BAT, Tire’deki fabrikayı kapatıp Samsun’da büyüyor

Güncelleme Tarihi:

BAT, Tire’deki fabrikayı kapatıp Samsun’da büyüyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2010 00:00

DÜNYANIN ikinci büyük tütün şirketi olan British American Tobacco (BAT), tek merkezde üretim yapma kararı alması sonucunda İzmir’in Tire ilçesindeki tesislerini kapatacak ve üretime Samsun’daki tesislerinde devam edecek. British American Tobacco (BAT) Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Tuna Turagay, konsolidasyona gitme kararı kapsamında üretime Samsun fabrikasında devam etme kararının alındığını söyledi. Karar çerçevesinde Tire’deki tesisin 2010 sonuna kadar Samsun’a taşınmış olacağını dile getiren Turagay, yaklaşık 250 işçiyi de aynı şartlarla Samsun’da çalışma önerisinde bulunduklarını kaydetti.
İzmir’de imkanı yok
Üretimi tek merkeze indirme konusunun düşünülen bir süreç olduğunu ancak hangi fabrikanın seçileceği kararını son dönemde verdiklerini belirten Turagay, şunları söyledi: “Tire fabrikasında genişleme imkanı yoktu. Samsun’daki alan ise İzmir’deki fabrikanın yaklaşık 4 katı kadar. Samsun fabrikası Tekel’in en modern fabrikasıydı. BAT’ın Türkiye’yi ihracat üssü haline getirme hedefi kapsamında büyümeye imkan verebilen Samsun’daki tesis ön plana çıktı. Taşınma kararının arkasında başka bir neden aranmamalı. Çalışanlarımızı aynı şartlarla çalışmak üzere Samsun’a davet ettik. Gelemeyenleri de mağdur etmemek için çeşitli paketler hazırladık. İzmir’den ayrılmak bizi üzüyor. Ama yine de Türkiye içindeyiz. Samsun ekonomisine katkı vereceğiz.”
Bölge kan kaybeder
2002’den bu yana Türkiye pazarında olan BAT, Tire’deki fabrikasına 350 milyon dolarlık yatırım yapmıştı. Taşınmanın ardından Tire’deki tesisin nasıl değerlendirileceğine ilişkin şu ana kadar alınmış bir karar da bulunmadığı belirtiliyor. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, BAT’ın bölgede önemli bir istihdam sağladığını belirterek, “TEKEL’in sigara bölümünün alımı sonrası üretimin büyük çoğunluğu Samsun’a kaymıştı. Firma daha önce iki fabrikada da üretimin devam edeceğini belirmişti. Ancak sigara yasaklarının da etkisiyle böyle bir karar alındı. Bölge sanayisi bir kan kaybına uğradı, bölge adına üzücü bir karar” dedi
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!