Aydın'da toplu arı ölümleri

Güncelleme Tarihi:

Aydında toplu arı ölümleri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2009 14:32

Aydın'ın Kuşadası ilçesine bağlı Davutlar beldesi ile Söke ilçesine bağlı Ağaçlı köyündeki kovanlarda toplu arı ölümleri meydana geldi.

Son günlerde henüz tespit edilmeyen nedenle arı ölümleriyle karşılaşılan ve 5 bin civarında kovanın etkilendiği bildirilen bölgede, çalışma başlatıldı.

Aydın Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Davutlar beldesi ile Ağaçlı köyünde meydana gelen ani arı ölümleri üzerine İl Tarım Müdürlüğü, Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi, İzmir Bornova Veteriner Araştırma Enstitüsü ile Aydın Arıcılar Birliği uzman ve elemanlarınca oluşturulan komisyonun, çok yönlü olarak incelemelerde bulunduğu kaydedildi.

İzmir Bornova Veteriner Araştırma Enstitüsü uzmanlarının, toplu ölümlerin görüldüğü kovanlardan ölü arı, bal, su ve bal mumu örnekleri alarak, analize gönderdiği, çalışmaların halen sürdüğü belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

“Yaşanan bu olayla ilgili olarak İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri teknik elemanlarınca takip ve tespit çalışmalarına devam edilmektedir. Bugün itibariyle yapılan çalışmalarda arı ölümlerinin çok azaldığı, bitme noktasına geldiği görülmüştür. Şu ana kadar toplam 40 üreticiye ait yaklaşık 5 bin adet kovanın etkilendiği, etkilenen kovanlarda arı ölümlerinin yüzde 50-80 arasında değiştiği tespit edilmiştir. Laboratuvar sonuçlarıyla kesin ölüm nedeni tespit edilmesi durumunda, sonuçlar kamuoyuna duyurulacaktır.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!