Avrupalı bankalar Dubai’den umudu kesti, Abu Dabi’nin can simidine döndü

Güncelleme Tarihi:

Avrupalı bankalar Dubai’den umudu kesti, Abu Dabi’nin can simidine döndü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2009 00:00

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) 7 emirliğinden biri olan Dubai’nin ‘borç ertelemesi’ talebiyle ortaya çıkan finansal dalgalanma hafiflemeye başladı. Ancak bu sorunun özellikle Avrupa bankalarını etkilemeden nasıl aşılacağına ilişkin endişeler sürüyor. Körfez’den gelen tek iyi haber ise BAE’nin başkenti Abu Dabi’nin, Dubai’ye bir kez daha yardım etmeyi düşünüyor olması.

PETROL zengini olmadığı için finans, emlak ve turizm merkezi olarak öne çıkan, ancak düştüğü ödeme zorluğu ile ‘krizde ikinci dalga mı geliyor’ korkusunu hortlatan Dubai, yardım bekliyor. Para ve sermaye piyasalarında ‘Dubai şoku’nun etkisi hafiflemekle birlikte, Mayıs 2010’a kadar ertelenmek istenen 59 milyar dolarlık borcun Avrupa bankalarını nasıl etkileyeceği endişesi sürüyor. Bu noktada yüreklere su serpen tek gelişme, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) bir diğer emirliği Abu Dabi’nin devreye girmeye niyetlenmesi.

Bu kez daha ‘seçici’ olacak

Emirliklerin başkenti ve petrol zengini Abu Dabi yetkilileri, Dubai’nin borçlarını ödemesine yardım edeceklerini, ancak bu borçlara kefil olmada ‘seçici’ olacaklarını bildirdiler. Abu Dabi yetkilileri, Dubai’nin bazı borçlarının ticari, bazı borçlarının yarı resmi nitelikte olduğunu, bu nedenle borçların ödenmesinde, Dubai’nin borç ve yükümlülüklerine göre, zaman ve yerine göre madde madde değerlendireceklerini vurguladılar. Şubat ayında 10 milyar dolarlık bono satışı ile Dubai’ye yardım eden petrol zengini Abu Dabi’nin, Dubai borç sorununun bir krize dönüşmesini engelleyebilecek mali kapasiteye sahip olduğu belirtiliyor.

İngilizlerin yüreği ağzında

Ancak bu Abu Dabi ile Dubai arasında kesin bir anlaşmaya varılmadıkça, özellikle Avrupalı bankalara ilişkin endişeler son bulmayacak. 59 milyar dolarlık borcunu ödemek için alacaklılarından Mayıs 2010’a kadar vakit isteyen Dubai World’ün, alacaklıların başında Abu Dhabi Ticaret Bankası gelse de, bu 59 milyarın 40 milyar doları çok sayıda uluslararası bankaya. Dubai’nin pahalı projelerini ağırlıklı olarak Avrupa bankalarının finanse ettiğine dikkat çekilirken, olası bir krizde en çok İngiliz bankalarının olumsuz etkileneceği ifade ediliyor. Merkezi Hong Kong’a taşınsa da İngiltere’nin en büyük bankası olarak bilinen HSBC ve İngiliz yatırım bankası Standard Chartered gibi bankaların yanı sıra Singapur’dan DBS Group, Japonya’dan Sumitomo Mitsui Financial Group gibi dünyanın başka ülkelerindeki bankaları da yakından ilgilendiriyor.

Şeyh el Maktum’a yardım elini yine Şeyh Nahyan uzatacak

BİRLEŞİK Arap Emirlikleri’nin (BAE) 7 emirliğinden Dubai’yi 1833’ten bu yana El Maktum hanedanı yönetiyor. Abu Dabi’nin başında ise El Nahyan hanedanı var. Şu anki Dubai Şeyhi Muhammed bin Raşid el Maktum, aynı zamanda da BAE’nin Başbakanı. El Maktum’a yardım elini uzatmaya hazırlanan Abu Dabi’nin şeyhi Khalift bin Zayed el Nahyan. Servetini devasa projelerle devam ettirmek için zora giren el Maktum’un aksine el Nahyan tam bir petrol zengini. Maktum, 18 milyar liralık serveti ile Forbes’un ‘En zengin kraliyet üyeleri’ sıralamasında 5’inci sırada yer alıyor. Abu Dabi Şeyhi Khalift bin Zayed el Nahyan ise 23 milyar dolarlık serveti ile 2’nci sırada yer alıyor.

Hindistan: Paniğe gerek yok

DUBAİ nüfusunun yüzde 30’unu Hintliler oluştururken Hindistan Maliye Bakanı Pranab Mukherjee, Dubai’nin borç erteleme talebinden üçüncü büyük Asya ekonomisi olarak etkilenmediklerini belirtti. Hintli emlakçıların Dubai’de büyük oyuncu olmadığı anlatan Mukherjee, “Panik düğmesine basmaya gerek yok” diye konuştu.

Dubai’den sonra Yunanistan’a dikkat çekti

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, Dubai’nin düştüğü zor durumun ardından Yunanistan’a da dikkat çekti. Bakan Şimşek, “Yunanistan’ın risk primlerinde de ciddi bir artış var, patlama var. Acaba devlet borçlarını ödemede sıkıntıya girer mi, girmez mi anlamında risk priminde ciddi bir artış var” ifadelerini kullandı.

Dünyanın en yüksek gökdeleni 35 gün sonra açılıyor

YAŞADIĞI borç krizi ile krizde ikinci dip korkusunu yaşatan Dubai, Kurban Bayramı ve ardından da Ulusal Gün kutlamaları nedeniyle uzun tatilin ardından büyük bir de açılışa hazırlanıyor. Toplam 818 metre yüksekliği ile ‘dünyanın en yüksek gökdeleni’ olan Burj Dubai’nin 4 Ocak 2010’da açılması planlanıyor. 4 Ocak’ın özelliği ise el Maktum’un ‘emir’ olduğu gün oluşu. Bu özel günde yapılacak açılış için Dubai’de hazırlık yapılıyor. Ancak, borç erteleme krizinin aşılamaması halinde bu açılışta beklenen görkemin olmaması da bir olasılık olarak görülüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!