Bankalardan Zeytin Kralı'na 32 trilyonluk haciz kıskacı

Güncelleme Tarihi:

Bankalardan Zeytin Kralına 32 trilyonluk haciz kıskacı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 1997 00:00

Haberin Devamı

Zeytin Kralı olarak bilinen Erol Evcil'in sahibi bulunduğu Eze Zeytinleri'ne, yüklü borçları nedeniyle İş Bankası tarafından önceki gece yarısı el konuldu. Eze Zeytinleri'ninn 65 milyon doları İş Bankası'na olmak üzere 200 milyon dolara yakın (32 trilyon lira) borcu bulunuyor.

Türkiye İş Bankası, ‘‘Zeytin Kralı'' olarak bilinen Bursalı işadamı Erol Evcil'in borçlarına karşılık, sahibi bulunduğu Avrupa'nın en büyük zeytin tesisi olan ‘‘Eze Zeytinleri Fabrikası''na el koydu. İş Bankası'nın yaklaşık bir haftadır bu operasyon üzerinde çalıştığı, önceki gece yarısı düzenlediği sessiz bir operasyonla fabrikayı üstüne aldığı öğrenildi. Eze Zeytinleri, bundan sonra İş Bankası'nın sahibi bulunduğu İzmir Demir Çelik Fabrikaları'nın (İDÇ) yan kuruluşu olan ANT Demir şirketi kanalıyla işletilecek. İş Bankası yetkilileri, yapılan operasyonu doğruladı. Banka yetkililerinden biri, Eze Zeytinleri nedeniyle Erol Evcil'in kendilerine olan borçlarının 65 milyon dolar (10.4 trilyon lira) olduğunu, fabrikayı 47 milyon dolara (7.5 trilyon lira) saydıklarını kaydetti. Aynı yetkili, fabrikayı kendi alacaklarını tahsil edene kadar işleteceklerini, daha sonra gerekli parayı getirdiği takdirde fabrikanın tekrar Erol Evcil'e satılabileceğini söyledi.

Bilgi veren yetkililer, yapılan bu operasyonla İş Bankası'nın hiçbir kaybının olmayacağını, çok titiz bir operasyon yapıldığını kaydettiler. Banka yetkililerinden biri daha önce kullandırdıkları krediler nedeniyle oluşan alacaklarına karşılık, çok daha yüksek miktarda teminatları bulunduğunu bildirdi.

FABRİKA ÇALIŞACAK

Yetkili, bu yola başvurup fabrikanın kapanması pahasına alacaklarına tahsil etmek yerine, fabrikanın işletmeye devam etmesini amaçladıklarını kaydetti. İş Bankası yetkilisi, Erol Evcil'in, kendilerinin de içinde bulunduğu 5 bankaya toplam 160-170 milyon dolarlık borcu bulunduğunu söyledi. Buna karşılık bankacılık sektöründe, Erol Evcil'in toplam banka borçlarının, faizleriyle birlikte 200 milyon dolar dolayında olduğu belirtiliyor.

200 milyon doların Türk Lirası karşılığının 32 trilyon lira tuttuğu gözönünde bulundurulduğunda, bu operasyonun büyüklüğünün 30 trilyonun üzerinde olduğu görülüyor. Dolar bazında bu operasyonun son dönemlerin ‘‘en büyük bankacılık operasyonu'' olduğunu kaydeden bir bankacı, daha önce elkonulan daha büyük şirketler bulunduğunu belirterek, ‘‘Ancak Türk Lirası olarak bakıldığında bu operasyon belki de Türk bankacılık tarihinin en büyük operasyonu sayılabilir'' dedi.

TÜRKBANK DA ALACAKLI

Erol Evcil'in borçlu bulunduğu bankaların başında İş Bankası gelirken ikinci sırada kısa süre önce Mevduat Sigorta Fonu kanalıyla devletin mülkiyetine geçen Türk Ticaret Bankası'nın bulunduğu, diğer alacaklı bankaların ise İnterbank, Egebank ve Toprakbank olduğu belirlendi.

Bilgi veren yetkililer, İş Bankası olarak diğer banka borçları konusunda belirlenmiş bir kararları olmadığını, bunun kendileri açısından öncelikli bir sorun olmadığını söylediler.

Buna karşılık İş Bankası'nın kendi alacaklarını tahsil ettikten sonra, şirketin diğer bankalara olan borçlarının ödenmesine başlanması bekleniyor. Eze Zeytinleri'nden alacaklı bulunan diğer bankalardan birinin üst düzey yetklisi, ‘‘Eze Zeytinleri'nin işletmede olmasının, diğer bankaların alacaklarını tahsil etmesi açısından da olumlu bir gelişme olduğunu'' söylediler.

Türkbank'ı almaya kalktı

Eze Zeytinleri'nin sahibi Erol Evcil'in adı, son dönemde İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Danışmanı Adil Öngen'in kurşunlanması olayı ile birlikte gündeme gelmişti. Erol Evcil'in, borçlu bulunduğu Türk Ticaret Bankası'nı satın almak için uğraştığı bilinirken, Alaattin Çakıcı'nın Banka'nın Evcil'e satışını engellediği için Adil Öngen'i kurşunlattığı öne sürülmüştü. Öngen'in kurşunlanmasından sonra Alaattin Çakıcı Flash TV'nin bir yayınına telefonla katılarak, olayı kendi açısından anlatmıştı. Bu yayından sonra Flash TV'nin İstanbul'daki merkezi silahlı kişilerce basılmıştı. Erol Evcil bu olaylar sonrasındaki açıklamalarında Türkbank pazarlığını doğrulamıştı.

İş Bankası: Tecrübemiz var

İş Bankası yetkilileri, daha önce kredisini ödemedikleri için el koymak zorunda kaldıkları önemli şirketler bulunduğunu hatırlatarak, bu şirketlerden bazılarının Eze Zeytinleri'nden daha büyük olduğunu söylediler. Yetkililer, işletmecilik alanında iddialı olduklarını belirtirken, ‘‘Bankamız işletmecilik alanında sahip olduğu elemanlarla gerçekten övünüyor'' dediler. Eze Zeytinleri'nin eskisinden çok daha iyi çalıştırılarak, ekonomiye daha fazla katkı sağlayacağından kimsenin şüphesi olmamasını isteyen bir banka yetkilisi ‘‘Bu konudaki deneyimimiz ortada'' dedi. İş Bankası'nın daha önce kredi alacaklarına karşılık elkoyup işlettiği, bazılarını ise daha sonra sattığı büyük şirketler arasında Güney Sanayi, Ceytaş, MAN, İzmir Demir Çelik İşletmeleri (İDÇ), Mengerler gibi şirketler bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!