Avrupa’ya Eurobond sattı, enerji ve ulaşıma yöneldi

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’ya Eurobond sattı, enerji ve ulaşıma yöneldi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2010 00:00

Gerçekleştirdiği önemli altyapı projeleriyle tanınan ve geçtiğimiz ay temelleri atılan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’nun 6’lı konsorsiyumunda yer alan Yüksel İnşaat, 5 yıl vadeli 200 milyon dolarlık Eurobond ihracı gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Sektörde bir ilk olan bu Eurobond ihracı 10 Kasım’da tamamlanırken, çoğunluğu Avrupa olmak üzere 73 milyon dolarlık daha fazla talep alındı. Yüksel İnşaat CEO’su Emin Sazak, Eurobond ihracından elde edilecek gelirin bir kısmıyla Türkiye’de kısa vadeli kredilerin kapatılacağını, bir kısmının da enerji ve ulaşım yatırımları için kullanılacağını söyledi. Yüksel İnşaat, önümüzdeki dönemde kendi bünyesinde gerçekleştireceği HES ve RES projelerine de yönelecek.
100 yatırımcı ile görüşüldü
Yüksel İnşaat’ın gerçekleştirdiği Eurobond ihracının, finans kurumları haricinde, Türkiye’de yerleşik bir firmanın direkt ihraç etmiş olduğu ilk tahvil olma özelliğini taşıdığını ifade eden Emin Sazak, ihraç hakkında şunları söyledi: “Süreci, Standard Chartered Bank ve BNP Paribas yönetti. Rating hesaplanması konusunda Fitch ve Moody’s firmaları ile çalıştık. Fitch’den B, Moody’s’den ise B1 notlarını aldık. İhraç edilen tahviller Lüksemburg Sermaye Piyasası’nda işlem gördü. Eurobond ihracı maceramız 2010 yılı Haziran ayında başladı. Ekim ayı sonunda ihraç için roadshow yaptık. İngiltere, Hollanda ve İsviçre’de olmak üzere 100 yatırımcı ile toplantı ve sunum yaptık.”
İrlanda krizine rastlamadı
Eurobond ihracının İrlanda’da patlak veren krize denk gelmediğini söyleyen Emin Sazak, şöyle konuştu: “Böyle bir dönemde hedeflediğimiz rakamı yakaladık. Gelen talebi Türk şirketlerine ve Türk ekonomisine güven olarak görüyoruz.  Gelen talebin yüzde 60’ını firmalardan, yüzde 35’i bankalardan yüzde 5’i ise diğer yatırımcılardan oldu. Bölge bazında incelediğimizde ise, İngiltere’nin talebi yüzde 40, İsviçre’nin talebi yüzde 30 talep oldu. Tahvillerin yaklaşık yüzde 80’i Avrupa’dan ilgi gördü. Avrupa krizde diye düşünürken, yine en çok talebi Avrupa’dan aldık.”
Enerji yatırımları gündemde
Yüksel İnşaat’ın 2009 yılı cirosunun yüzde 80’den daha fazla bir bölümünün yurtdışındaki proje gelirlerinden oluştuğunu aktaran Sazak, iş portföylerindeki yurtdışı payının yüzde 60’dan aşağı inmeyeceğini ancak, Türkiye’deki faaliyetlerini de güçlü tutacaklarını söyledi. Türkiye’de hedefledikleri özelliklerdeki projeler artarsa Türkiye’ye yöneleceklerini kaydeden Sazak, “Türkiye’de kendi başımıza yapacağımız enerji yatırımlarımız devreye girecek. 300 megavatlık bir hedefimiz var. Bunun 250 megavatını HES projeleri, 50 megavatını da RES projelerinin oluşturmasını istiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Petrol zengini ülkelerde çalışmak istiyoruz

Haberin Devamı

YÜKSEL İnşaat’ın yaklaşık 2 milyar 700 milyon dolarlık iş taahhüdü bulunduğunu kaydeden Emin Sazak, bundan sonra enerji, ulaşım ve kompozit teknolojiler alanlarında olmayı hedeflediklerini söyledi. 17 farklı ülkede faaliyet gösterdiklerini anlatan Sazak, şu bilgileri verdi: “Suudi Arabistan, Libya, Katar gibi ülkelerde altyapı ve inşaat projeleri geliştirdik. Bu ülkelerde yine potansiyel beklentilerimiz var. Yeni ülkelerde de faaliyete geçmek için çalışmalar yapıyoruz. Doğru ülkeleri seçmemiz gerekiyor. Özellikle petrol geliri olan ülkelerde iş yapmayı hedefliyoruz.  Çünkü kriz döneminde bir çok ülke sıkıntı yaşarken, biz bu ülkelerde bir sıkıntı yaşamadık. Bir tek Dubai’de yaptığımız karayolu işi için 20 milyon dolar civarında bir alacağımız kaldı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!