Bankalar yine ‘pozisyon’ açıyor

Güncelleme Tarihi:

Bankalar yine ‘pozisyon’ açıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2004 01:56

Döviz kurlarındaki düşüş eğiliminin bu yıl da sürmesi üzerine 2003 yılını 20 milyon dolarla yok denecek düzeyde bir döviz açığıyla tamamlayan bankalar yeniden döviz pozisyonlarındaki açıklarını büyütmeye başladılar.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) Bankalar Gözetim Sistemi verilerine göre bankacılık sektörü bilanço içi döviz pozisyonundaki açığı bu yılın ilk 10 gününde 460 milyon dolara yakın büyüterek 9 Ocak itibariyle 478 milyon dolara yükselttiler. Bu gelişme daha çok özel sermayeli mevduat bankaların, döviz pozisyon yönetimiyle ilgili tercihlerinden kaynaklandı.

Kamu mevduat bankaları 2003 sonunda 227 milyon dolar olan döviz pozisyonlarındaki fazlayı 223 milyon dolar düzyinde tutmaya devam ederlerken, özel mevduat bankaları ise 367 milyon dolar olan açıklarını 251 milyon dolar daha büyüterek 618 milyon dolara kadar yükselttiler. Bu açık rakamı geçen yıl Eylül sonundaki 754 milyon dolarlık açık hariç son iki bir yılın en yüksek düzeydeki açığına işaret ediyor. Bu arada bankacılık sektörünün dövize endeksli pozisyonlarındaki 9.3 milyar dolarlık fazla ise devam ediyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!