Başbakan takmaya başladı lüks saate merak arttı

Güncelleme Tarihi:

Başbakan takmaya başladı lüks saate merak arttı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2006 00:00

En büyük mücevher ve saat firmalarının bir araya geldiği Basel Saat ve Takı Fuarı’na, Türkiye’den 18 mücevher şirketi katıldı. Ulysse Nardin, Corum gibi saatlerin Türkiye distribütörlüğünü yapan Şark Saatçilik Kurucusu Mustafa Eliaçık, "Türkiye lüks saat sektöründe en hızlı büyüyen ilk beş ülke arasında. Geçen yıl bine yakın saat sattık. Türkiye’de en çok Corum ve Ulysse Nardin satıyor. Başbakan Tayyip Erdoğan da Ulysse Nardin saat kullanıyor. Ülkemizde daha çok bin YTL-10 bin YTL değerindeki saatler satılıyor" dedi.

DÜNYANIN en büyük mücevher ve saat fuarı The World Watch and Jewellery Show (Baselworld), İsviçre’nin Basel şehrinde 45 ülkeden 2 bin 127 şirketin katılımıyla düzenleniyor. 30 Mart-6 Nisan tarihleri arasında açık kalacak olan fuarı, 100 ülkeden 90 binden fazla kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Hong Kong’un 333 şirketle en fazla katılımı gerçekleştirdiği fuara, Türkiye büyük çoğunluğu mücevherci olan 18 firmayla katıldı. Goldaş, Gülaylar Altın, Efe Kuyumculuk, Favori Türkiye’den katılan şirketler arasında.

Fuarda geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da lüks saatler ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Mekanik, kurmalı ve el yapımı saat sanatının örneklerini sergileyen Bovet, Corum, Ulysse Nardin, Dubey&Schaldenbrand, British Masters, Perlette gibi lüks saat markaları yeni ürünlerini tanıtıyor. 2000 yılında İstanbul’da kurulan Şark Saatçilik’in distribütörlüğünü yaptığı bu markalar Türkiye’de de, alıcı ve koleksiyoncuların beğenisini kazanıyor. Her birinin yapımı 5-6 ay süren sanat harikası lüks saatlerin fiyatları bin YTL ile 1 milyon YTL arasında değişiyor.

BAŞBAKAN TAKIYOR: Şark Saatçilik kurucusu Mustafa Eliaçık, Türkiye’de lüks saate gösterilen ilginin saat kültürünün gelişmesiyle her geçen gün arttığını belirterek, pazara ilk girdikleri güne göre lüks saatlerin satışında yüzde 80 oranında artış olduğunu söyledi. Türkiye’nin lüks saat sektöründe en hızlı büyüyen ilk beş ülke arasında yer aldığını aktaran Eliaçık, distribütörlüğünü yaptıkları markalar arasında Türkiye’de en çok Corum ve Ulysse Nardin’in sattığını, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da Ulysse Nardin saat kullandığını kaydetti. Fuarda 160’ıncı yılını kutlayan Ulysse Nardin’in saatlerini kullanan ünlüler arasında Putin, İspanya Kralı, Michael Jordan gibi isimler yer alıyor.

1 MİLYON YTL’YE SAAT: Eliaçık, Türkiye’de saat zevkinin yeni başladığını ve insanların arkadaşlarında görerek lüks saatlere yöneldiğini dile getirerek, "Lüks saatler koleksiyonerler ve çok zenginlere hitap ediyor. Türkiye’de satışlarımızın yüzde 40’ını Türklere, yüzde 60’ını turistlere yapıyoruz. Şirket olarak lüks saati Türkiye’ye adapte ediyoruz. Lüks saat sektörünün gelişmesine öncülük yapıyoruz. Geçen yıl bine yakın saat sattık" dedi. Lüks saat fiyatlarının 1000 YTL ile 1 milyon YTL arasında değiştiğini aktaran Eliaçık, Türkiye’de daha çok 1000-10.000 YTL arasındaki saatlerin sattığı bilgisini verdi. Eliaçık, mekanik ve el yapımı saatlerin Türkiye’de daha çok erkeklere hitap ettiğine değinen Eliaçık, bu pazarın Türkiye’de gelişeceğini ifade etti.

YARATICI VE GELENEKÇİ: Admiral’s Cup ve Golden Bridge gibi modelleriyle tanınan Corum’un Başkanı Michael Wunderman, yılda 30 bin saat yaptıklarını ve cirolarının 100 milyon dolar olduğunu belirterek, fuarda eski modellerinin yeni uyarlaması olan 20 modeli sergileyeceklerini anlattı. Wunderman, Türkiye’de potansiyelin iyi olduğunu ve pazarın hızlı geliştiğini kaydederek, "Saatte yaratıcı ve gelenekçi olmak gerekiyor. İçinde duygu ve bilgi olan saatler üretiyoruz. Saatte tasarım çok önemli. İnsanların sanat rüyasına ihtiyacı var. Ben bizzat saat tasarımının içindeyim. Kadınlar için saat dizayn etmeyi çok zor buluyorum" diye konuştu.

SAAT YATIRIM ARACI: Bovet Saatleri Başkanı Pascal Raffy, saatlerinden birini yapmanın 5-6 ay sürdüğünü dile getirerek, şunları söyledi: "Türkiye hızlı gelişen bir ülke. Saatleri yaparken çeşitli kültürlerden ilham alıyorum. Geçen yıl Türkiye’ye gelmiştim. İstanbul mozaik ve çinilerinin desenlerinin bulunduğu bir saat yapmayı planlıyorum. Bovet saat koleksiyonerlerine hitap ediyor. Saatlerimizin değerleri 10 bin YTL-1 Milyon YTL arasında değişiyor. Moda olan bir marka yapmak istemiyorum. Ben bunu iş değil, sanat olarak görüyorum. Bovet saatleri en güzel yatırım araçlarından biri. Bovet saatleri hiçbir zaman müzayedelerde düşük fiyatlardan satılmaz."

550 bin YTL’ye hem kol, hem masa saati

BOVET, fuarda üç yılda geliştirdiği La Collection Eduardo Bovet’yi tanıttı. Bu saatin en önemli özelliği hem masa, hem de kol saati olarak kullanılabilmesi. Bir tanesinin 4 ayda üretildiği saatin fiyatı 550 bin YTL. 600 beyaz altının kullanıldığı saatten her yıl kraliyet aileleri için 7 tane üretilmesi planlanıyor.

Üç yönde hareket eden saat

MEKANİK saatçilikte 60’ıncı yılını kutlayan Dubey&Schaldenbrand, bu yılki BaselWord Fuarı’na iddialı bir saat modeliyle katıldı. Spiral-Verso VIP modeli, üç boyutlu hareket edebilen kronograf bir saat. Çelik olan saat kasasındaki görünmez mekanizma saatin üç yönlü hareketini sağlıyor. Saat kolda takılıyken kasası yerinden çıkarılıp hareket ettirilebiliyor. 12 bin YTL değerindeki saatin geliştirilmesi 3 yıl sürmüş. Saatin çok özel olan kayışını yapmak için de, Manta balıklarında yer alan inciler kullanılmış. Su geçirmeyen saat, erkekler için üretilmiş. Tamamen el yapımı olan saatten ilk etapta 200 tane yapılmış. Saat, Ağustos ayından itibaren Türkiye’de de satışa sunulacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!