Bal: Emlakbank’ı Hazine’ye kaptırmam

Güncelleme Tarihi:

Bal: Emlakbank’ı Hazine’ye kaptırmam
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

DEVLET Bakanı Faruk Bal, özelleştirilmesi öncesinde Emlakbank'ın Hazine'ye bağlanmasına karşı çıktı. Bal, ‘‘Emlakbank'ın Hazine'ye bağlanması yanlış olur. Buna izin vermem’’ dedi.

MHP'li Devlet Bakanı Faruk Bal, kendisine bağlı Emlakbank'ın, özelleştirme öncesinde Hazine'ye bağlanmasına kesinlikle karşı olduğunu belirterek, ‘‘Hem personel, hem de bankanın performansı bakımından oldukça riskli olan bu yanlışa izin vermeyiz’’ dedi.

İtirazının Emlakbank'ın özelleştirilmesine değil, özelleştirmeye kadar geçecek sürede Hazine'ye bağlanmasına olduğunu vurgulayan Bal, ‘‘Böyle bir yanlış yapılırsa Hazine yetki kullanacak, sorumlu Bakanlar Kurulu olacak. Böyle şey olmaz’’ diye konuştu.

Bal, 17 Ağustos 1999'da yaşanan Marmara depreminde onbinlerce yurttaşın evsiz kaldığını belirterek, ‘‘Korkunç bir konut açığı doğdu’’ dedi. Konut açığını gidermek için Bayındırlık Bakanlığı ile Proje Uygulama Birimi'nin Dünya Bankası kredisi kullanarak, yeni konut ihtiyacını karşılamaya çalıştıklarını anlatan Bal, şu bilgileri verdi:

‘‘Proje Uygulama Birimi'nin 12 bin 507 konut için 150 trilyon lira paraya ihtiyacı var. Bir bu kadar para da, Bayındırlık Bakanlığı'nın yapmakta olduğu konutlar için gerekiyor.’’

39 TRİLYONA 15 BİN KONUT

Deprem bölgesinde depremden sonra ‘‘sağlamlık raporu’’ alan yaklaşık 15 bin kooperatif konutu bulunduğunu anlatan Bal, bu konutlar için Hazine'den Toplu Konut İdaresi'ne (TOKİ) 39 trilyon ödenmesinin Bakanlar Kurulu'nda benimsendiğini bildirdi. Bal, bu konuda şöyle konuştu:

‘‘Bunların yüzde 95'i, yüzde 70 oranında tamamlanmış. Sonuçta, yüzde 50'den fazlası tamamlanmış kooperatif konutu sayısı 15 bin civarında. Bunların imar, kamulaştırma, ihale gibi aşamaları olmadığı için zaman kaybı da söz konusu değil. TOKİ'ye 39 trilyon tahsis edilirse, bu paranın kooperatifleri aktarılmasıyla 15 bin konut tamamlanabilecek. Hazine, 5 trilyon verdi. 20 günlük periyotlarla geri kalanı ödenecek. Aksama olmazsa kış gelmeden bu konutları tamamlarız.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!