Bankalardan kâr yağmuru

Güncelleme Tarihi:

Bankalardan kâr yağmuru
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2012 00:00

Bankaların ilk dokuz aylık kazançları açıklandı.

Haberin Devamı

Vakıfbank 1 milyar lira kâra ulaştı

DOKUZ aylık bilançosunu açıklayan VakıfBank, yılın üçüncü çeyreğinde net kârını bir önceki döneme göre yüzde 7.3 artırarak 305.2 milyon TL’ye çıkardı. Bankanın 9 aylık net kârı ise yüzde 4.6 artışla 1 milyar 9 milyon TL olarak gerçekleşti. Bankanın aktif büyüklüğü, 9 aylık dönemde yüzde 10 oranında artarak 98.2 milyar TL’ye ulaştı.
2012’yi “KOBİ yılı” ilan eden VakıfBank, 9 ayda KOBİ’lere kullandırdığı krediyi yüzde 52 oranında artırarak, 13.1 milyar TL’ye çıkardı. 9 aylık dönemde 61 şube açan ve 1.350 kişiye yeni istihdam olanağı sağlayan banka, aynı dönemde bankacılık sektöründeki net istihdam artışının üçte birinden fazlasını gerçekleştirdi.  VakıfBank’ın toplam aktifler içindeki payı yüzde 65.3’e çıkan nakdi kredileri, geçtiğimiz yıla göre yüzde 17 artış ile 64.1 milyar TL’ye yükseldi. Bankanın 9 aylık bilançosunu değerlendiren VakıfBank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, reel sektöre sundukları desteği artırarak sürdürdüklerini ifade ederek, “Sektördeki karlılık artışına paralel olarak net karımızı bir önceki çeyreğe göre yüzde 7 artırmayı başardık. Kâr artışının altında, kaynaklarımızı çeşitlendirmek suretiyle maliyetlerin düşürülmesi ve KOBİ ve bireysel odaklı kredi büyümesi ile sağlanan getiri oranlarının artırılması sayesinde net faiz gelirlerimizin geçen yıla göre yüzde 32 oranında artması yatıyor. Bu durum, istikrarlı ve sürdürülebilir gelir artışını sağlayacak bir portföye sahip olduğumuzu gösterdiği için ayrıca memnuniyet vericidir” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Şeker’den 178 milyon TL net kâr

ŞEKERBANK, bir önceki yılın aynı dönemine göre kârını yüzde 219 artırarak, ilk dokuz ayda 178 milyon TL net kâr elde etti. Bu dönemde, yüzde 13.67 özsermaye kârlılığı sağlayan Bankanın toplam özkaynak büyüklüğü, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artışla 1.7 milyar TL’ye yükseldi. Kredi hacmini ilk dokuz ayda, yılbaşına kıyasla yüzde 9.6 artırarak 9.6 milyar TL’ye ulaştıran Şekerbank’ın aktif büyüklüğü ise 14.7 milyar TL olarak gerçekleşti. Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, geçmişten bu yana gelen plasman ağırlıklı bilanço yapısına paralel olarak benimsedikleri kredi ağırlıklı aktif stratejisini bu yıl daha da öne çıkarttıklarını belirtti. Meriç Uluşahin, şunları söyledi: “Anadolu Bankacılığı misyonumuzla reel sektör yatırımlarını, üretimi destekleme stratejimizi geçtiğimiz yıldan bu yana çok daha planlı, hedefli bir şekilde yürütmeye gayret ettik. Bu doğrultuda, yıl sonunda ulaşmayı planladığımız aktif yapımızın yüzde 65’inin kredilerden oluşması hedefine, ilk 9 ayda ulaştık ve bu kalemde geçen yılın aynı dönemine göre 6 puan yükseliş sağladık.”

Haberin Devamı

Bank Asya’nın 9 aylık net kârı 154 milyon TL

ASYA Katılım Bankası aktif toplamı yıl sonuna göre sektörün iki katından fazla oranda artarak yüzde 16 artışla 20 milyar TL’ye yükseldi. Nakdi kredilerde ilk 9 ayda yüzde 18 oranında artış sağlandı ve toplam krediler yoluyla reel ekonomiye aktarılan kaynak da yaklaşık 24 milyar TL’ye çıktı. Bank Asya’nın 2012 yılı üçüncü çeyrek sonu itibarıyla karşılıklar öncesi kârı, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 35 oranında artarak 389 milyon TL’ye ulaştı. Vergi ve kredi karşılıkları sonrası net kâr 154 milyon TL olarak gerçekleşti. Bank Asya Genel Müdürü Abdullah Çelik, bu yılın üçüncü çeyrek finansal sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, yılın ilk 9 ayında ekonomiye aktardıkları kaynağın 24 milyar TL’ye ulaştığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!