 8 milyar dolar borçlanacak. Hazine, bu bankalar için BDDK'ya özel tertip devlet tahvili verecek. Bu borçlanma, enflasyonla mücadelede önemli aşamalar kaydeden hükümetin programını da riske edecek. Ekonomi uzmanları, 8 milyar dolarlık bu borçlanmanın, Hazine ve Merkez Bankası'nın planlarını olumsuz etkileyebileceği görüşünde birleşiyorlar.

Devlet bir taraftan halktan topladığı vergilerle batık bankaların zararlarını kapatırken, diğer taraftan da bu bankaların yeni yönetimleri, banka zararlarını kapatabilmek için çok sayıda icra davasıyla uğraşıyorlar. Türkbank, İnterbank ve Bankekspres hakkında açılan davalar yaklaşık üç yıldır sürüyor. Esbank, Egebank, Sümerbank, Yurtbank ve Yaşarbank'ın eski sahip ve yöneticileri hakkında da son bir yıldır sayısız suç duyurusunda bulunuldu. Ancak, adli sistemin ağır işlemesi, burada da bankaların eski sahiplerinin işine yarıyor.

Ek vergi batık bankalara gitti

ANKARA Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, dün kendisini ziyaret eden Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli'ye, ek vergilerin içi boşaltılan bankalara gittiğini söyledi. Aygün, Cottarelli'nin de bu görüşe katıldığını belirtti.

Aygün, görüşmede Cottarelli'nin kendilerine son günlerin gündem konusu olan (kamu mu, özel sektör mü zam yapıyor?) tartışmasının, gereksiz olduğunu ve bu tartışmaların uzatılmaması gerektiğini söylediğini'' ifade ederek, enflasyona bir yıllık olarak bakılması gerektiğini, kamunun yüzde 60 ve özel sektörün de yüzde 45 zam yaptığını söyledi.

Kamu harcamalarının kontrol altına alınması gerektiğini vurgulayan Aygün, görüşmede 2001 bütçesinde kamu harcamalarına dikkat edilmesi gerektiğini, kamuda 2 milyon 780 bin personel bulunduğunu, buna ek olarak 80 bin memurun alınmasının gereksiz olduğunu Cottarelli'ye ilettiklerini anlattı ve ithalatın kontrol altına alınması gerektiğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!