Bakan Çağlayan: Paniğe kapılmayın

Güncelleme Tarihi:

Bakan Çağlayan: Paniğe kapılmayın
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2011 14:06

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Mısır ve Tunus'la imzalanan anlaşmalar, oluşturulan hukuki altyapı, bu ülkelerde yatırım yapmayı sağlaması gibi, bu yatırımların temel dayanağını oluşturacağını belirterek, Türk yatırımcılardan endişelenmemeleri ve paniğe kapılmamalarını istedi.

Haberin Devamı

Mısır ve Tunus'ta yatırım, ihracat yapan ve müteahhitlik projelerini üstlenen iş adamları, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın başkanlığında, Dış Ticaret Müsteşarlığında biraraya geldi.

Çağlayan, toplantının açılışında, son günlerde Mısır ve Tunus'ta yaşanan olayların, Türkiye ile ticari ilişkileri etkilediğini, bu durumu değerlendirmek amacıyla Kahire, İskenderiye ve Tunus Ticaret Müşavirlerinin toplantıda kendilerine bilgi vereceğini, Türkiye Müteahhitler Birliği, İNTES ve DEİK Başkanlarını toplantıda dinleme fırsatı bulacaklarını söyledi.

Bakan Çağlayan, özellikle Mısır'daki olaylarda can kayıplarının meydana gelmesinden dolayı üzüntü duyduklarını, bir an önce halkın isteği ve beklediği şekilde bu ülkenin bir istikrara kavuşması temennisinde bulundu.

Haberin Devamı

Mısır ve Tunus ile tarihi, kültürel, ekonomik bakımdan Türkiye'nin çok eskiye dayanan ilişkileri bulunduğuna dikkati çeken Bakan Çağlayan, yakın doğu ile Afrika coğrafyası ile de Türkiye'nin, yoğun ilişkileri olduğunu kaydetti.

Söz konusu alanın, 11 milyon metrekare yüz ölçümü, 358 milyon nüfusu, 1,88 trilyon dolarlık gayrisafi hasılası ile önemli bir pazar olduğunu bildiren Çağlayan, 2010 yılı rakamlarına göre, Türkiye'nin bu bölgeye 27 milyar dolar ihracat, 18,5 milyar dolar da ithalat gerçekleştirdiğini söyledi.

Bu bölgede bulunan ülkelerin, son dönemde özellikle siyasi ve ekonomik açıdan önemli bir değişim içerisine girdiğine işaret eden Çağlayan, ekonomide sağlanmaya çalışılan değişim sürecinin, sosyo ekonomik sorunların daha da derinleşmesine neden olduğunu bildirdi.

Tunus'ta başlayan hareketlerin, domino etkisi ile diğer ülkelere yayıldığını belirten Bakan Çağlayan, Tunus Devlet Başkanının ülkeyi terk etmesi, hükümetin devrilmesi ve geçici hükümetin kurulmasına rağmen, bu ülkede huzurun tesis edilemediğini anlattı.

Mısır'daki belirsizliklerin bir an evvel, belli bir seviyeye gelmesi ve ülkenin istikrara kavuşmasının önemli olduğunu vurgulayan Çağlayan, hükümet olarak buradaki gelişmeleri izlediklerini bildirdi.

“GELİŞMELERİ PROAKTİF BİR ŞEKİLDE İZLİYORUZ”

Mısır'a yatırım yapan, ithalat ve ihracat gerçekleştiren iş adamlarının, kendilerini birinci derecede ilgilendirdiğini dile getiren Çağlayan, “Bu çerçevede gelişmeleri proaktif bir şekilde izliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Yaşanan kargaşa nedeni ile Mısır'da bankaların işlem yapmadığını, Süveyş Kanalı'ndan geçişlerde çekle ödemenin kabul edildiği bilgisinin kendilerine ulaştığını belirten Çağlayan, yine gümrük sisteminin çalışmadığı, havaalanları ve kargo ofislerinde sıkıntılar olduğuna ilişkin bilgiler aldıklarını kaydetti.

Bakan Çağlayan, bu gelişmeler üzerine kriz masası oluşturduklarını, bu masalarda sorunların tespiti ve çözümü konusunda gerekli çalışmanın yapıldığını söyledi.

Tunus ve Mısır'a yatırım yapan iş adamlarından, endişelenmemeleri ve paniğe kapılmamalarını isteyen Çağlayan, iki ülke ile gerçekleştirilen Serbest Ticaret Anlaşması, Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması ile Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşmaları gibi hukuki altyapının, iki ülkede yatırım yapmayı sağlamanın yanında, bu yatırımların korunmasının temel dayanağını da oluşturacağını bildirdi.
Dün Mısır'ın Ankara Büyükelçisi ile görüştüğünü ifade eden Devlet Bakanı Çağlayan, Mısır'daki Türk yatırımlarının, Mısır devletinin garantisi altında olduğunu, bu konuda her türlü önlemin, Mısır devleti tarafından alınması gerektiğini büyükelçiye söylediğini, büyükelçinin de oradaki tüm Türk yatırımlarının kendi himayelerinde ve korumasında olduğunu söylediğini aktardı.

Haberin Devamı

Çağlayan, “Ümit ediyoruz ki inşallah burada bir zarar ziyan söz konusu olmaz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!