Bankalar ve borsada vergi numarası telaşı

Güncelleme Tarihi:

Bankalar ve borsada vergi numarası telaşı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2001 10:53

Vergi numarasının finans kesiminde de kullanılması için geri sayım başlarken, Maliye Bakanlığı, bankalar ve borsada uygulamaya dönük hazırlıklar da sürüyor.

Maliye Bakanlığı'nın çıkardığı tebliğ uyarınca bankaların mevduat, her türlü tahvil, bono ve borçlanma senetleri, kredi kartı okuma makinesi, havale ve çek-senet işlemlerinde, Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında yapılan işlemlerde, ödünç para verme ile özel finans kuruluşlarınca yapılan işlemlerde ve posta merkezi işlemlerinde 1 Eylül'den itibaren vergi kimlik numarası kullanılacak.

Bu zorunluluk, döviz büfelerinde 3 bin dolar ve muadili dövizlerin alım ve satış işlemlerinde de geçerli olacak.

BİLGİ VERME STANDARDI HAZIRLANIYOR

Konuyla ilgili Tebliğin 19 Haziran'da Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından Maliyeciler, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Sermaye Piyasası Kurulu ve İMKB yetkilileriyle uygulamaya dönük görüşmelerde bulundular.

Aynı şekilde Bankalar Birliği ile de son değerlendirmeler yapıldı.

Bu çerçevede bankaların işlemleriyle ilgili gönderecekleri bilgilere ilişkin standartlar da belirlendi. Bu ay sonuna kadar çıkarılacak olan standart tebliğinde, bankalar ve aracı kurumların bilgisayar sistemiyle bu bilgileri hangi formatlar içinde Maliye Bakanlığı'na bildireceklerine ilişkin detaylar yeralacak.

YILLIK BİLGİ AKIŞI

Bankalar, aracı kurumlar ve Posta İşletmesinin vergi numarasına yönelik bilgileri ne zaman göndereceği ise daha sonra kendilerine bildirilecek.

Maliye Bakanlığı'nda bu yönde yürütülen çalışmalara göre, kredi kartı okuma makinesi işlemlerine dönük bilgiler, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da aylık olarak Bakanlığa gönderilmeye devam edecek.

Bankaların mevduat, havale, her türlü bono ve tahvil işlemleri ile çek-senet işlemleri ise yıllık periyotlar halinde Maliye Bakanlığı'nın Bilgi İşlem Merkezi'ne gelecek. Aynı şekilde aracı kurumlar da sermaye piyası işlemlerine ilişkin vergi kimlik numarası ve diğer bilgileri yıllık olarak Maliye'ye iletecek.

Posta merkezi işlem bilgilerinin de yıllık olarak aktarılması düşünülüyor.

Bu arada halen çeşitli şubelerinde elektronik hizmet veremeyen kamu bankaları da, sisteme adaptasyon için hazırlık yapıyor.

SIRADA TALİH OYUNLARI VAR

Öte yandan, vergi numarasının taşıt ve gayrımenkul alım-satımı ile finans kesiminin ardından şans oyunları ve emlak beyannamelerinde kullanımına ilişkin Tebliğ de hazırlandı.

Buna göre, Milli Piyango'nun piyango bileti, sayısal loto, kazı-kazan, labirent ve şans topu ile Spor Toto Genel Müdürlüğü'nün spor toto, skor toto ve süper gol, Türkiye Jokey Kulübünün ise at yarışlarından ikramiye kazananlar da vergi numarası ibraz edecek.

Ancak bu zorunluluk, küçük ikramiyeler için değil, ilgili kurumlardan alınması gerekli ikramiyeler için geçerli olacak

Kazanılan ikramiye, bankalar kanalıyla tahsil edilse dahi, vekaletle birlikte vergi kimlik numarası da gönderilecek.

Diğer yandan 2002 yılının Mart-Nisan ve Mayıs aylarında arsa, arazi ve emlak için genel beyanda bulunacak olan yaklaşık 20 milyon mükellef de, beyannamelere vergi numarasını da yazacak.

Tüm bu uygulamaların sonucunda Türkiye'de milyonlarca kişinin vergi numarası aracılığıyla izlenmesi de sağlanmış olacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!