Başbakan Davutoğlu'na 'grev' mektubu

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Davutoğluna grev mektubu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2015 01:31

Bakanlar Kurulu kararı ile Birleşik Metal-İş Sendikası’nın aldığı grev kararının ertelenmesi yurtdışında da yankı buldu. Dünya genelinde 50 milyonu aşkin işçiyi temsil eden IndustriALL Küresel Sendikası, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na hitaben bir mektup kaleme aldı.

Haberin Devamı

Genel Sekreter Jyrki Raina imzası ile gönderilen mektup, “Size bu mektubu, 143 ülkede madencilik, enerji, ve imalat sektörlerinde çalışan 50 milyondan fazla işçiyi temsil eden IndustriALL Küresel Sendikası adına, sizi Birleşik Metal İş sendikası tarafından düzenlenen metal sektöründeki grevi erteleyen Bakanlar Kurulu kararını geri çekmeye ve toplu sözleşmenin özgürce gerçekleşeceği bir ortam yaratmaya çağırmak amacıyla yazıyorum” sözleri ile başladı.
Grev erteleme kararını üzücü buldukları belirtilen mektubun devamında “30 Ocak 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararından bahsedildiği şekilde, Bakanlar Kurulunuzun grevleri "milli güvenlik" gerekçesiyle yasakladığına inanmakta güçlük çekiyoruz.

Başbakan Davutoğluna grev mektubu
HÜKÜMET, BİRLEŞİK METAL-İŞ'İN GREVİNİ ERTELEDİ

Meşru grevleri bu şekilde yasaklıyor olmanızı şiddetle protesto ediyoruz. Biz bu durumu, işçilerin en temel haklarından biri olan ve Türkiye cumhuriyeti Anayasası, uluslararası sözleşmeler, ve Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) kararları ile güvence altına alınmış olan grev hakkının açık ihlali olarak görüyoruz” denildi.

Haberin Devamı

Mektupta, daha önce yapılan grev ertelemeleri hatırlatılarak “Türkiye Hükümeti bilmelidir ki, grevleri yasaklama kararı uluslararası işçi hakları norm ve standartlarının bir ihlalidir. Aslında ILO Örgütlenme Özgürlüğü Komitesi, Türkiye Hükümetinin, grevleri ulusal güvenliği tehdit ettiği gerekçesiyle yaptığı yasaklamaların örgütlenme özgürlüğünün temellerine aykırı olduğu yönünde karar vermiştir.

Temel işçi haklarına, özellikle de grev hakkına, Türkiye'de saygı gösterilmemektedir. Küresel sendikal hareket, Türkiye'de h gerçekleşen ağır işçi hakları ihlallerinin haberlerini her gün almaktadır. Bu durum bir son bulmalı. IndustriALL Küresel Sendikası, Türkiye Hükümetini temel işçi haklarına tam saygı göstermeye davet etmektedir” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!