Bakan Şimşek:Çin haksız avantaj sağlıyor

Güncelleme Tarihi:

Bakan Şimşek:Çin haksız avantaj sağlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2011 21:05

Haberin Devamı

Bakan Mehmet Şimşek'in Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu toplantıları sırasında WSJ'ye verdiği bir mülakat gazetenin internet sayfasında çıktı. Haberde, Şimşek'in “ABD ve Çin'in aktif olarak para birimlerinin değerini düşük tutmaya çalışıp çalışmadıklarının öneminin olmadığı, ancak bunun sonucunun gelişmekte olan ülkeler açısından güçlük yarattığını” söylediği belirtildi.

Gazete, Şimşek'in, Çin'in kendi döviz kurunu bilerek düşürdüğünü ve bu durumun da “Türkiye gibi aynı ürünler için aynı pazarlarda yarışan ülkeler karşısında Çin'e haksız avantaj sağladığını” düşündüğünü yazdı. Haberde Şimşek'in bu durumla ilgili olarak, “Başka hangi nedenle bir ülke 3 trilyon dolara yakın bir döviz rezervi biriktirir? Bunun nedeni oldukça açık” dediğini de kaydetti.

Haberde Şimşek'in ABD Merkez Bankası'nın politikasını ise fazla eleştirmediği, ABD'nin kendi para birimini kasten düşürmeye çalıştığını (manipule etmeye çalıştığını) düşünmediğini, ancak ABD'nin uyguladığı döviz kuru politikasının sonuçlarının da Türkiye açısından oldukça olumsuz olduğunu söylediği vurgulandı.
Gazete Şimşek'in gevşek para politikası izleyen Avrupa Merkez Bankası'nı da eleştirmekten kaçındığını belirterek bu durumun anlaşılabilir olduğunu söylediğini kaydetti.

Türkiye'nin yıllık cari açığının Aralık 2010'da, artan petrol ithalatının maliyeti nedeniyle yüzde 78 oranında artığını yazan gazete, Şimşek'in Türkiye'nin bu yılki petrol ithalatı faturasının, ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 5'ine yakın olacağını söylediğini de kaydetti.

Şimşek'in Türkiye'de Merkez Bankası'nın izlediği geleneksel olmayan para politikasını açıkça desteklediğini de yazan gazete, Bakan'ın “Türkiye'de istedikleri son şeyin başka bir ani yükseliş ve düşüş olduğunu, bu anlamda geçmişte yaşananları geride bırakmak istediklerini” söylediği bildirildi.

Bakan Şimşek'in Türkiye ile Tunus ve Mısır arasında paralellik kurulamayacağını vurguladığını da yazan gazete, Bakanın AK Parti'nin çok daha fazla demokratik meşruiyeti bulunmasının ve 2002'den bu yana seçimleri hep kazanmasının yanısıra yoksulluğu yenmede de daha fazla ilerleme sağladığını vurguladığını kaydetti.
Şimşek'in son 9 yılda Türkiye'de GSYH'nın kişi başına 3 katına çıktığını ve Türkiye'nin GSYH'dan araştırma ve geliştirmeye ayırdığı payın, AB'nin 8 ülkesinin ayırdığından daha fazla olduğunu vurguladığı da belirtilen haberde, Bakanın Türkiye'de hiçkimsenin günlük 2,30 doların altında yaşamadığını ve nüfusun yüzde 10'undan azının ise bu rakamın (günde 2,30 doların) iki katı kadar bir parayla yaşadığını söylediği bildirildi.

Haberin Devamı

Haberde, Türkiye'deki araba satışlarının da Aralık 2010'da rekor kırarak 150 bine ulaştığı ve “Türkiye'nin laik, Müslüman ve demokratik bir ülke olarak muhtemelen başka ülkeler tarafından örnek alınabilecek bir ülke olduğu” da vurgulandı.

Şimşek'in Türkiye'nin ihracatının yüzde 20'sinden fazlasını alan Ortadoğu bölgesinde demokrasinin yayılmasını istediğini de yazan gazete, Bakanın “Biz istikrarlı, refah dolu ve demokratik bir bölge istiyoruz” dediğini de belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!