Bankalara ‘Tunalı’ başkan

Güncelleme Tarihi:

Bankalara ‘Tunalı’ başkan
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

BANKALAR Birliği'nin dün yapılan Genel Kurulu'unda, başkanlığa Ziraat Bankası Genel Müdürü Osman Tunaboylu getirildi. Soyadını, dünyaya geldiği Silistire'deki Tuna nehrinden alan Osman Tunalı, seçimlerde İş Bankası Genel Müdürü ve birliğin son başkanı Ersin Özince ile yarıştı.

TÜRKİYE Bankalar Birliği Başkanlığı'na, Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Osman Tunaboylu seçildi.

Bankalar Birliği'nin dün yapılan Genel Kurulu'nda, yeni Yönetim Kurulu için yapılan seçimlere, İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince ile Ziraat Bankası Genel Müdürü Osman Tunaboylu aday oldu. Birliğin önceki Başkanı Özince, 27 oyla seçimi kaybederken, 45 oy toplayan Tunaboylu Bankalar Birliği'nin yeni Başkanı oldu. Başkanlığını ‘‘Arkadaşlarıma ben adayım diye söylemiştim. Bu defa genel kurul bu görevi bize tevdi etti, bu bir teveccühtür’’ şeklinde değerlendiren Tunaboylu, amacını şöyle özetledi:

‘‘Bankacılık sektörünün gündemi dinamiktir, her zaman değişebilir ama hedefimiz, bankacılığımızın geliştirilmesi, disipline edilmesi ve haksız rekabetin giderilmesidir.’’

NÖBET DEĞİŞİMİ

Bankalar Birliği Başkanlık görevinin uzunca bir aradan sonra bir kamu bankasına verilmesi konusunda da Tunaboylu'nun yorumu, ‘‘Bankalar Birliği statüsüne göre başkanlığa seçilebilecek on banka var. Ziraat Bankası da bu bankalardan biridir. Bu bir nöbet değişimidir’’ şeklinde oldu.

Kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin ise, hükümetin bir yasa hazırlığı içinde olduğunu hatırlatan Tunaboylu, Ziraat Bankası'nın önce özerkleştirilmesinin, bunun ardından özelleştirilmesinin gündemde olduğunu açıkladı.

Soyadını, doğumyeri Silistre'ye kıyı olan Tuna nehrinden alan Bankalar Birliği'nin yeni başkanı Osman Tunaboylu, 35 yıllık çalışma hayatının tamamını kamuda geçirmiş bir bankacı. Aynı zamanda gizli bir şair. Devlet görevi 21 yaşında bitirdiği SBF'den hemen sonra Başbakanlık'ta başladı. Aynı yıl Bankalar Yeminli Murakıplığı sınavını kazandı. 13 yıl bankaları denetledi. 10 yıl sonra aynı kurula başkan oldu. Maliye Bakanlığı Hazine Genel Müdürlüğü ve Milletlerarası İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreterliği'nde ve Frankfurt'ta Maliye ve Ekonomi Müşaviri olarak görev yaptı.

ŞAİR BAŞKAN

Hazine Kamu Finansmanı Genel Müdürlüğü'ne atandı. Bern Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Başmüşavirliği'nde bulundu. Hazine müşaviriyken 1997'de Müsteşar Yardımcılığı'na getirildi. Tunaboylu, geçen temmuzdan bu yana Ziraat Bankası Genel müdürlüğü'nü sürdürüyor.

Banker skandalı ile ardarda kapatılan bankaların sarstığı 1980'li yılların başında, Hazine Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı olan Tunaboylu, mali piyasalar ile sermaye piyasalarına yönelik ilk yasal düzenlemelerin hazırlanmasında yoğun mesai harcadı.

Öğrencilik yıllarından bu yana edebiyat dergilerini düzenli olarak izleyen Tunaboylu'nun şiirleri kitap oluşturacak hacme ulaştı. Bu şiirler ‘Yanlış algılanabilir’’ kaygısıyla yayımlanmıyor. Tunaboylu, düzenli olarak günlük tutuyor. Yeni Başkan'ın bir de roman projesi bulunuyor.

Çiğdem TOKER/ANKARA

Bankalar Birliği'nin

yeni yönetim kurulu

Ziraat Bankası (Osman Tunaboylu)

Halk Bankası (Yenal Ansen)

Emlak Bankası (Kaplan Yıldız)

Vakıflar Bankası (Altan Koçer)

Akbank (Özen Göksel)

İş Bankası (Ersin Özince)

Garanti Bankası (Ergun Özen)

Yapı ve Kredi (Naci Sığın)

Koçbank (Engin Akçakoca)

Dışbank (Faik Açıkalın)

Türk Ekonomi Bankası (Akın Akbaygil)

HSBC Bank (Piraye Antika)

Türk Eximbank (Ahmet Kılıçoğlu)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!