Bagajlara termal kamera konuldu

Güncelleme Tarihi:

Bagajlara termal kamera konuldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2012 17:38

Sabiha Gökçen Havalimanı dünyada bir ilke imza atarak, özellikle küçük yaştaki yolcuların güvenliğini daha da artırmak amacıyla termal kamera güvenlik sistemini kuruldu.

Haberin Devamı

Sisteme göre check-in kontuarlarındaki bagaj bantlarına termal kameralar yerleştirildi. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı yeni uygulamayı; tüm dünyada her yıl havalimanlarında yaşanan kazalar arasında, küçük çocukların bagaj taşıma bantlarına (konveyör) çıkarak sisteme girmesinin önemli bir yer tuttuğu gerçeğini dikkate alarak geliştirdi.

 

VÜCUT ISISINI ALGILIYOR

Vücut ısısına duyarlı çalışan termal kamera sistemi, var olan güvenlik sistemlerini bir adım öteye taşıyor. Bir senelik çalışma ve altı aylık deneme süresinin ardından uygulamaya alınan bu sistemde termal kameralar; belirlenen vücut ısısına sahip bir objenin varlığını tespit ettiklerinde derhal sistemi durdurarak gerekli önlemleri alıyor.

 

Haberin Devamı

 Termal kamera güvenlik sistemi her biri iki taşıyıcı banttan sorumlu olan, dört adet termal kameradan oluşuyor. Termal kameralar belirlenen dereceye ayarlanmış olan ısının üstünde bir sıcaklık algıladığı takdirde acil durdurma sistemi devreye giriyor. Sistem alarm verdiğinde otomatik olarak taşıyıcı bant durduruluyor. Durum BHS kontrol odasında anında görüntüleniyor ve aynı zamanda havaalanı görevlileri e-mail aracılığıyla hemen bilgilendiriliyor.

 

KAZA ORANI SIFIRA İNDİ

Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan İSG Operasyondan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Berk Albayrak sistemi uygulamaya alınmadan önce birçok test yaptıklarına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Kaza senaryosuna uygun defalarca yapılan testlerde her seferinde taşıma bandının durduğunu gördük" dedi. Termal görüntülü güvenlik sisteminin, bagaj taşıma bantlarına bir çocuğun dâhil olduğu kaza olasılığını sıfıra yaklaştırdığını söyleyen Berk Albayrak: “Bu da güvenlik sisteminin kesinlikle yapılan yatırıma değer olduğunu gösteriyor. Diğer havalimanlarının da bu tarz termal görüntüleme bazlı güvenlik sistemlerini kurmaya başlayacaklarını düşünüyorum. Bu muhtemelen sadece zaman meselesi" dedi.

Haberin Devamı

 

GÜVENLİK SİSTEMİ

Güvenlik sistemi, her biri bilet kontrol (Check-in) alanından başlayıp, bagaj işlem alanına kadar uzanan iki taşıma bandını kapsama alanına alan dört FLIR A310 termal görüntüleme kamerasından oluşuyor. Her bir termal görüntüleme kamerası için dört ilgi bölgesi (Regions of interest / ROI) tanımlandı. İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın taşıma bandı güvenlik sisteminde yer alan FLIR A 310 termal görüntüleme kameraları, 50 mK (0,05 °C) termal duyarlığa sahip, 320 x 240 piksel çözünürlükte termal görüntüler üreten, soğutulmamış bir mikrobolometreyi de (ışınım ölçer) içeriyor.

Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!