Banka kartı ile alışverişe alışamadık, harcamalar 3 milyar YTL’de kaldı

Güncelleme Tarihi:

Banka kartı ile alışverişe alışamadık, harcamalar 3 milyar YTL’de kaldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2008 00:00

Visa Europe’un araştırmasına göre, Türkler banka kartı ile kredi kartı arasında ayrım yapamıyor. Bu da banka kartı kullanımında alışveriş harcamalarının toplamdan sadece yüzde 2 pay almasına yol açıyor. Visa Europe Genel Müdürü Berna Ülman, "Sektörün ortalaması yüzde 2’de kalsa da biz bazı banka kartlarındaki alışveriş oranını yüzde 25’e kadar çekmeyi başardık. Zaman içinde bunu tüm bankalara yaymayı hedefliyoruz" dedi.

VISA Europe’un Türkiye’de gerçekleştirdiği Banka Kartı Bilinirliği Araştırması’na göre Türkler banka kartı ile kredi kartı arasında ayrım yapamıyor. Bu da banka kartı kullanımında alışveriş harcamalarının toplamdan sadece yüzde 2 pay almasına yol açıyor. Banka kartlarıyla her yıl 138 milyar YTL’lik harcama yapan Türkler bunun sadece 3 milyar YTL’Lik kısmını alışveriş sırasında gerçekleştiriyor. Kalan tutar ise nakit çekiliyor. Banka kartıyla alışveriş oranının 3 yılda 4’e katladığını dile getiren Visa Europe Genel Müdürü Berna Ülman, "Sektörün ortalaması yüzde 2’de kalsa da biz bazı bazı banka kartlarındaki alışveriş oranını yüzde 25’e kadar çekmeyi başardık. Zaman içinde bunu tüm bankalara yaymayı hedefliyoruz.

Akıllara ATM geliyor

546 katılımcı ile gerçekleştirilen araştırmaya göre banka kartı denince Türkiye’de akıllara ilk gelen ATM oluyor. Katılımcıların yüzde 23’ü banka kartını kredi kartı ile tamamen karıştırırken, özellikleri karıştırma eğilimi gösterenlerin oranı yüzde 32 oluyor.

Katılımcılşarın yüzde 43.2’si ’Banka kartı nedir’ sorusuna cevap olarak sadece banka akrtına ait özellikler sıralıyor. Yüzde 22.5 ise faiz, taksit gibi kredi kartının özelliklerini sıralama yoluna gidiyor. İleri yaştaki tüketicilerin karıştırma eğilimi de artış gösteriyor.

Bilinen banka kartı markaları sorulduğunda yüzde 32’lik kesim kredi kartı markaları, yüzde 58 ise banka isimlerini sıralama yoluna gidiyor. Banka kartı ismi bilenlerin oranı ise sadece yüzde 4’te kalıyor.

İşlem oranı yüzde 14

Visa’nın araştırmasına göre Türkiye’de kart kullanıcılarının yüzde 15’i banka kartlarını sadece alışverişte, yüzde 34’ü ise hem para çekmede, hem de alışverişte kullanıyor. Buna karşın sektör verilerine göre işlem bazında banka kartının alışverişte kullanım oranının yüzde 14’te kaldığını ifade eden Ülman, "Bu da banka kartları ile kredi kartlarının karıştırıldığının göstergesi. İşlem bazında banka kartının alışverişte kullanımı belirtilenin çok altında kalıyor. Harcama tutarının işlem oranına göre düşük kalması da Banka kartıyla yapılan alışverişlerin tutarının oldukça düşük olduğunu gösteriyor" dedi.

Emekliler tek seferde

Türkiye’de emeklililerin yüzde 79’unun emekli maaşını tek seferde çektiğini ortaya koyan araştırmaya göre bu emeklililerin yüzde 54.2’si aylık ödemelerini yapabilmek için bu yntemi tercih ediyor. Yüzde 44.6 bir daha bankaya gitmemek için bir seferde tamamını çektiğini dile getirirken "Maaşımı başka bankaya yatırmak için" diyenlerin oranı da yüzde 1.2’de kalıyor.

Ailelerin yüzde 19’u çocuğun harçlığını bankaya yatırıyor

BANKA kartı harcamalarının kredi kartından bağımsız olarak düşünülmesi gerektiğini söyleyen Berna Ülman "Dünyada da hem kredi kartı hem banka kartı kullanılıyor. Örneğin kredi karrtı için küçük olan gençler banka kartı kullanıyor. Emekliler de kartı kullanmak istemeyebiliyor. Ancak, banka hesabına yatan paraların cepte durması gerekmiyor. Para kart aracılığıyla hesaptayken de kullanılabiliyor" dedi. Araştırmanın sonuçlarına göre çocuklarına harçlığını banka hesabına yatırarak veren ailelerin oranı yüzde 18.8’i buluyor.

Algı değişikliği için çalışacağız

BANKA kartında kullanım alanlarının gelişmesinin ve bunun alışverişte de kullanılmasının önemine dikkat çeken Berna Ülman, "Bu ekonomimiz açısından da önemli. Nakit verimsizliğinin ortadan kalkması için de önemli. 31 milyon Visa banka kartının kullanıldığı Türkiye’de algı değişikliği konusunda çalışacağız. O kadar az kullanılıyor ki, pasta büyütülmedi" dedi. Her yıl Türkiye’deki Visa banka kartlarıyla 79 milyar YTL’lik işlem yapılıyor" dedi.

Ayda 3 YTL harcansa pazar ikiye katlanır

İSPANYA’da yüzde 5 olan banka kartıyla alışveriş oranının bazı Avrupa ülkelerinde yüzde 50’ye kadar çıktığını ifade eden Visa Ülke Direktörü Nur Öztin Kurak, "Türkiye’de 31 milyon Visa banka kartı kullanıcısının bu kartlarla her yıl 40 YTL harcaması durumunda pazar ikiye katlanacak" dedi. Toplam tüketici harcamalarının yüzde 11.5’inin Visa ile gerçekleştiğini söyleyen Berna Ülman da "5 yılda bir ikiye katlayarak ilerlemek istiyoruz. Harcamalardaki toplam payımızın 5 yıl içinde yüzde 23’ü bulması amacındayız" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!