Bakan Koç: Türkiye'de 600 termal kaynak var, turizme katkısı yüzde birlerde

Güncelleme Tarihi:

Bakan Koç: Türkiyede 600 termal kaynak var, turizme katkısı yüzde birlerde
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2006 14:51

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Türkiye'de Maden Tetkik Arama Enstitüsüne göre bin 600 termal kaynak bulunduğunu belirterek, ”Bu kaynakla dünyada yedinci, Avrupa'da birinci, kullanma açısından üçüncü, ama turizm ekonomisine katkıda yüzde birlerde, hatta biraz daha altındayız” dedi.

Haberin Devamı

Bakan Koç, Yatırımlar ve İşletmeler Genel Müdürlüğü tarafından Antalya'da düzenlenen “Kongre Turizmi” konulu çalıştaya katıldı.

Koç, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de master plana yönelik çalışmalar tamamlanana kadar dünyadaki master plan anlayışının da değiştiğini söyledi. Bakanlık olarak master plan yerine esnek turizm stratejileri ve özel sektöre daha fazla inisiyatif veren bir anlayış getirdiklerini belirten Koç, “Turizm stratejisi enstrümanı demode olmadan bari çıkaralım dedik. Bu, Türkiye Cumhuriyeti'nde yapılan ilk strateji çalışmasıdır” diye konuştu.

Türkiye'nin varlıklarının bugüne kadar kayıt altına alınmadığını ifade eden Koç, Türkiye'de 115 antik tiyatro bulunduğunu, bunların hiç birisinin onarıma tabi olmadığını bildirdi. Bakanlığı süresince bu tiyatrolardan beşinde onarım çalışması başlattığını kaydeden Koç, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Bu benim iftiharımdır. Gururlanmadım. Biz gurur duymayız, iftihar ederiz. 18 aydır iftihar edilecek bir çalışma bırakmak istiyorum. Bu arada mass turizm açısından ilk defa bize nasip oldu, Tarsus'un Karataş'ını turizme açtık, tahsisi de yaptık. İster korkun, ister korkmayın, yakında Antalya'ya yeni bir rakip olacaktır. Türkiye açısından düşününce bu rekabetten fevkalade sevinçliyim.”

“NON-STOP TURİZM”

Bakan Koç, genel turizm içinde kongre ve termal turizmin önemine değindiği konuşmasında, bu iki turizmi “Non-stop turizm” diye nitelendirdi.

Koç, sözlerine şöyle devam etti:

“Mass turizmin süresi Antalya'daki 210 gündür. Kış turizmi, kayak turizmi, dünyada 110 günü geçen ya birdir ya ikidir. Hepsinin bir sezonu var. Kongre ve termal turizmin farkı şu: Bu iki turizm, bütün yıl devam ediyor. Termal turizmde en geç kasımda Türkiye'nin, dünyanın huzuruna çıkacağız. Türkiye'de Maden Tetkik Arama Enstitüsüne göre bin 600 termal kaynak var. Bu kaynakla dünyada yedinci, Avrupa'da birinci, kullanma açısından üçüncü, ama turizm ekonomisine katkıda yüzde birlerde, hatta biraz daha altındayız.”

Koç, Türkiye'nin 41 ilinde termal turizm yapılabildiğini, hazırlanan plana göre, kış turizmiyle mass turizmin entegre olmasını sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.

KONGRE TURİZMİ MERKEZLERİ

Bakan Atilla Koç, ekonomik yapısı, üniversitesi, ticareti ve ulaşım imkanlarıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Konya ve Mersin'in, kongre turizmi açısından geliştirilmesi yönünde seçildiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Koç, bu iller arasında en uygun olanın İstanbul ve Antalya olduğuna dikkati çekerek, Antalya'ya en kısa zamanda daha geniş kapasiteli bir kongre merkezi kazandırılması gerektiğini kaydetti.

Bakanlık olarak katalog çalışmalarına da başlandığını ifade eden Koç, Antalya, İzmir ve Bursa için de özel destinasyon filmi çektirme kararı aldıklarını bildirdi.

Koç, “Özellikle Bursa'yı Arap dünyasına tanıtmak üzere özel destinasyon filmleri çektirme kararı aldık” dedi. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de halen Yüzüncü Yıl Spor Kompleksi olarak kullanılan alana 10 bin kişilik kongre merkezi kurulmasının planlandığını, inşaatın sene sonuna doğru başlayacağını bildirdi.

Haberin Devamı

ürkiye'deki en büyük kongre merkezinin Antalya'da yapılacağını bildiren Türel, merkezin çok amaçlı kullanılacağını ve 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası maçlarının da bu alanda oynanacağını kaydetti.

“ASPENDOS KADAR GENİŞ YER YOK”

Toplantıda, Bakan Koç, turizmcilerin de kongre turizmine ilişkin görüşlerini aldı. Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı Nizamettin Şen, Avrupa'nın hiçbir kentinden Antalya'ya direkt uçuş bulunmadığını, özellikle turizmde elit kesime ulaşılması için ulaşım sorununun bir an önce çözülmesi gerektiğini kaydetti.

Turistik tesislere kongre salonu yaptırma zorunluluğunun kaldırılmasını isteyen Şen, Antalya'ya daha geniş kapasiteli bir kongre merkezinin de bir an önce kazandırılması gerektiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin kapanış gecesinde bu ihtiyacın bir kez daha ortaya çıktığını belirten Şen, yağmur nedeniyle Aspendos'tan Cam Piramit'e alınan kapanış töreninde büyük sorun yaşandığını söyledi. Şen, “2 bin yıllık Aspendos Tiyatrosu kadar geniş kapasiteli yeri Antalya'da o gece bulamadık” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!