Avusturya'da turizm iki Türk'e emanet

Güncelleme Tarihi:

Avusturyada turizm iki Türke emanet
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 1997 00:00

Haberin Devamı

Avusturya'da kurulu Gulet Holding'in sahipleri Cem Kınay ve Oğuz Serim, Avusturya Hava Yolları ile ortak şirket kurarak, bu ülkenin en büyük turizm grubu haline geldi.

Avusturya'da tıp eğitiminden sonra turizm sektörüne atılarak ülkenin en büyük turizm şirketi olan Gulet'i kuran Dr. Cem Kınay ile ortağı Oğuz Serim, önceki gün Avusturya Havayolları (AUA) ile imzaladıkları anlaşmayla Avusturya'da turizm sektöründe zirveye oturdular.

Önceki gün AUA ile imzalanan anlaşmayla tamamı AUA'ya ait Touropa ile Gulet bir araya gelip ülkenin en büyük turizm şirketi olacak olan Gulet Touropa Turistik Holding (GTT) kuruldu. Başkanlığını Dr. Cem Kınay'ın yapacağı, yönetim kurulunu da ise Avusturya Hava Yollarından iki, Gulet Holding'ten de iki kişinin bulunacağı GTT Holding'in bünyesinden Gulet ve Touropa şirketleri olacak olan 1 Ocak 1998'den faaliyete geçecek. Ancak Gulet Holding'in bünyesindeki Magic Life turistik tatil tesisleri zinciri bu holdingin çatısı altında olmayıp Dr. Kınay ve ortağına ait şirket tarafından ayrı faaliyet gösterecek.

EN ÇOK TÜRKİYE

Yılda yaklaşık 350 bin turist kapasitesi olan Gulet'in çalıştığı ülkelerin başında Türkiye geliyor. Türkiye'nin yanı sıra Yunanistan, İspanya, Avusturya, Karaip Adaları, Tayland, Tunus, Mısır, Küba, Jamaika, Meksika, Dominik Cumhuriyeti'ne turist götürüyor. Touropa'nın ise 250 bin turiste hizmet verdiği kaydedildi. Böylece, toplam 1 milyon 100 bin kişinin dış ülkelere tatile gittiği dikkate alınırsa GTT'nin 600 bin kişi ile bu pazarın hemen hemen yarısına tek başına sahip olacağı bildirildi.

Gulet sadece Türkiye'de Magic Life kulüplerde ve Vasko T. şirketinde 2 bin kişi çalıştırdığını, 8 bin yatak kapasiteli Gulet'in sadece Magic Life'daki mal varlığının 150 milyon dolar olduğu, toplam yatırım ve iştiraklerinin tamamının ise 500 milyon dolar olduğunu söyleyen Dr. Kınay, ayrıca 500 yataklık bir projeyi Bodrum'da işletmeye açacaklarını, Holding'in Bursa'da Elmas Su fabrikasınında sahibi olduğunu belirtti.

20 yıldır Avusturya'da yaşayan 38 yaşındaki Dr. Cem Kınay, Viyana'da Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra 10 yıl önce Gulet'in kuruluşuyla birlikte turuzmin içinde bulunduğu söyledi. Ortağı Oğuz Serim'in de ekonomist olduğu bildirildi.

Dr. Kınay, AUA'nın Gulet Holding ile 1 yıldır temaslarda bulunduğunu ve birleşmek istediğini fakat kendilerinin durumu uzun süre değerlendirdikten sonra yeni holdingin kurulmasına dönük anlaşmayı imzaladıklarını belirtti. Dr. Kınay bu birleşmeyle 2000 yılında 1 milyar dolar ciro beklendiğini vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!