Başbakan Yılmaz'ı utandıran tablo

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Yılmazı utandıran tablo
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 1997 00:00

Haberin Devamı

Gelişmekte olan ülkeler arasında geçen yıl Venezuella ve Sudan'ın arkasından üçüncü sırada olan Türkiye, bu yıl Venezuella'nın enflasyonunu yüzde 50'nin altına çekince ikinciliğe yükseldi.

Başbakan Mesut Yılmaz, Girit'te yapılan Balkan ülkeleri zirvesinden sonra yaptığı açıklamada, zirveye katılan ülkelerin hiç birindeki enflasyonun Türkiye kadar yüksek olmadığını belirterek, ‘‘Orada çok utandım, sıkıldım, söyleyecek hiçbir şey bulamadım’’ demişti.

IMF verilerine göre, gelişmekte olan ülkeler içinde enflasyonu Türkiye'den yüksek bir tek Sudan kaldı. Bu yıl Türkiye'de Ekim ayı itibarıyla yüzde 93.2 olan enflasyon oranı Sudan'da yüzde 103 düzeyinde bulunuyor. Geçen yıl yüzde 99.9 oranıyla enflasyon sıralamasında birinci durumda olan Venezuella ise bu yıl enflasyon oranını yüzde 47'ye kadar çekti ve üçüncü sıraya indi. IMF'in ‘‘geçiş sürecindeki ülkeler’’ olarak sınıflandırdığı eski sosyalist ülkeler içinde ise enflasyonu Türkiye'den yüksek sadece Romanya kaldı. Romanya'da enflasyonun bu yıl yüzde 100'de seyrettiği belirtiliyor.

IMF verileri, geçen yıl yüzde 13.2 olan gelişmekte olan ülkelerdeki ortalama enflasyon oranının bu yıl yüzde 10'a kadar gerilediğini gösteriyor. Türkiye'nin içinde bulunduğu Ortaoğu'daki gelişmekte olan ülkelerin ortalama enflasyonu ise Türkiye'deki yüksek enflasyon nedeniyle yüzde 22.1 olarak hesaplandı. Enflasyon, Türkiye ile aynı coğrafi grupta yer alan gelişmekte olan ülkelerden Mısır'da yüzde 6.2, İran'da yüzde 1.2, Ürdün'de yüzde 4, Kuveyt'te yüzde 1.2, Suudi Arabistan'da ise yüzde 0.7 düzeyinde bulunuyor. (ANKA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!