Bankacılıkta yabancı payı 6 ay içinde yüzde 30’a çıkar

Güncelleme Tarihi:

Bankacılıkta yabancı payı 6 ay içinde yüzde 30’a çıkar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2006 00:00

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, henüz BDDK tarafından onaylanmayan Akbank-Citigroup ortaklığı dışındaki ortaklık ve satın almalar ile Türk bankacılık sektöründe yabancı sermaye payının yüzde 15 civarına çıktığını söyledi. Şener, Halkbank satışı ile önümüzdeki 6 ayda bu oranın yüzde 30’a çıkabileceğini belirtti.

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, bankacılık sektöründe yabancı sermaye payının, Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından onaylanan satışlar dahil yüzde 15 civarında olduğunu, buna borsa paylarının dahil olmadığını bildirdi. Borsa payları dikkate alındığında ise sektördeki yabancı sermaye payının yüzde 31’e yükseldiğine işaret eden Bakan Şener, önümüzdeki 6 ay sonrasında Türk bankacılık sektöründe yabancı sermayenin payının da, borsa payları hariç yüzde 30 civarında olacağını vurguladı.

TÜM SEKTÖRLER HAREKETLİ: Abdüllatif Şener, Ulusal İnnovasyon Girişimi tarafından hazırlanan "İnovasyon Çerçeve Raporu"nun paylaşım toplantısı öncesinde, Akbank ve Denizbank’taki yabancılara hisse satışlarının ardından sektördeki yabancı payına ilişkin soruya yanıt verdi. Sadece bankacılık sektörüyle ilgili değil, tüm sektörlerle ilgili doğrudan yabancı yatırım tutarının son birkaç yılda belirli şekilde yükseldiğini vurgulayan Şener, 1980-2000 arasında Türkiye’ye giren doğrudan yabancı sermaye 10 milyar dolarda kalırken, sadece geçen yıl bu rakama yakın doğrudan yabancı yatırım girişi olduğunu hatırlattı.

BU YIL 17-20 MİLYAR DOLAR: Bu yılın 8 ayında doğrudan yabancı sermaye miktarının 12 milyar doları bulduğunu, yıl sonu gerçekleşme tahminlerinin ise 17-20 milyar dolar arasında bulunduğunu söyleyen Şener, yüksek yabancı yatırım girişinin önümüzdeki yılda sürmesini beklediklerini kaydetti. Bankacılık sektörüne yoğun yabancı sermaye girişi bulunduğunu, şu anda bulunulan nokta itibariyle borsa payları hariç yabancı sermayenin sektördeki payının yüzde 15 olduğuna dikkati çeken Şener, "Borsa payları dikkate alındığında sektördeki yabancı sermaye payı yüzde 31’dir"dedi.

HALKBANK SATIŞI: Şener, şu anda görüşmeleri devam eden ya da anlaşma yapılmış, ancak BDDK’nın onayını bekleyenler ile Halkbank’ın yabancı sermaye tarafından alındığı düşünüldüğünde önümüzdeki 6 ay sonrasında Türk Bankacılık sektöründeki yabancı sermaye payının ise borsa payları hariç yüzde 30 civarında olacağını sözlerine ekledi. Akbank’ın yüzde 20 hissesinin Citigroup’a, Denizbank’ın yüzde 79.99 hissesinin de Dexia’ya satışı ile birlikte Türk bankacılık sektöründe aktif büyüklük itibarı ile yabancı sermaye payının yüzde 20’ye ulaştığı hesaplanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!