Bakan Çağlayan, OSB'nin açılışına katıldı

Güncelleme Tarihi:

Bakan Çağlayan, OSBnin açılışına katıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2013 16:06

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Türkiye, IMF'ye adeta cep harçlığı olarak 5 milyar dolar borç veren bir ülke haline gelmiştir” dedi.

Haberin Devamı

Çağlayan, İvedik Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (OSB) bazı ofislerin açılışında yaptığı konuşmada, OSB'leri defterlerden, kitaplardan, televizyon ekranlarından öğrenmediğini, bizzat işin mutfağında öğrendiğini söyledi.

İvedik OSB'nin Ankara'daki bütün OSB'leri sollar hale geldiğini ifade eden Çağlayan, artık OSB'lerdeki anlayışın, sanayicinin direkt yüksek teknoloji kullanacağı ve yüksek katma değer yaratacağı bir yapıya doğru yöneldiğini söyledi.
Geçmiş dönemde ithal edilmesi gereken birçok ürünün artık İvedik OSB'de üretildiğine işaret eden Çağlayan, bölgeden dünyanın 160-170 bölgesine ihracat yapıldığını dile getirdi.

“Türkiye'ye hasta diyenler yoğun bakımda”

Artık Türkiye'nin değişim ve dönüşümünün sanayi ve teknolojiden geçtiği konusunda herkesin fikir birliğine vardığını anlatan Çağlayan, Türkiye'nin şu anda tüm dünyada destan yazdığını ifade etti.

Geçmişte özellikle Japonya, Almanya, Güney Kore gibi ülkelerin başarı hikayelerinin anlatıldığını dile getiren Çağlayan, Türkiye'nin krizden başarıyla çıkan tek ülke olduğuna dikkati çekti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın “Küresel kriz Türkiye'yi teğet geçecek” dediğinde Türkiye'nin gelişmesinden rahatsızlık duyanların, bu ifade ile dalga geçtiklerini belirten Çağlayan, “Allah'a şükürler olsun ki küresel kriz vız geldi, tırıs gitti” diye konuştu.
2008 krizinin 2001 krizi ile kıyaslanamayacak büyüklükte bir kriz olduğuna işaret eden Çağlayan, eskiden Türkiye'ye “hasta” diyenlerin şimdi yoğun bakım çadırında olduğunu söyledi.
Türkiye'nin ekonomik ve siyasi istikrarın yanı sıra Türk özel sektörü sayesinde krizden çıktığını anlatan Çağlayan, dinleyicilere hitaben “Burada bir teşekkür varsa, bir başarı varsa, bu başarının gerçek sahibi sizlersiniz” dedi.

“IMF'ye cep harçlığı veriyoruz”

Çağlayan, 10-11 yıl öncesine kadar IMF'den bir milyar dolar borç alamadığı takdirde memurunun maaşını ödeyemeyecek bir Türkiye olduğunu kaydederek, bugün ise Türkiye'nin borçlarının azaldıkça itibarının arttığını dile getirdi.

Türkiye'nin 2002'de IMF'ye 23,5 milyar dolar borcu bulunduğunu hatırlatan Çağlayan, “Aradan geçen 10 yıl içinde, tek kuruş ilave almadan bugüne kadar neredeyse borcu sıfırlayacak bir yapıya geldik. 2 ay içinde Allah'ın izniyle IMF'ye olan borcumuzu tamamen ödüyoruz. Türkiye, şimdi IMF'ye adeta cep harçlığı olarak 5 milyar dolar borç veren bir ülke haline gelmiştir. İşte, Türkiye'nin başarısı bu” diye konuştu.

Türkiye'nin gelmiş olduğu seviyenin önemli olduğuna dikkati çeken Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bundan 10 yıl önce 36 milyar dolar ihracat yapan Türkiye, Allahımıza şükürler olsun, 2012'yi 152, belki bu ay sonu açıklanacak rakamlarda 152,5 milyar dolar ile kapatacak. Dünyanın 243 gümrük bölgesine ihracat yapıyoruz. İhracat yapmadığımız iki yer var bir tanesi Mikronezya, bir tanesi Naura. Ama Allah'ın izniyle oraya da ihracat yapacağız. Türkiye'nin dünyada ihracat yapmadığı hiçbir pazar bırakmayacağız.”

Teşvikler hakkında da konuşan Çağlayan, birçok alanda Türkiye'nin neresinde yapılırsa yapılsın 5'inci bölge teşvikleri verildiğini ifade etti.

Diğer konuşmalar

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de İvedik OSB'nin diğer OSB'lere örnek olmak adına gayret gösterdiğini söyledi.
Ankara'nın ekonomik değer açısından dünyadaki 300 metropol şehir arasında 101 milyar dolarla 117'nci sırada yer aldığını ifade eden Gökçek, “Bu gerçekten gurur verici. Ankara'da sanayinin ne kadar gelişmekte olduğunu net olarak ortaya koyuyor” dedi.
İvedik OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gültekin de 2023 hedeflerine ulaşmak için inovasyonun önemli olduğunu dile getirdi.
Konuşmaların ardından Bakan Çağlayan, İvedik OSB'deki Recep Tayyip Erdoğan Parkı'nın açılışını yaptı.
Yeni oluşturulan teknoloji ofisinin de açılışını gerçekleştiren Çağlayan, standını ziyaret ettiği bir firma yetkilisinin finansman erişimi konusunda zorlandıklarını belirtmesi üzerine, “Biz, 'Merkez Bankası faiz indirimine gitsin' derken babamızın hayrına demiyoruz, bankaların kredi faizleri düşsün diye söylüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!