Avrupa’nın büyüme şampiyonu Türkiye 2011’de yerini Belarus’a kaptıracak

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’nın büyüme şampiyonu Türkiye 2011’de yerini Belarus’a kaptıracak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2010 00:00

Avrupa’nın ortalama yüzde 3.9 büyüyeceği 2010 yılında, Türkiye’nin yüzde 7.8’lik oranla “Belerus hariç diğer ülkeleri ikiye katlayacağını” öngören IMF, önümüzdeki yıl için birinciliği Belarus’a verdi.

IMF tahminlerine göre gelecek yıl yüzde 3.6 büyüyecek olan Türkiye, büyüme rekorunu yüzde 6.2 büyüyecek olan Belarus’a kaptıracak. Avrupa’nın kriz sonrası görünümüne ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı IMF Avrupa Bölgesel Ekonomik Görünüm Raporu’nda (Regional Economic Outlook-REO), şu öngörüler yer aldı:
Türkiye ikiye katlayacak
Türkiye yüzde 7.8’lik büyüme oranıyla 2010’da Belarus hariç Avrupa’nın bütün ülkelerini ikiye ikiye katlamış olacak. Türkiye’ye en yakın Belarus bu yıl yüzde 7.2, gelecek yıl ise yüzde 6.2 büyüyecek.
Avrupa’nın bu yılki büyüme sıralamasında Türkiye ve Belarus’u, Kosova (yüzde 4.6), İsveç (yüzde 4.4), İsrail (yüzde 4.2), Slovak Cumhuriyeti (yüzde 4.1), Rusya (yüzde 4), Ukrayna (yüzde 3.7) izleyecek.
Avrupa ortalaması yüzde 3.6
Bu yılın ilk aylarında ülke borçlarının sınırlanmasında katkısı olan ekonomi politikalarının görüldüğü Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinde büyümenin bu yıl yüzde 1.7 olacak. Bu ülkeler gelecek yılda yüzde 1.6 büyüyecek.
Türkiye gelecek yıl yüzde 3.6 büyüyecek. Bu kez Belarus yüzde 6.2 ile rekortmen olacak. Avrupa’daki yükselen ekonomiler bu yıl ortalama yüzde 3.9 büyürken, 2011’de yüzde 3.8 büyüme sağlayacak.
Enflasyonda bu yıl 2’nciyiz
Avrupa’nın enflasyon şampiyonu Ukrayna’da bu yıl tüketici fiyatları yüzde 9.8 artarken, ikinci Türkiye’de yüzde 8.7 yükselecek. Türkiye gelecek yıl enflasyonda hissedilir düşüş yaşarken, yüzde 6.1 olması düşünülen, yükselen Avrupa ülkeleri ortalama enflasyonunun da aşağısında, yüzde 5.7 tüketici fiyat
artışı görecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!