Avrupa'nın gündemi enerji verimliliği ve çevre

Güncelleme Tarihi:

Avrupanın gündemi enerji verimliliği ve çevre
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2014 20:18

Avrupa Isı Birliği’nin (EHI) geçen hafta İtalya’nın başkenti Roma’da gerçekleştirilen 13. Genel Kurul Toplantısı’nı değerlendiren Erensan Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Eren, “Artık dünya çevreye duyarlı, enerji verimliliği ve tüketimde tasarruf sağlayan ürünlere odaklandı. Bunu son olarak katıldığımız EHI Genel Kurulu’nda da yakından gördük" dedi.

Haberin Devamı

Dünya ısı sektörünün devlerini tek çatı altında toplayan ve Avrupa Birliği'nde ısıtma sektörü için yasal düzenlemelerin şekillenmesinde önemli rol oynayan Avrupa Isı Birliği (EHI) Genel Kurulu’nda, Avrupa ısı endüstrisi, AB genelinde enerji tasarrufu, çevreci uygulamalar için ihtiyaç duyulan yeni yasal düzenlemeler ile ısı endüstrisinin geleceği tartışıldı.

15-16 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen EHI Genel Kurulu’na katılan Erensan Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Eren, “EHI Genel Kurulu kapsamında Roma’da bir araya gelen ısıtma sektörünün önemli temsilcileri, sektörde yeni uygulamalar, kanunlaşacak yeni direktifler ve Avrupa'nın kısa ve uzun vadede plana koydugu ‘sıfır enerji’ hedefi ile ilgili konuları masaya yatırdı” dedi.

Eren, “Enerji verimliliği, çıkan yasa ve yönetmeliklerle, yapılan uluslararası anlaşmalarla zorunlu hale gelmeye başladı. İşte bu uluslararası anlaşmalar dediğimiz yer burası. EHI, Avrupalı firmaların Avrupa Parlementosu'nda enerji komisyonuna lobi yapan kuruluşu. Doğalgaz, petrol gibi enerji hammaddelerinin temininde yaşanan zorluklar ve enerji maliyetleri göz önüne alındığında da enerjiyi verimli kullanma gerekliliği açıkça görülüyor. Enerjide sürdürülebilirliğin sağlanmasına, dışa bağımlılığın azaltılmasına, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesine ve iklim değişikliği ile mücadeleye yönelik çalışmalar, diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de enerjinin ve enerji kaynaklarının verimli ve tasarruflu kullanımının önemini artırdı” diye konuştu.

TASARRUFLU VE ÇEVRECİ TEKNOLOJİLERE TALEP YOĞUN

Genel Kurul'da, Rusya-Ukrayna politik gerginliği gibi sorunların yaratabileceği sıkıntıların da ele alındığını belirten Ayhan Eren, "Rusya-Ukrayna gerilimi Avrupa’nın gaz ihtiyacı ve tedarikini tehdit ediyor" dedi. Rusya ve Çin’in 400 milyar dolarlık doğalgaz anlaşması yaptığına da dikkat çeken ve bu anlaşmanın dünya enerji sektörü açısından uzun dönemde çok önemli sonuçları olabilecek bir gelişme olduğunu söyleyen Eren, “Bu son EHI Genel Kurulu’nda Avrupalı rakiplerimizin de tıpkı Erensan gibi daha çevreci, enerjide verimlilik ve sürüdürülebilirliğe odaklı, tasarruflu ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına olanak sağlayan teknolojiler geliştirmeye odaklandığını gördük. Zaten özellikle sadece iç pazarda değil, uluslararası pazarlarda da Erensan olarak geliştirdiğimiz, TR C Gaz Yakıtlı Üç Geçişli Yoğuşmalı Kazan, EUROMAX C Üç Geçişli Yoğuşmalı Sıcak Su Kazanı ürünlerimize olan yoğun talep, gözlemlerimizin doğru olduğuna işaret ediyor” açıklamasını yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!