Ayaydın'dan Yılmaz'a hukuk eleştirisi

Güncelleme Tarihi:

Ayaydından Yılmaza hukuk eleştirisi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

Rekabet Kurulu Başkanı Aydın Ayaydın, önceki akşam Başbakan Mesut Yılmaz ile görüşerek, Petrol Ofisi Anonim Şirketi’ndeki kamu payınının özelleştirilmesiyle ilgili hukuksal eleştirilerde bulundu. Ayaydın, ihalede izlenen yöntemin başından beri hukuk dışı ve yanlış olduğunu söyleyerek, Kurul’a yapılması gereken başvurudaki gecikmenin sorun yarattığını belirtti.

Rekabet Kurulu (RK) Başkanı Aydın Ayaydın, önceki akşam sürpriz bir randevuyla görüştüğü Başbakan Mesut Yılmaz'a, POAŞ özelleştirmesi konusunda hukuksal eleştirilerde bulundu.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın, POAŞ ihalesinin başından bu yana izlediği tutumun hukuk dışı ve yanlış olduğunu söyleyen Ayaydın, ÖİB'in Rekabet Kurulu'na yasa gereği yapması gereken başvuruda gecikmesinin, sorunlara yol açtığını hatırlattı.

Ayaydın, Yılmaz'a, ÖYK'nun POAŞ'ın devri konusunda aldığı kararın ardından toplanan RK'nun bu konudaki kararı hakkında da teknik bilgi verdi. RK Başkanı, Kurul'un, önceki gün başlattığı ön incelemenin, devir koşullarının rekabet mevzuatı açısından değerlendirildiği, bir ‘izin incelemesi’ niteliğinde olduğunu söyledi. ÖYK kararının, Başbakan Yılmaz tarafından kamuoyuna deklare edilmesinin, Rekabet Hukuku açısından izin incelemesi başlatmaya yeterli olduğunu vurgulayan Ayaydın, şöyle konuştu:

30 GÜNLÜK SÜRE

‘‘30 günlük süre yanlış anlaşılıyor. Bu süre, anlaşmalar için geçerlidir. Birleşme ve devralmalarda 30 günlük süre yoktur. Birleşme ve devralmalarda yasanın 7. maddesine göre, taraflardan birinin devir veya birleşme için RK'na başvurusu gerekir ki, RK inceleme yapsın. Kurul, kimse başvurmadan da haberdar olur olmaz, re'sen inceleme başlatabilir.

Ayaydın ayrıca, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na resmi yazı göndererek, ÖİB'den bildirimde bulunmasını istedi. RK'nun, İş Bankası-PÜİS-Bayındır Holding-Park Holding konsorsiyumuna devri kararlaştırılan POAŞ'ın devri için yapılacak incelemede, üç seçenek olduğu belirtiliyor: ‘‘Kurul, bu devre izin verebilir. İzin vermeyebilir. Eksik olduğu kanaatı doğarsa, nihai incelemeye girer. Nihai inceleme süresinin de altı aya ulaşabilir.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!