Bakü-Ceyhan deklarasyonu

Güncelleme Tarihi:

Bakü-Ceyhan deklarasyonu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'yi enerji merkez ihaline getirmede önemli bir adım olan Ankara Deklarasyonu, 6 maddeden oluşuyor. Deklarasyon şöyle:

Cumhurbaşkanları, Hazar bölgesi ülkelerinin ve komşu ülkelerin bağımsızlığının ve güvenliğinin pekiştirilmesi, ekonomik kalkınma çabalarının güçlendirilmesi ve halklarının refah seviyesinin yükseltilmesi açısından, bu ülkelerdeki hidrokarbon kaynaklarının işletilmesinin önemi gözönünde bulundurularak, petrol ve doğalgaz kaynaklarının ekonomik ve ticari bakımdan optimal olan birden fazla boru hattı aracılığı ile dünya piyasalarına naklinin gerekli olduğunu tasdik etmişlerdir. Ayrıca Cumhurbaşkanları, Avrupa Enerji Şartı'nda yer alan hidrokarbonların bağımsız, istikrarlı, çevre açısından güvenli ve kesintisiz şekilde taşınmasına dair ilkelere bağlı olduklarını teyit etmişlerdir.

Cumhurbaşkanları, hidrokarbon üretici ülkeleri açısından adaletli, ayırım yapılmayan ticari bakımdan kabul edilebilir CPC, Trans-Hazar ve Trans-Kafkasya petrol ve Doğalgaz Boru Hatları sistemini de içeren Doğu-Batı koridorunun gerçekleştirilmesinin Hazar Denizi bölgesinde ve diğer ilgili ülkelerde çıkartılan hidrokarbon kaynaklarının dünya pazarlarına taşınması açısından büyük önem taşıyan büyük proje olduğunu kaydetmişlerdr.

Cumhurbaşkanları, Azerbaycan ana petrol boru hatlarıyla ilgili kararın alınacağı bu aşamada Hazar-Akdeniz (Bakü-Tiflis-Ceyhan) hattının ana petrol boru hattı olarak gerçekleştirilmesine ilişkin kararlarını kuvvetle teyit etmektedirler.

Bu hattın Hazar'ın her iki tarafında bulunan üretici ve taşımacılara eşit şekilde açık olmasının ve bu hat için gerekli petrolün temin edilmesinin önemi de vurgulanmıştır. Cumhurbaşkanları bu amaçla, Hazar bölgesindeki hidrokarbon kaynaklarının işletilmesine katılmış ve diğer ilgili şirketler ile uluslararası finans kuruluşlarını elverişli şartlar öne sürerek ilgili hükümetler ile yoğun ve yapıcı müzakereler gerçekleştirmeye ve boru hatlarının yapımı için gerekli finansmanın sağlanması hususunda destek vermeye davet etmektedirler.

Cumhurbaşkanları, enerji kaynaklarının ve dünya pazarlarına taşınmasına ilişkin projelerde yabancı ve yerli yatırımcıların haklarının korunmasına dair uluslararası hukuk kurallarına uygun olarak, Doğu-Batı Enerji koridorunun ve bu bağlamda, Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı'nın hayata geçirilmesi için gerekli tüm şartların biran evvel oluşturulması yönünde ilgili makamlarına gereken talimatı vermeyi taahhüt etmişlerdir. Cumhurbaşkanları, ayrıca yatırımcılar için cazip ortamların yaratılmasına yönünde gerekli tedbirlerin alınması hususunda mutabık kalmışlardır.

Cumhurbaşkanları, Karadeniz ve Akdeniz kıyılarının, Türk Boğazları'nın doğal çevresinin korunmasına ilişkin çabaların sürdürülmesinin önemine bir kez daha işaret etmişlerdir. Cumhurbaşkanları, bu nedenle, petrol ve doğalgaz kaynaklarının dünya pazarlarına boru hatlarıyla taşınmasının, özellikle Türk Boğazları'nda artması muhtemel tanker trafiğinin ortaya çıkarabileceği çevre, can, mal ve seyir güvenliğine yönelik tehlike ve tehditlerin ortadan kaldırılması açısından zaruri olduğunu önemle vurgulamışlardır.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!