Baklavaya koruma geliyor

Güncelleme Tarihi:

Baklavaya koruma geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2009 10:50

Baklavanın Türkiye'deki tescilini elinde bulunduran Gaziantep Sanayi Odası (GSO), baklavayı Avrupa ülkelerinde de koruma altına almak üzere uluslararası tescile başvuruda bulundu.

GSO, uluslararası tescil işleminin tamamlanması ile birlikte 25 Avrupa Birliği ülkesinde ve Avrupa Birliği'ne aday ülkelerde Antep baklavasını tescil ettirme imkanı bulacak.

GSO Başkanı Nejat Koçer yaptığı açıklamada, baklavayı gelecek nesillere aslına uygun olarak, aynı damak lezzetinde taşınabilmesini sağlamak ve Gaziantep'in bir değeri olduğu için Türk Patent Enstitüsü'ne tescil ettirdiklerini, bu lezzetin de dünya ülkelerinde korunması adına uluslararası tescil başvurusunda bulunduklarını belirtti.

Koçer, GSO olarak Gaziantep'in sadece sanayisine değil tüm değerlerine sahip çıktıklarını ve destek verdiklerini ifade ederek, oda olarak amaçlarının, ünü dünyaya yayılan ve beğeni ile tüketilen baklavayı korumak, baklavanın bir Gaziantep ürünü olduğunu tescil ettirmek ve her zaman aynı damak lezzetinde gelecek nesillere taşınabilmesini sağlamaya katkıda bulunmak olduğunu dile getirdi.

Bu anlamda uluslararası tescil işlemi için hazırlıklarını tamamlayarak başvuruyu gerçekleştirdiklerini anlatan Koçer, başvurunun AB Komisyonunda değerlendirilerek sonuca bağlanacağını bildirdi.

RUMLARA KARŞI TARİHİ GÖREV

Koçer, Rumların baklava konusunda yaptığı girişimlere karşın Gaziantep'in çok önemli bir ürünü ve değeri olan baklavaya sahip çıkmanın kendileri için tarihi bir görev olduğunu da sözlerine ekledi.

Baklavanın coğrafi işaret tescil belgesi 2008 yılında Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan tarafından Ankara'da gerçekleşen bir törenle GSO Başkanı Nejat Koçer'e verilmişti.

Tescilin alınmasının ardından GSO tarafından baklavanın tanıtımı ve tescil şartlarını içeren Türkçe ve İngilizce olarak bastırılan 15 bin kitap dağıtıldı. Ayrıca yine GSO tarafından www.antepbaklavasi.com.tr adresli web sitesi hizmete sunuldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!