Ayasofya’da ‘melek’lere bakan Guti, Türkiye’yi iyi tanıtır

Güncelleme Tarihi:

Ayasofya’da ‘melek’lere bakan Guti, Türkiye’yi iyi tanıtır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2010 00:00

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye’nin tanıtımı için ünlü yabancı futbolculardan yararlanabileceklerini belirterek, “Örneğin Guti ve Quarezma’nın Ayasofya’daki melek tasvirlerine bakarken fotoğrafları çekilse iyi olabilir” dedi.

Haberin Devamı

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye’ye gelen dünyaca ünlü futbol yıldızlarının ülkenin tanıtımında kullanılabileceğini söyleyerek, Beşiktaş’ın transferleri Guti ve Querasmayla ilgili  “Topkapı Sarayı’na götürsek ya da Ayasofya’da melek tasvirlerine bakarken fotoğraflarını çeksek iyi olabilir” dedi.
İnanç turizminde potansiyel
Günay, dünyada inanç turizminin önemli oranda kullanıldığına da değinerek, şunları söyledi: “Türkiye’de de büyük potansiyel var. Ancak biz şimdiye kadar bu potansiyeli çok az kullanıyorduk. Bu potansiyel, 17 Aralık’ta Mevlana, 16 Ağustos’ta Hacıbektaş’a sıkışmıştı. İlgili bakanlıklarla görüşerek, 15 Ağustos’ta Sümela’ya, 19 Eylül’de Akdamar’a yılda bir kez ayin için izin verdik. Bunun olumlu yansımaları görülmeye başlandı. Eylülde Van ve yöresindeki oteller dolu. Bu ay için de Maçka Trabzon yöresindeki oteller doldu.”
HES’ler kalkınmanın aracı
Günay, hidroelektrik santralların (HES) kalkınmanın araçlarından olduğunu da ifade ederek, şöyle konuştu: “Karadeniz Bölgesi’nde yapılan tesislerdeki klimalar için elektriğe ihtiyaç var. Santrallar olmalı ama doğaya da saygılı olmalı. Şu anda inşaat mevsiminde olduğu için tahribat fazla gözüküyor. Bana verilen teknik bilgilere göre burada rehabilitasyon başlayacak, göletler su tutmaya başladığında bir mavinin etrafında yine Karadeniz’in o yeşili fışkıracak. Çünkü Karadeniz’de asfalttan bile yeşil çıkıyor.”

/images/100/0x0/55eb2022f018fbb8f8acd14a

Plaj İran’a uymuyor
Günay, İran’da plajsız görüntüyle yapılan tanıtımlar konusundaki soruyu, “İran’da, onların toplum ortalamasına daha uygun tanıtımlar yapıyoruz. Plaj manzaralarıyla İran’a tanıtım yapmıyoruz.  Bu yıl İran’dan Türkiye’ye gelenlerin sayısı yüzde 100 artmış durumda” şeklinde yanıtladı.

Haberin Devamı

İstanbul’a gelen turist azalmadı

İSTANBUL’un turizm açısından özel bir konumda olduğunu da belirten Ertuğrul Günay, şöyle konuştu: “İstanbul geçen yıl 7.5 milyon civarında turist çekti. İstanbul’a gelenlerin azaldığı söyleniyor. Transit geçişlerde İstanbul yerine Anadolu’nun başka yerlerinde gümrük işlemi yaptırıldığı için İstanbul’a gelen turistte azalma olmuş gibi görünüyor. Ama otel dolulukları ve konaklama sayısı artıyor. İstanbul’a gelen azalmıyor. Öyle bir şey yok. İstanbul’un turizmden elde ettiği gelir artıyor ama bu artış yeterli değil. İstanbul, Türkiye’nin hızı oranında gelişmedi.”

Haberin Devamı

Elektroniği kapatıp eğlenebilirler

ERTUĞRUL Günay, “Gürültü yönetmeliği ile ilgili sıkıntıyı çözdük. Bürokrasi işi istediği gibi anlamaya ya da yetkisini abartmaya meraklıdır. Belli bir desibelin altına indirip, elektronik müziği kapatıp kendi aranızda eğleniyorsanız buna kimsenin bir diyeceği yok” dedi.

Haziran ve temmuzda yüzde 9.2 artıdayız

 ERTUĞRUL Günay, Pendik Sanayici ve İşadamları Derneği’nce düzenlenen iftar yemeğinde ise, Türkiye’nin dünyada önde gelen 10 turizm ülkesi arasında olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: “Birkaç yıldan beri yedinci sıradayız. Bu 10 ülkenin 9’u geçen yılı eksiyle kapattı. Sadece Türkiye, 26 milyondan 27 milyona çıkmayı başararak 2009’u artıyla kapattı. Yüzde 3 seviyesinde bir başarı elde ettik. Haziran ve temmuz sonuçları itibariyle yüzde 9.2  seviyesinde artı ile turizm devam ediyor. Geçen yıl turizmin getirdiği 21.5 milyar dolar, dış ticaret açığının yüzde 55’ini kapattı. Bu yıl da hem gelen ziyaretçi sayısının hem de gelirin artmasını bekliyoruz.”

Haberin Devamı

2010 Kültür Başkenti’ni İstanbul’un yarısı bilmez

ERTUĞRUL Günay, “İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti” çalışmalarını şöyle değerlendirdi: “İstanbul, 20 milyon insanın çok farklı kaygılarla yaşadığı bir şehir. Avrupa Kültür Başkenti’nden İstanbul’da kaç kişinin haberi vardır deseniz, yarısı haberdar mıdır diye düşünürüm. İstanbul’a iş bulmak için milyonlarca insan yerleşti. İstanbul’u bir sanayi merkezi haline getirdik. Oysa ilim, kültür, sanat, finans şehri olabilirdi. Atölyeler, sanayiler kurulmamalıydı. 20 milyon insanın yaşadığı bir şehirde her mekana kültürel etkinlik götürmek mümkün değil.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!