Babacan: Piyasalar Kıbrıs’ta sorun riskini bugünden aldı

Güncelleme Tarihi:

Babacan: Piyasalar Kıbrıs’ta sorun riskini bugünden aldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2006 00:00

Piyasalardaki oyuncuların Kıbrıs ile ilgili gelişmeleri yakından izlediklerini söyleyen Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, "Mutlaka şu anda fiyatların içerisine olası riskler belirli ölçüde yansımıştır şeklinde bir düşüncemiz var. Piyasaların beklentisi herhalde, ’Çözüm ihtimali zayıf, ancak çözüm olmadığında da çok da kötü bir sonuç olmaz’ yönündedir" dedi.

DEVLET Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, piyasadaki oyuncuların da Kıbrıs konusundaki gelişmeleri çok yakından izlediklerini belirterek, şu anda fiyatların içerisine, olası risklerin belirli ölçüde yansıdığını söyledi. "Piyasadaki oyuncular da Kıbrıs konusundaki gelişmeleri çok yakından izliyorlar, çünkü işin içinde kar ve zarar durumu var" diye konuşan Babacan, şöyle devam etti: "Mutlaka şu anda fiyatların içerisine olası riskler belirli ölçüde yansımıştır şeklinde bir düşüncemiz var. Piyasaların beklentisi herhalde, (Çözüm ihtimali zayıf, ancak çözüm olmadığında da çok ta kötü bir sonuç olmaz) yönündedir. Kıbrıs konusundaki gelişmelerin beklenenden daha farklı yani iyi ya da olumsuz yönde olması halinde belirli bir miktar hareket olacaktır herhalde. Ancak işin ekonomik yönü farklı, bizim Kıbrıs politikamız çok açık, korkularla ve ekonomik kaygılarla hareket edemeyiz. Siyaset farklı, ekonomi farklı."

SİYAH SONUÇ BEKLEMİYORUZ: Kıbrıs konusunda, "Finlilerin üzerinde çalıştığı fikirler üzerinde bir uzlaşma sağlanması olabilecek en iyi sonuçtur" diye konuşan Babacan, bir uzlaşma sağlanamaması halinde, çok farklı senaryoların bulunduğunu ve bu senaryoların siyah ya da beyaz değil grinin tonları şeklinde olacağını kaydetti. Babacan, muhtemel sonuç ile ilgili olarak şunları söyledi: "Biz, Kıbrıs konusu çerçevesindeki AB ile ilişkilerde, açıkçası, siyah bir sonuç beklemiyoruz. Hatta koyu gri bir sonucu bile olası görmüyoruz. Bizim tespitimiz, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi dahi Türkiye’nin AB sürecinden kopmasını istemiyor. Bunların asıl amacı, acaba Türkiye’nin kolunu AB’ye büktürüp, her altı ayda bir dönem başkanlıkları değişiminde, Türkiye’den parça parça bir şeyler kopartabilir miyiz şeklindedir. Bunun sonu gelmez, taviz vermeyiz, çünkü bir kere taviz verdiniz mi bunun arkası kesilmez, Kıbrıs Rum kesiminin yaptığını herkesin görmesi gerekir. Maliyeti ne olursa olsun taviz vermeyiz. (Çok sıkıştırırsak, Türkiye belki kabul edebilir mi?) şeklinde düşünüyor olabilirler ancak eğer böyleyse büyük bir yanılgı içinde bulunuyorlar."

ÇÖZÜM ÇABASI SÜRÜYOR: Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı başkanlığındaki bir heyetin Helsinki’ye gittiğini de belirten Babacan, çözüm konusundaki çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini vurguladı. Dişişleri Bakanı Abdullah Gül’ün Finlandiya’dan Riga’ya geçeceğini, Başbakan’ın da Riga’da liderlerle görüşmeleri olabileceğini belirten Babacan, 6 Aralık ve 15 Aralık’taki zirveden önce bu türden temasların önemli ve yararlı temaslar olacağını işaret etti. Babacan, Yunanlıların, aksini iddia etmelerine rağmen işin içinde olduğunu ifade ederek, "Finliler geçenlerde Kıbrıs’taki tarafları bir araya getirmek istediler, Yunanistan ise bu işin sanki dışında gibi görünüyor. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, bir yandan da Maraş olmadan bu olmaz diyor. Hani bu işin dışındaydınız" dedi.

AB turu başlıyor

DEVLET Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, bugün Avrupa Birliği turuna çıkıyor. 27 Kasım Pazartesi günü Londra’ya gidecek olan Babacan, 28 Kasım Salı günü Londra’da, Avrupa’nın önde gelen düşünce kuruluşlarından Chatham House olarak ta bilinen Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’ndeki Türkiye Politika Grubu Yuvarlak Masa Toplantısına katılacak. Babacan, TÜSİAD’ın da toplantının düzenleyicilerinden biri olduğu Yuvarlak Masa toplantısında, Türkiye’nin AB’ye katılımının önündeki engeller ve fırsatlar konusunda bir konuşma yapacak. Toplantıda, TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, İcra Kurulu üyesi Ümit Boyner, AB Komisyonunun eski Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Michael Lake’in de birer konuşma yapmaları bekleniyor. Babacan, 28 Kasım akşamı, Londra’dan, Polonya’nın başkenti Varşova’ya geçecek. Varşova’da, 29 Kasım günü ikili temaslarda bulunacak olan Babacan, aynı akşam Prag’a geçecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!