Banka kartıyla akaryakıt istasyonu ve marketten para çekilebilecek

Güncelleme Tarihi:

Banka kartıyla akaryakıt istasyonu ve marketten para çekilebilecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2011 00:00

Visa Elektron banka kartlarıyla hem alışveriş hem de nakit çekme işleminin birlikte yapılabileceği yeni bir dönem başlıyor.

Yeni uygulamaya göre tüketiciler büyük süpermarketler ile benzin istasyonlarında alışveriş yaparken aynı zamanda isterlerse nakit çekme işlemi de gerçekleştirebilecekler. Bu işlem için en az 10 lira alışveriş yapılması gerekirken, en fazla 100 lira nakit çekilebilecek. Visa Europe Bölge Müdürü Berna Ülman, gelecek 5 yılda 50 milyar liranın ATM’den POS’a yönelebileceğini öngördüklerini belirterek, “Amacımız Avrupa’da bazı pazarlarda olduğu gibi Türkiye’de de alışverişlerde banka ve kredi kartı kullanımında denge kurmak” dedi.
Visa Europe’nin, Visa Electron banka kartlarının 5 yıllık vizyon ve hedeflerini açıkladığı toplartıda, yeni uygulamalar hakkında bilgi veren Ülman, Avrupa genelinde banka kartlarının alışverişlerde kullanım oranın yüzde 65, Türkiye’de ise yüzde 5 olduğuna dikkat çekti. Banka kartlarının sadece ATM’lerden nakit çekilmesinde kullanılması yerine alışverişlerde kullanımını teşvik etmek amacıyla önümüzdeki günlerde başlatılması planlanan çalışmalar hakkında bilgi veren Ülman, şu verileri de paylaştı: “47 milyon adet karta karşın, toplam kartlı işlemler içinde yaratılan ciro payı düşük. Ancak banka kartı ile yapılan işlemlerin payı her 100 TL’lik alışverişte daha önceki dönemde 3 TL iken şimdi bu rakam 11 TL’ye kadar çıktı. Son dönemdeki bu gelişmeler bu konuda bizi yüreklendiriyor.”
4 özellik öne çıktı
Visa Electron banka kartlarına üye işyerlerinde alışverişle birlikte nakit para çekme, SMS ile bakiye sorgulama, sanal işyeri sayısının artmasıyla e-ticaret ortamında güvenli alışveriş ve temassız özellikleri kazandırılacağını açıklayan Ülman, şunları söyledi: “Fikir öncülüğünü yaptığımız bu vizyonla Türkiye’de banka kartları alanında yeni bir dönem başlayacağına inanıyoruz. Normalde Türkiye’de de eğer bu oran yüzde 65 olsaydı banka kartlarıyla alışveriş hacmi 100 milyar TL olacaktı. Bu bize büyük bir potansiyel olduğunu gösteriyor.”
Visa Europe Türkiye Ülke Direktörü Nur Öztin Kurak da, hem alışveriş hem de nakit çekme işleminin birlikte yapılabileceği uygulamanın ilk aşamada büyük süpermarketler ile benzin istasyonlarda geçerli olacağını belirtirken, “Bu konuda hem perakende sektörüyle hem de bankalarla görüşmelerimiz sürüyor. Görüşmeler sonuçlandıkça bu yeni uygulama dalga dalga yayılacak” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!