Avrupa’dan ekonomide atılan adımlara övgü

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’dan ekonomide atılan adımlara övgü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2023 07:00

Türkiye’nin seçimlerin ardından göreve gelen yeni ekonomi yönetimi ve sonrasında uygulanan politikalar, yurtdışındaki yatırımcılar tarafından pozitif tepki görüyor.

Haberin Devamı

Son olarak açıklanan OVP’deki kararlı duruş gelen olumlu açıklamaları artırdı. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Bölgesel Başekonomisti Roger Kelly’nin dün yaptığı açıklama, istikrara vurgusuyla öne çıktı. Kelly, Türkiye’nin politikalarıyla ilgili yaptığı açıklamada, son dönemde genel kabul gören istikrar sağlayıcı normalleşme (Ortodoks) adımlarının, ekonomi üzerindeki olumlu sonuçlarının görülmeye başlandığını ifade etti.

Kelly, şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’nin Ortodoks para politikalarına geçiş vaadi ve bu vaadin; art arda önemli faiz artırımları, likidite ve kredinin sıkılaştırılması yoluyla yerine getirilmesi yatırımcıların onayını almıştır. Bu onay (Türkiye’ye olan); sermaye girişindeki artış, kredi risk primi (CDS) ve devlet tahvili getirilerindeki düşüş ile de ortaya konulmuştur.”

Haberin Devamı

‘YATIRIMCILARDAN ONAY ALDI’

Türk ekonomisinde mevcut politikanın sürdürülmesinin ilerleyen dönemde pek çok alana pozitif sonuçları olacağını ifade eden Kelly, “Eğer bu yaklaşım sürdürülürse Merkez Bankası’nın kredibilitesi artacak, enflasyon beklentileri daha fazla sabitlenecektir. Bu gelişmeler, orta vadede enflasyonun düşürülmesine yardımcı olacak ve Merkez Bankası’nın rezervlerinin yeniden artırılmasını sağlayacaktır ki bu zaten halihazırda gerçekleşmeye başlamış bir şey. Mayıs ayında Türkiye’nin yüzde 2.5 oranında büyümesi yönünde tahmin yayınlamıştık, bu tahmini yaklaşık 1 puan yükselteceğimizi düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

JPMORGAN’DAN TL TAVSİYESİ

Uluslararası yatırım bankası JPMorgan da Türk lirasında sınırlı hacimde uzun pozisyon tavsiyesinde bulundu. JPMorgan analistleri bir not yayınlayarak politika yapıcıların dolar/TL’yi yukarı yönlü serbest bırakarak enflasyonu yükseltmeyi istemediklerine atıfta bulundu. Analistler, “Artık risk/ödülün doğrudan lira uzun pozisyonlarına doğru kaydığına inanıyoruz” notunu düştü. Raporda “Önceki analizlerimiz Türk Lirası’nın ucuz ve rekabetçi olduğunu, bu nedenle ek devalüasyona gerek olmadığını gösteriyor” ifadeleri yer aldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!