Başkentgaz borsaya açılıyor

Güncelleme Tarihi:

Başkentgaz borsaya açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2015 14:20

Başkent Doğalgaz Yönetim Kurulu Üyesi Aziz Torun, şirketin "Altyapı GYO"ya dönüştürülmesi için Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) başvuruda bulunduklarını, bu sayede Başkent Doğalgaz'ı halka arza hazırlamak istediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Grup şirketlerinden Torunlar GYO'nun analist bilgilendirme toplantısı sonrasında, Başkent Doğalgaz'da olası bir halka arz ile ilgili Reuters'a yaptığı değerlendirmede Torun, "Şirketin Altyapı GYO'ya dönüştürülmesi için Sermaye Piyasası Kurulu'na müracaatımız var. Türkiye'de daha önce örneği olmayan bir model. Altyapı projeleri, köprüler, doğalgaz ve elektrik dağıtım gibi büyük yatırımların halka arzını sağlamak için SPK'nın öngördüğü yeni bir model" dedi ve ekledi: "Altyapı GYO modeli, halka arz için daha güzel imkanlar sunuyor. Bu nedenle şirketi Altyapı GYO modeline uygun hale getirerek halka arza hazır hale getirmek istiyoruz."

DEĞİŞİMİ TAMAMLAMAK GEREK

SPK, 2014 yılında ilgili bir tebliğ ile altyapı yatırım ve hizmetlerine yatırım yapan özel bir GYO türü olarak Altyapı Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları'nı Sermaye Piyasası Kanunu çerçevesinde düzenlemişti. Altyapı GYO'lar, altyapı yatırım ve hizmetlerinden oluşan bir portföy işletmek veya belirli bir altyapı yatırımı, hizmeti veya projesine yatırım amacıyla kurulan bir GYO türü olarak tanımlanıyor. Diğer GYO'lardan farklı olarak, altyapı yatırım ve hizmeti ile ilişkili olmayan gayrimenkullere yatırım yapamıyorlar. Torun, Başkent Doğalgaz'da halka arzın zamanlamasına ilişkin bir bilgi vermezken; öncelikle SPK'nın iznini bekleyip söz konusu değişimi tamamlamaları gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

2015'İN İKİNCİ YARISI

Torunlar Grubu CFO'su İsmail Kazanç, Aralık ayında Reuters ile yaptığı söyleşide, grup bünyesindeki Başkent Doğalgaz'ın 2015'in ikinci yarısından itibaren halka açılmasının gündemlerinde olduğunu söylemişti. Kazanç, halka arzın yabancı yatırımcıların ilgisini çekmek için en az yüzde 25 hissenin halka edilmesi, ya da halka arz büyüklüğünün en az 300 milyon dolar olması gerektiğini ifade etmişti. Torunlar Yatırımcı İlişkileri Direktörü Haluk Yükler'in verdiği bilgiye göre, Torunlar Grubu'nun 2013'te ÖİB'den devraldığı Başkent Doğalgaz'ın sermayesi 700 milyon lira seviyesinde bulunuyor. Altyapı GYO'ların kurumlar vergisi muafiyeti bulunuyor ve en az yüzde 25 hisselerinin halka açık olması gerekiyor.

Haberin Devamı

Başkent Doğalgaz'ın ÖİB'den devralınması sürecinde 12 yıl vadeli 900 milyon dolar kredi kullanıldığını belirten Yükler, bu tutarın yapılan ödemelerle birlikte mevcut durumda 800 milyon dolara indiğini söyledi. Torunlar Grubu şemsiyesi altındaki Torunlar Gıda'nın yüzde 100 hissedar olduğu Torunlar Enerji, Başkent Doğalgaz'ın yüzde 100 hissedarı konumunda bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!