Aygün: Havyarı bırakın ‘öteki Türkiye’nin' enflasyonuna bakın

Güncelleme Tarihi:

Aygün: Havyarı bırakın ‘öteki Türkiye’nin enflasyonuna bakın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

ANKARA Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, dün düzenlediği ‘‘Öteki Türkiye'nin enlasyonu’’ konulu basın toplantısında, devletin enflasyonu ölçmek için havyar ve ahtapot gibi halkın tüketmediği maddeleri de dikkate aldığını söyledi. Aygün, 7 aylık gerçek enlasyonun yüzde 40'ı geçtiğini savundu.

DEVLET İstatistik Ensitüsü'nün (DİE) enflasyonu ölçmek için kullandığı maddeler arasında havyar, ahtapot ve pinpon topu gibi halkın tüketmediği maddelerin bulunduğunu söyleyen Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, gerçek enflasyonun çok daha yüksek olduğunu savundu. Aygün, yılbaşından bugüne kadar 7 aylık dönemde halkın tükettiği pek çok ürüne yüzde 40'tan fazla zam geldiğini söyledi.

Aygün, dün ‘‘Öteki Türkiye'nin enflasyonu’’ başlığı ile oldukça renkli bir basın toplantısı düzenledi. Toplantı salonunda bir ineğin yanısıra bir de koyunun bulunduğu gözlenirken, basın mensuplarının oturduğu masaların üzerinde ise sudan deterjana, makarnadan nohuta ve süte kadar çeşitli tüketim maddelerinin yer aldı. Bu tüketim maddelerinin üzerinde ise ocak ve temmuz ayı satış fiyatlarıyla ortalama zam artışlarının gösterildiği etiketler yer aldı. Salonda bulunan ineğin üzerinde asılı bulunan iki ayrı dövizde, ‘‘Dana kuşbaşı ocak: 2 milyon 640 bin, temmuz: 3 milyon 900 bin. Zam yüzde 48’’ ile ‘‘Dana kıyma ocak: 2 milyon 480 bin, temmuz: 3 milyon 880 bin. Zam: yüzde 56’’ yazıları yeraldı.

‘‘Türkiye'de enflasyonu özel sektörün azdırdığına ilişkin’’ Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp ile Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel'in yaptığı açıklamaların kabul edilmez olduğunu ifade eden Aygün, enflasyon programı açıklandıktan sonra buna en büyük desteği Odalar Birliği ile diğer odaların verdiğini kaydetti. Aygün şöyle konuştu:

ÜLKEYİ BÖLMEYİN

‘‘Kamu mu özel mi, ülkeyi ikiye bölmeye gerek yok, devletle özel sektörü karşı karşıya getirmeye gerek yok. 1999'un son üç gününde kamu bütün ürünlerine yüzde 10 ile yüzde 35'e yakın zam yaptı. Bunların özel sektöre ya yansıması ayları buldu. 1999 ile 2000 yılı Haziran ayları arasında devlet ile özel sektör ne kadar zam yapmış? Özel sektörün yüzde 49.5, kamunun yüzde 97.1 zammı var. Kamu ve özel sektör ortalaması, kamunun ve özel sektörün haziran ayı enflasyon ortalaması yüzde 59.7.’’

Enflasyon yüksek çıktığında özel sektöre çatılması yerine antitekel yasalarının çıkarılıp tekelleşmenin önüne geçilmesini isteyen Aygün, ‘‘Hükümet bu yasaları çıkartmadığı ve işletmediği sürece bizzat hükümetin kendisi enflasyon lobisi yerine geçmekte ve enflasyon lobisine hizmet etmektedir. Biz, iş dünyası üstümüze düşeni yapmaya devam edeceğiz. Özel sektörü göreve davet ediyorum. Zammı yapan firmalar piyasa şartlarında yapsınlar. Aşırı zam yapan firmaların açıklanmasını istiyorum. Çünkü, bütün özel sektör töhmet altında bırakılıyor’’ diye konuştu.

