Ayrıl da gel!

Güncelleme Tarihi:

Ayrıl da gel
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2014 00:59

Avrupa Parlamentosu, teknoloji devi Google’ın pazar gücünü kötüye kullandığını ileri sürerek, şirketin arama ve diğer ticari operasyonlarını birbirinden ayıracak karar tasarısını onayladı. Bağlayıcılığı bulunmayan düzenlemeyle baskının arttırılması amaçlanıyor.

Haberin Devamı

AVRUPA Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’yla Amerikan internet devi Google arasında dört yıldır süren güç gösterisine, “arama motoru hizmetleri ile ticari faaliyetlerin birbirinden ayrılması” çağrısını içeren karar tasarısını onaylayarak katıldı. AP’nin önceki gün Strasbourg’da yapılan oylamada 174’e karşı 384 oyla kabul ettiği karar bağlayıcılığı olmayan ancak siyasi desteği yansıtması açısından sembolik önem düzeyi yüksek bir içeriğe sahip. Arama sonuçlarında ticari önceliklerin öne çıkarılmasını engellemeyi amaçlayan kararın temel hedefini haksız rekabeti önlemek oluşturuyor. Avrupalı parlamenterler bu hedefe ulaşmak için arama motoru hizmeti sunan firmaların sıkı şekilde denetlenmesini ve tarafsızlık ilkesine bağlı kalınmasını talep etti.

Haberin Devamı

4 YILLIK SORUŞTURMA

Rekabet koşullarının korunmasının dijital pazardaki önemine atıf yapılan kararda AB Komisyonu’na, “Arama motorları, listeleme, değerlendirme ve sıralama sonuçlarını çarpıtmadan ve şeffaf bir şekilde vermelidir” mesajı gönderildi. AP’nin doğrudan Google’a atıf yapmadığı ancak hedefin açık ve net şekilde bu şirket olduğunun hissedildiği karar, Google’a karşı Avrupa’daki, en azından Birlik kurumlarındaki, havanın iyiden iyiye bozulduğunun göstergesi olarak algılanıyor. AB Komisyonu, arama motoruna yönelik uygulama ve politikaların rekabet kurallarına aykırı olduğu yönündeki şikayetler nedeniyle 2010’dan bu yana Google hakkında kapsamlı bir soruşturma yürütüyor. AP’nin Belçikalı üyelerinden Marc Tarabella’nın, “AB Komisyonu’na aynı zamanda da Google gibi Amerikan şirketlerine ve vatandaşlara güçlü bir sinyal vermek istedik” şeklindeki ifadeleri ve Fransız parlamenter Anne Sander’in, “Umarım karar Avrupa’nın yeni dijital dünyanın kolonisi olmaktan çıkmasını güvence altına alma amaçlı elektrik şoku etkisi yaratır” sözleri atılan adımın amacını özetliyor.
Kararla verilen mesajın en önemli etkisinin, “hassas konuyu dikkatli şekilde inceleyeceği” taahhüdünde bulunan AB Komisyonu’nun Rekabetten Sorumlu Üyesi Margrethe Vestager’in üzerindeki “daha hızlı adım atma” baskısını arttırması olması bekleniyor.

Haberin Devamı

Avrupa’da pazar payı yüzde 90

ABD’nin “endişeyle not ettiği” ve “davanın siyaset konusu yapılmaması” uyarısında bulunduğu karara konu olan anlaşmazlığın giderilmesi için Google ile AB Komisyonu arasında üç girişim olmuş ancak sonuca ulaşmak mümkün olmamıştı. Google’ın Avrupa pazarındaki payının yüzde 90 seviyesinde olduğu bir ortamda alınan karar, AB’nin dijital sektöre yönelik kuralları yeniden belirleme ve yerel şirketlere destek çabalarını yoğunlaştırdığı bir dönemde alındı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!