Azerbaycan'dan Gürcistan’a doğal gaz ihracı

Güncelleme Tarihi:

Azerbaycandan Gürcistan’a doğal gaz ihracı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2007 14:49

Rusya ile arasındaki sorunlar yüzünden enerji krizi yaşayan Gürcistan’a Azerbaycan’dan doğal gaz ihracına bugün başlandı. Azerbaycan devlet şirketi Azerigaz QTSC’den verilen bilgiye göre, Gürcistan’a Hacıkabul-Kazak Boru Hattı ile önümüzdeki 10 gün içinde toplam 30 milyon metreküp doğal gaz sevk edilecek.

Gürcistan,Azerbaycan ile geçen yılın aralık ayında yaptığı anlaşma çerçevesinde Azeri gazının bin metreküpü için 120 dolar ödeyecek. Azerbaycan ise, Rusya’nın Gazprom devlet şirketi ile yaptığı fiyatla ilgili görüşmelerden olumlu sonuç alamayınca bu ülkeden gaz ithalini durdurmuştu. Qaz Mozdok(Rusya)-Gazi Mehemmed (Azerbaycan) Boru Hattı ile aldığı Rus gazının yüzde yetmişine yakınını elektrik enerjisi ithalinde kullanan Azerbaycan, şimdi bu açığı ham petrolü işleyerek kapatmaya çalışıyor.

Geçtiğimiz yıl Rusya’dan 4 milyar 480 milyon metreküp doğal gaz ithal eden ve Gazprom’un bin metreküp için 235 dolarlık fiyatta ısrar etmesi üzerine bu yıl kendi kaynaklarına yönelen Azerbaycan, ülke içinde de fiyatlarda artış yaptı. Son düzenlemeye göre, 8 Ocak tarihinden geçerli olmak üzere sanayi ve ticari kuruluşlar bin metreküp gaz için 120 dolar ödeyecekler. Azerbaycan’da doğal gaz üretimi de geçen yıl, bir önceki yıla oranla yüzde 17,3 oranında artarak 6 milyar 825 milyon metreküpe ulaştı. Bu üretimin 4 milyar 341 milyon metreküpü Azerbaycan Devlet Neft Şirketi ARDNŞ tarafından gerçekleştirildi.

Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı’nı besleyecek olan Hazar Denizi’ndeki Azeri-Çırak-Güneşli yataklarından ise Azerbaycan Uluslararası Operasyon Şirketi tarafından 2 milyar 369 milyon metreküp doğal gaz üretildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!