BİZİ SAĞMAYIN

Aygün, toplantıda bir de enflasyon kurultayı toplanması önerisinde bulundu. Başbakan ve bakanların enflasyonun nasıl düşürüleceğini halka anlatması gerektiğini belirten Aygün, halkın hala bunu bilmediğini söyledi. Aygün, sözlerini, ‘‘Artık verecek bir şeyimiz kalmadı. Bizi lütfen arkamda gördüğünüz gibi, devletin kadrolu, sözleşmeli sağmal inekleri olarak görmeyin. Bugün bizim sütümüzü sağarsınız sütümüz biter, yarın etimiz biter, sonra hiç bir şeyimiz kalmaz’’ diyerek tamamladı.

Demiralp: Yıl sonunda enflasyon % 25-27 olur

HAZİNE Müsteşarı Selçuk Demiralp, 2000 yılı sonunda Toptan Eşya Fiyatları'nın Tüketici Fiyatları'na yakın olacağını belirterek, ‘‘TÜFE'nin şu aşamada yıl sonunda yüzde 25-27 arasında gerçekleşeceğini hesaplıyoruz’’ dedi.

Enflasyon hedefleri içinde TÜFE'deki gelişmelerin önemli olduğunu vurgulayan Demiralp, kamunun program ve Merkez Bankası'nın açıklamış olduğu kur politikası doğrultusunda hareket ettiğini söyledi. Yaptıkları hesaplamalarda TÜFE'nin yüzde 30'un altında bir rakam hatta 25'lere yakın bir rakam içerisinde olacağını belirten Demiralp, şunları söyledi: ‘‘Programımızın enflasyon hedefi üç yıllık bir hedeftir. Bu hedefe ne kadar çok yaklaşırsak programın güvenilirliğini, kredibilitesini o kadar artıracaktır. Dolayısıyla biz TÜFE'nin yüzde 25'lere yakın ama yüzde 30'u geçmeyeceğini hesaplıyoruz. TEFE'nin de TÜFE'ye yakın, paralel gelişeceğini, TEFE ve TÜFE arasında bir farkın kalmayacağını düşünüyoruz.’

Etin enflasyonu % 48-56

Dana kuşbaşı

Ocak: 2 milyon 640 bin lira

Temmuz: 3 milyon 900 bin lira

Zam: Yüzde 48 Dana kıyma

Ocak: 2 milyon 480 bin lira

Temmuz: 3 milyon 880 bin lira

Zam: Yüzde 56

Yücaoğlu: Sanayide

maliyet baskısı var

TÜRK Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Erkut Yücaoğlu, temmuz ayı enflasyon rakamlarının beklenenden yüksek çıkmasının imalat sanayii üzerindeki maliyet baskısının sürdüğünü gösterdiğini söyledi. Reuters'in sorularını yanıtlayan Yücaoğlu, ‘‘Bu maliyet baskısının bir kısmı ayda yüzde 2.2 artan elektrik gibi enerji fiyatlarından, bir kısmı da sanayiinin kullandığı kredi faizlerinin hálá yüzde 45'lerde olmasından kaynaklanıyor’’ dedi. Bu gelişmenin ekonomik programın başarısızlığı anlamına gelmediğini vurgulayan Erkut Yücaoğlu, dış etkenlerin yanında maliyet artışları konusunda toplumda tam anlamıyla konsensus sağlanamamasının etkili olduğuna da işaret etti. Yücaoğlu şöyle devam etti: ‘‘Sanayi hükümetin hedeflere ya da enflasyona ilişkin söylediği sözlerden çok daha reel olgularla çalışıyor. Faiz nedir, finansman maliyetine üç ay sonra ne olacak, elektirik, su gibi diğer girdilerim ne olacak bunlara bakıyor. Bütün bunları hesap makinesi ile hesaplayarak buluyor. Buradan da anlaşıldığına göre özel sektörün maliyet artışlarının tahmini konusunda birtakım sıkıntıları var. Özel sektör maliyet artışlarını yüzde 25'e bağlayacak bir çerçeve göremiyor. Dolayısıyla bunun getirdiği bir baskıyla fiyatlarda ayarlama yapmış olabiliyor.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!