Barış sağladık sıra yasalarda

Güncelleme Tarihi:

Barış sağladık sıra yasalarda
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2018 22:31

13 milyon konutun yasallık kazanacağı imar barışı düzenleme-sinde sona gelindiğini açıklayan Bakan Mehmet Özhaseki, “Asıl yasa bu değil, bu birinci kapısıydı. Arkasından imar yasaları geliyor, kentsel dönüşümü kolaylaştıracak yasalar geliyor” dedi.

Haberin Devamı

ÜLKE genelinde imar mevzuatına ve ruhsata aykırı yapılan 13 milyon konutu yasal hale getirecek imar barışı düzenlemesinde sona gelindiğini açıklayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki yeni düzenlemelerin de müjdesini verdi. Bakan Özhaseki, “Asıl yasa bu değil, bu birinci kapısıydı. Arkasından imar yasaları geliyor, kentsel dönüşümü kolaylaştıracak yasalar geliyor” diye konuştu. Özhaseki, 13 milyon konuta ‘Yapı Kayıt Belgesi’ verilmesine ilişkin düzenlemenin detaylarını AA’ya açıkladı. Düzenlemenin devletin vatandaşla ihtilaflarını sona erdireceğini belirten Özhaseki, “Kavgaları bitirecek, bir taraftan da ekonomik bir değer haline getirecek bir yasayla baş başayız. Cumadan itibaren müracaatları almaya başlayacağız” dedi.

BEDELLER BELİRLENDİ
Bakan Özhaseki, en çok, evlerin metrekaresinin ölçtürülmesinin gerekli olup olmadığı yönündeki sorularla karşılaştıklarını dile getirerek, “Burada kolaylık olması açısından vatandaşın beyanını esas kabul ettik. Vatandaş, üç-beş bin lira verip bizimle helalleşip barışırken, mühendislik bürolarına iki-üç bin lira versin istemedik” dedi. Özhaseki, tarla vasfındaki yerler için metrekare birim fiyatını 200 lira olarak belirlediklerini bildiren Özhaseki, buna göre 50 metrekarelik bir yer için 10 bin lira rakam çıktığını, bunun üzerinden yüzde üç gibi küçük bir miktarın ödenmesi gerektiğini anlattı. Bir veya iki katlı, gecekondu tipi yapılar varsa bunlar için metrekare birim fiyatının 600 lira olarak belirlendiğini açıklayan Özhaseki, bu şekildeki 100 metrekare ev için 60 bin lira rakam çıktığını, üzerine de arsa bedeli ekleneceğini ve bunun toplamı üzerinden yüzde üç ödeneceğini belirtti. Özhaseki, üç katlıdan yedi katlıya kadar binalar için metrekare birim fiyatının bin lira olacağını, yedi kat üzerindeki binalar için bu rakamın daha da artacağını, en üst sınırın özellikle villa tipi evler, lüks yerler ve oteller için iki bin lira olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

DOĞRU BEYAN VURGUSU
Gecekondular ile villaların ayrımının nasıl yapılacağı sorusuna karşılık Özhaseki, vatandaşın beyanın kabul edileceğini, yalan beyanların ortaya çıkması durumunda da işlemlerin iptal olacağını dile getirdi. Başvuruların e-devlet üzerinden olacağını, aracı kurumların ise ücret talep edeceğini belirten Özhaseki, “Vatandaşın işini sadeleştirebilmek adına e-devlet üzerinden müracaat etsin diyoruz” dedi. Özhaseki, ücretin yatırılmasından sonra, ertesi gün belgenin alınabileceğini söyledi. 31 Aralık 2017’den önce yapılan yapıların barış kapsamında olduğunu belirten Özhaseki, “Üç tane istisnası var. Boğaziçi ön görünümü, Sultanahmet çevresi ve Gelibolu Yarımadası” dedi.

Haberin Devamı

40-50 MİLYAR TOPLANACAK
imar barışı ile ile kentsel dönüşüm için kaynak sağlanması da sağlanacak. Bakan Özhaseki, “Toplamda 40-50 milyar lira civarında bir bedel toplanacağına inanıyoruz” dedi.

RANT VARSA KAMUYA BEDEL ÖDENMELİ
“Bir yerde imarda artış sağlanmışsa, bir rant varsa bunun kamuya bedelinin ödenmesi lazım” diyen Özhaseki, “Mesela parsel bazlı yoğunluk artışının yasaklanacağı hükmünü ben kendim yazdım. Bunu tartışacağız tabii. Ufak tefek değişikliklere uğrayabilir, belki muhalefetten de katkıda bulunurlar” dedi. Özhaseki, “Değer artışını devlet alacak, belediye alacak. İmarın temel yasaları dediğimiz bunlar. Rastgele işler olmayacak artık. İmar işi, dünyanın en zor işidir” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!