Bankaların en büyük düÅŸmanı olacak

Güncelleme Tarihi:

Bankaların en büyük düşmanı olacak
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 17, 2012 00:00

İngiltere’de Barclays bankasının adını geçmesiyle gündeme gelen Libor faiz skandalının ardından, dünyanın en büyük yedi bankası için ABD’li yetkililer soruşturma başlattı.

Haberin Devamı

Kredi kartlarından, mevduat faizlerine kadar bankalarda bütün işlemlerdeki faizleri belirlerken kullanılan Libor faizi manipüle ettikleri gerekçesiyle Barclays bankasına soruşturma açılmış, banka hata yaptığını kabul etmiş ve yönetim tamamen istifa etmişti.

 

Şimdi Libor faiz soruşturması için Deutsche Bank, Citigroup, JPMorgan Chase, Royal Bank of Scotland, Barclays, HSBC ve UBS’in de adı geçiyor.

 

Financial Times gazetesinin konuya yakın kaynaklara dayandırarak verdiÄŸi haberine göre, New York baÅŸsavcısı Eric Schneiderman, bu bankaların Londra Bankalararası Önerilen Faiz Oranı’nı kullandıkları gerekçesiyle, haklarında soruÅŸturma açtı.   Â

 

Haberin Devamı

FÄ°NANSAL Ä°STÄ°KRARI SARSMASINDAN ENDÄ°ÅžE EDÄ°LÄ°YOR

ABD merkezli başlatılan incelemenin, İngiltere, Kanada ve Japonya’da yapılan bağımsız araştırmaları takip ettiği de ifade edildi.

 

Ancak Schneiderman’nın incelemesini diğerlerinden ayıran özellik, New York’un en güçlü savcılık aracı olarak kabul edilen Martin Act kanunu kullanabilmesi olarak gösteriliyor.

 

Bu kanun başsavcının New York’ta iş yapan herkesi inceleme altına almasına ve herhangi bir kanıt göstermek zorunda olmadan, davayı mahkemeye taşımasına izin veriyor.

 

Dünyanın en büyük bankalarının birçoğu Wall Street’te iş yapıyor ve şehrin küresel finans üzerindeki etkisi nedeniyle, savcıların bankaları inceleme altına almasına büyük önem veriliyor.

 

TRÄ°LYONLARCA DOLAR KREDÄ°YÄ° ETKÄ°LÄ°YOR

 

Financial Times gazetesi, Washington yönetiminin birbirinden bağımsız devam eden Libor faizi soruşturmaların, finansal istikrarı sarsacağından endişe ediyor.

 

Haberin Devamı

ABD’de Libor faizi, bankalara geri ödenmeyen trilyonlarca dolarlık kredi ve menkul kıymeti etkiliyor ve bu oran yerine başka bir faiz bulmanın imkansız olduğu ifade ediliyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!