Avrupa'nın en büyük santralına ilk harç

Güncelleme Tarihi:

Avrupanın en büyük santralına ilk harç
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

Intergen-Enka'nın Adapazarı, Gebze ve İzmir'de yapacağı 3854 MW'lık doğalgaz santrallarının ikisinin temeli bugün atılıyor. Enka Holding Başkanı Şarık Tara, ‘‘2.2 milyar dolara yapılacak santrallar Avrupa'nın en büyüğü olacak. Elde edilecek elektrikle 50 milyar dolarlık üretim yapılabilir. Bu bir devrim’’ dedi.

ENKA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şarık Tara, bugün temeli atılacak Adapazarı ve Gebze doğalgaz santral grubunun, Avrupa'nın en büyüğü olacağını söyledi. InterGen-Enka ortaklığı tarafından, Yap-İşlet modeliyle Adapazarı, Gebze ve İzmir'de yapılacak, toplam 3854 MW gücündeki Doğalgaz Kombine Çevrim santrallerinin ikisine bugün start veriliyor.

Enka Holding Başkanı Şarık Tara, 2.2 milyar dolarlık bu projenin, Türkiye'nin bugüne kadar gerçekleştireceği en büyük yatırım olduğuna işaret etti. Tara, ‘‘Bizim üreteceğimiz elektriği sadece sanayi kullanırsa, 50 milyar dolarlık üretim yapabilir. Bu bir devrim’’ dedi.

Tara, santral grubunun tamamlanmasıyla üretilecek yılda 31.4 KWH elektrik enerjisinin, Türkiye'nin toplam elektrik enerjisi üretimi içinde yüzde 27'lik paya sahip olacağını belirtti. Tara, santrallerde üretilecek bu elektrik enerjisinin, Türkiye'nin tüm hidroelektrik santrallarının üretimine, yani üçte birine eşit olduğunu söyledi.

Türkiye Elektrik Üretim İletim A.Ş. (TEAŞ) Genel Müdürlüğü ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bünyesinde ihale edilerek InterGen-Enka ortaklığı tarafından üstlenilen proje, Adapazarı, Gebze ve İzmir Doğalgaz santrallerinden oluşuyor. InterGen-Enka konsorsiyumu, santrallerin sahibi ve işletmecisi olacak. 20 yıl boyunca elektrik enerjisi üretilecek ve satış anlaşması çerçevesinde TEAŞ'a satılacak. Projenin finansmanı tamamen konsorsiyum tarafından üstlenildi.

ELEKTRİK SIKINTISINA SON

Santrallerin 2002'de birer ay arayla devreye gireceğini söyleyen Şarık Tara, ‘‘2002'den itibaren hiçbir elektrik sıkıntısı olmayacak’’ dedi. Tara, halen Türkiye'de 1800 kilovatsaat olan kişi başına elektrik enerjisi üretiminin de bu santrallerle birlikte 2300 kilovatsaate çıkacağını belirterek, şöyle konuştu:

‘‘Bizim yapacağımız bu santralların dışında, Elbistan C Santralı inşaat halinde. Ankara Çevrim Santralı da başlamak üzere. İskenderun Santralı da yakında devreye girecek. Böylece 2004 yılında kişi başına elektrik üretiminde 3 bin kilovatsaati geçeceğiz.’’

InterGen-Enka konsorsiyumunun yapacağı üç doğalgaz santralinde üretilecek elektriğin KWH fiyatının 4.2 cent olacağını belirten Tara, bunun 2.88 cent'inin Botaş'a yakıt parası olarak ödeneceğini, kalanının da amortisman, işletme, finansman ve geri kalanı iderleri karşılayacağını söyledi.

Yabancı sermaye şart

TÜRKİYE'nin altyapısının Avrupa seviyesine gelmesi için 400 milyar dolara ihtiyacı olduğunu söyleyen Şarık Tara, devletin, özel sektörün ve yabancı sermayenin imkanlarının birleştirilmesi gerektiğini belirtti. Tara, şöyle devam etti:

‘‘Bu kadarlık altyapı yatırımını devlet tek başına yapamaz. Yapabilseydi 75 yılda yapardı zaten. Bu kadar geri kalmazdık. Avrupa'da kişi başına yabancı sermaye 4 bin dolar. Bizde sadece 200 dolar. 4 bin dolar olsaydı 250 milyar dolarlık yatırım yapılabilirdi. Bugün Türkiye değişik bir ülke olurdu. Bunu anlayan iki ülkeden biri olan Macaristan'da kişi başına yabancı sermaye 2 bin dolara, Polonya'da da 700 dolara geldi.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!