Bankalarla piyasa yapıcılığı için pazarlık

Güncelleme Tarihi:

Bankalarla piyasa yapıcılığı için pazarlık
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

HAZİNE Müsteşarlığı iç borçlanmada, nisanda geçeceği ‘piyasa yapıcılığı’ (PY) sisteminde belirlediği yeterlilik kriterlerini, cuma günü bankacılar arasında tartışmaya açacak.

Bankalar Birliği'nce düzenlenecek toplantıda Hazine, piyasa yapıcılığına seçilecek aday bankalar için aradığı yedi ‘yeterlilik kriteri’ konusunda bankacılardan görüş isteyecek.

Hazine'nin iki yılı aşkın bir süredir üzerinde çalıştığı ‘piyasa yapıcılığı’ sistemi, iç borçlanma ihalalerine, piyasa yapıcısı olarak belirlenecek bankaların girmesini ve bu bankalarca ihalede alınan kağıtların, daha sonra ikincil piyasada satılmasını öngörüyor. Sistemle, Hazine'nin borçlanma maliyetinin aşağıya çekilmesi hedefleniyor. Hazine, ‘primary dealer’ olarak da bilinen piyasa yapıcılığı sistemine bankaların tepki ve eleştirilerini almak amacıyla geçen sonbaharda İnternet üzerinde bir anket düzenlemişti. Cuma günü yapılacak toplantıda, piyasa yapıcılığı sistemine girecek aday bankalar için belirlenen şu kriterler tartışılacak:

Aday bankanın sermaye yeterlilik rasyosu, yüzde 8'in altında olmayacak.

Yabancı Para Genel Net Pozisyonu/Sermaye Tabanı Standart Rasyosu, artı veya eksi yüzde 20'yi aşmayacak.

Özkaynaklar tutarı (kár hariç, değerleme farkı dahil), 10 trilyon liranın altında olmayacak.

Takipteki alacaklar(net)/Özkaynak (kár hariç) rasyosu, yüzde 25'i geçmeyecek.

Takipteki alacaklar (brüt)/Krediler rasyosu, yüzde 10'u geçmeyecek

İkincil piyasadaki Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) alım satım işlemlerinin üçer aylık dönemler itibariyle toplam hacmi, 100 trilyon liranın üzerinde olacak.

Birincil piyasa işlemlerinin üçer aylık dönemler itibariyle toplam hacmi 40 trilyon liranın üzerinde olacak.

Faizlerin düşmesi tereddüt yaratıyor

BANKACILAR, piyasa yapıcılığı sisteminin, yüksek faiz ortamında yararlı sonuçlar getirecek bir model olduğuna dikkat çekerek, ‘‘Faizler bu kadar düştükten sonra, modelin eski önemi pek kalmadı. Bankalar bir taahhüt içine gireceği için, daha bir ihtiyatlı olacaklar’’ değerlendirmesini yaptılar

Hazine piyasa yapıcısı olacak bankaların mart ayında seçileceğini ve bankalarla sözleşme imzalandıktan sonra uygulamaya nisanda geçileceğini söylediler. Cuma günü yapılacak toplantıda bankaların görüşleri alındıktan sonra bu ay sonuna kadar sisteme son şeklin verilmesi bekleniyor. Bankalar, birincil ve ikincil piyasalardaki işlemlere ilişkin verileri hazırlarken, PY sistemini uygulayacak Kamu Finansmanı Genel Müdürlüğü de İMKB'nin Uzaktan Erişim Sistemi'ne dahil olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!