Bankalar, iki günde 1.7 milyar doları bozdurdu

Güncelleme Tarihi:

Bankalar, iki günde 1.7 milyar doları bozdurdu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2001 00:00

Haberin Devamı

Dün bankalar, Merkez Bankası'a net 778 milyon dolar daha sattı. Böylece bankacılık sektörünün Merkez Bankası'na iki günde yaptığı satış 1.7 milyar doları buldu. Borsa ve para piyasaları bu gelişmeler dışında düşük işlem hacimleriyle birlikte cuma günkü ihaleleri bekler hale geldi.

PİYASALAR tam anlamıyla durgunluğa girip Hazine'nin cuma günü açacağı ihaleleri beklemeye başladı. Bankaların önceki gün başlayan dolar satışı dün de yoğun şekilde devam etti. Önceki gün Merkez Bankası'na 914 milyon dolar satış gerçekleştiren bankalar dün de 781 milyon dolar ve 49 milyon euro satış gerçekleştirildi. Buna karşılık Merkez Bankası'ndan 3 milyon dolar ve 1 milyon euro alındı. Böylece Merkez Bankası'na net olarak 778 milyon dolar ve 48 milyon euro satışı yapıldı.

Gecelik faizlerdeyse gün içinde yaşanan dalgalanmalara karşın kapanış ortalamaları önceki günün altında kaldı. İnterbank'ta ortalama gecelik faiz yüzde 67.98'den kapanarak önceki günün yaklaşık 8 puan altına indi. Repo piyasasındaysa gün içinde yüzde 100 seviyesini aşmasına rağmen kapanış ortalaması 76.93 olup, önceki günün yaklaşık 4 puan altında kaldı.

Bono piyasasında dünün en aktif kağıdı 20 Haziran 2001 vadeli tahvildi. Bu tahvilde yıllık bileşik oran, önceki güne göre yaklaşık 8 puanlık gerilemeyle yüzde 69.13'e indi. Dün piyasada ilgi gören tahvillerden 23 Mayıs 2001 vadeli tahvilin yıllık bileşik faizi 71.10, 21 Şubat 2001 vadeli tahvilin yıllık bileşik oranıysa yüzde 76.52 oldu.

BORSA DÜŞTÜ

2001'e düşük hacimli ve durgun başlayan borsada ilk seans satıcılıydı. Seansa 9 bin 449 puandan başlayan İMKB-100 Endeksi, hafif satışlarla 9 bin 200 seviyesine çekildi. Daha sonra 9 bin 350 seviyesine yükselen borsa bu seviyede yatay seyre girdi ve seansın ilk yarısı 9 bin 338 puandan geçilirdi. İlk seansın ikinci yarısında hisse bazlı hareketlerle toparlanan piyasa 9 bin 413 puanla kapandı. İkinci seans yine satış ağırlıklı açıldı. Seansa 9 bin 405 puanla başlayan borsa satışlarla 9 bin 150 puan seviyesine kadar geriledi. Daha sonra bu puan seviyelerinden yatay ve sıkışık bir seyre girildi. İkinci seansın ilk yarısını 9 bin 225 puandan geçildikten sonra biraz daha düşen piyasa 9 bin 137 puandan kapandı.

Borsada önceki gün 102 trilyon lira seviyelerinde olan işlem hacmi, dünkü işlemler sırasında 144 trilyon 811 milyar liraya ulaştı. Ancak bu işlem hacmi de İMKB için son derece düşük bir hacim olarak değerlendirildi. Piyasada yaşanan düşüşte, dün öğle saatlerinde gecelik faizlerin yüzde 100'ün üzerine çıkması bir parça rol oynadı.

FAİZ VE YABANCI

Bunun yanrısıra uzun bayram tatili öncesinde, takas avantajından yararlanmak için yapılan alımların satışa dönmeleri de etkin oldu. Yurtdışındaki borsalarda yaşanan düşüşlerin de İMKB'yi olumsuz etkileyen nedenler arasında bulunduğu belirtildi.

Hazine'nin cuma günü yapacağı ihalelerin belirsizliğinin de piyasayı olumsuz etkilediğine dikkat çetildi. Bunlarla birlikte borsa uzmanları piyasadaki düşüşün hacimsiz olduğunu belirtip üzerinde fazla durulmaması gerektiğini de ifade ettiler.

Bu cuma yapılacak olan Hazine ihaleleri piyasalarda ciddi boyutlarda beklenti oluşturmuş durumda. Beklentileri oluşturan temel neden, Hazine'nin kabul edebileceği seviyede bir faizle ihtiyaç duyduğu yaklaşık 1.6 katrilyon lirayı temin edip edemeyeceği. Son günlerde, Kasım'daki dalgalanmadan sonra Hazine'nin piyasadan ihtiyaç duyduğu parayı alamayacağına yönelik görüşler oluşmaya başladı.

TEHLİKELİ AÇIKLAMALAR

Uzmanlar, Hazine'nin ihale öncesinde bu görüşleri değiştirmesi gerektiğini vurguluyorlar. Ayrıca, bu hafta başından itibaren, 2001 programında başta enflasyon olmak üzere hedeflerin tutmayacağına yönelik açıklamaların yapıldığı hatırlatılıyor. Para piyasalarıysa, bu açıklamaların hedeflere ulaşılmasında yardımcı olacak moral değerleri ortadan kaldırdığına dikkat çekiyor.

Merkez, iki ihalede 1.5 katrilyon verdi

MERKEZ Bankası, dün biri beş, diğeri altı günlük iki repo ihalesi gerçekleştirdi. Bu ihalelerle piyasaya toplam 1 katrilyon 525 trilyon lira aktarıldı. Beş günlük ihaleye yaklaşık 1 katrilyon 228 trilyon liralık talep gelirken, bunun 430 trilyon 200 milyar lirası, yüzde 105.02 ortalama bileşik faizle karşılandı. Altı günlük ihaleye ise yaklaşık toplam 1 katrilyon 894 trilyon liralık talep gelirken, bunun 1 katrilyon 95 trilyon liralık kısmı karşılandı. Altı günlük repo ihalesinde ortalama bileşik faiz yüzde 111.18 oldu.

Temizel, bir yabancı ile pazarlığı kesti

BDDK Başkanı Zekeriya Temizel'in, TMSF tarafından yönetilen bankalara talip olan bir yabancı bankayla pazarlığı kestiği ileri sürüldü. TMSF'nin yönettiği bankalara talip olan alıcılarla görüşmeleri sürdüren Temizel'in, el koyulmadan önce de yabancı bankalarla satış ve ortaklık görüşmeleri yapan bir bankanın yabancı talibinin verdiği fiyatı çok düşük bulduğu ve ‘‘Siz ölü gömücüsünüz’’ diyerek, ipleri kopardığı söyleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!